Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Τρεις λύσεις για το πέρασμα του Καϊάφα

image

Ως το τέλος Νοεμβρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη διέλευση της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα – Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) από την προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών εξετάζονται τα εξής ενδεχόμενα: 1. Να παραμείνει ο δρόμος στη σημερινή του κατάσταση σε μήκος περίπου 500 μέτρων, όπου σήμερα η κίνηση είναι περιορισμένη.
2. Να κατασκευαστεί η λεγόμενη «στενή» παράκαμψη, στην ανατολική πλευρά του υγροβιότοπου. Θα υπάρχει ανάγκη για πολλές σήραγγες, που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό.
3. Να μη γίνει στην Τσακώνα η προβλεπόμενη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, αλλά να ακολουθηθεί νέα πορεία μέσω Βυτίνας.
Οπως γίνεται άμεσα αντιληπτό πρώτη και η δεύτερη λύση εξυπηρετούν τις ανάγκες της Μεσσηνίας ενώ η τρίτη φαντάζει ως εφιάλτης, αφού ο αυτοκινητόδρομος θα σταματήσει στην Ολυμπία. Με δεδομένο ότι η Ολυμπία Οδός καλείται να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες μεταφοράς και μετακίνησης, οι φορείς του νομού πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να παρέμβουν ουσιαστικά ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις ερήμην της Μεσσηνίας.
Προχθές έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Τίνα Μπιρμπίλη και Δημήτρης Ρέππας, καθώς και οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης και Θ. Μωραΐτης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση που να σέβεται το περιβάλλον και να μην επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί σύσκεψη με τους φορείς και τη Νομαρχία Ηλείας, ενώ θα γίνουν συναντήσεις με την Κομισιόν πριν από την τελική απόφαση.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/10/2009

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ Κινδυνεύει η Ολυμπία οδός να φτάσει έξω από τον Πύργο

image

Το σενάριο να σταματήσει η Ολυμπία οδός (Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος -Τσακώνα) λίγο πριν τον Καϊάφα και να μην φτάσει ποτέ στη Μεσσηνία, έρχεται πάλι στο προσκήνιο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η προβλεπόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητόδρομου από τον υδροβιότοπο του Καϊάφα.
Το εφιαλτικό για τη Μεσσηνία σενάριο αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” ως μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης: “Μετά τη νέα εξέλιξη, δύο είναι τα πιθανά σενάρια:
- Να επιλεγεί η μεσογειακή διέλευση του δρόμου, οπότε θα χρειαστεί νέα μελέτη και το κόστος κατασκευής θα υπερδιπλασιαστεί.
- Να περικοπεί τμήμα περίπου 20 χλμ. και ο αυτοκινητόδρομος να τερματίζει μετά τον Πύργο”.
Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία: “Οποια λύση και να επιλεγεί από τη νέα ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, θα χρειαστεί να έρθει και πάλι η σύμβαση στη Βουλή, πιθανότατα μαζί με τις τροποποιήσεις για τις τιμές των διοδίων”.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι θα γίνει νέα χάραξη στο τμήμα από τον Καϊάφα έως και την Τσακώνα. Η νέα χάραξη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σημαντική καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αξιολογηθούν από τους τοπικούς άρχοντες και την πολιτική ηγεσία του νομού και να γίνει έγκαιρη παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ώστε να μην ληφθούν για μια ακόμα φορά αποφάσεις σε βάρος της Μεσσηνίας.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα από την “Ελευθεροτυπία”: “Ενα «μπουγιουρντί» από τις Βρυξέλλες τινάζει ουσιαστικά στον αέρα τη σύμβαση για την κατασκευή της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών - Πύργου -Τσακώνας, ενώ προς ακύρωση οδεύει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο γνωστός σχεδιασμός για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής. Η Κομισιόν με έγγραφό της κάνει δεκτές τις ενστάσεις των κατοίκων της Ηλείας και ζητεί να ακυρωθεί η προβλεπόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητόδρομου από τον υδροβιότοπο του Καϊάφα. Στο συγκεκριμένο έργο, η σύμβαση προβλέπει ότι σε μήκος περίπου 500 μέτρων ο αυτοκινητόδρομος θα στενεύει και θα διέρχεται με σήραγγα κάτω από το στενό στόμιο που συνδέει τη λίμνη με τη θάλασσα, λύση που θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει ενταχθεί το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA”.
Μετά τη νέα εξέλιξη, δύο είναι τα πιθανά σενάρια:
* Να επιλεγεί η μεσογειακή διέλευση του δρόμου, οπότε θα χρειαστεί νέα μελέτη και το κόστος κατασκευής θα υπερδιπλασιαστεί.
* Να περικοπεί τμήμα περίπου 20 χλμ. και ο αυτοκινητόδρομος να τερματίζει μετά τον Πύργο.
Τα προβλήματα φαίνεται ότι ήταν γνωστά στον κ. Σουφλιά και δεν είναι τυχαίο ότι από τον Αύγουστο του 2008 είχαν ξεκινήσει σταδιακά ανασκαφικές εργασίες σε όλα τα σημεία του νέου αυτοκινητόδρομου που είχαν υποδείξει οι αρχαιολόγοι, εκτός από το τμήμα Μιντιλόγλι-Αμαλιάδα. Στο τμήμα αυτό έχουν περιληφθεί οκτώ θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συγκεκριμένα στα Τσουκαλαίικα Αχαΐας, κοντά στη βιομηχανική ζώνη (ΒΙΠΕ), στο Επιτάλιο, τον Καϊάφα, τον Κακόβατο, το Βουνάκι, τον Περιστεριά και τη Μάλθη, όπου κατά... τύχη οι ανασκαφές δεν έχουν ξεκινήσει «λόγω μη παράδοσης των χώρων» από το αρμόδιο υπουργείο. Σε υπόλοιπες 21 θέσεις, από Αρχαία Κόρινθο έως την παράκαμψη της
Πάτρας, γίνονται εδώ και μήνες εργασίες που ήδη έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Οποια λύση και να επιλεγεί από τη νέα ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, θα χρειαστεί να έρθει και πάλι η σύμβαση στη Βουλή, πιθανότατα μαζί με τις τροποποιήσεις για τις τιμές των διοδίων”.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/10/2009

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΔΡΑΚΟΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ Δίιχνος πλάτους 11 μέτρων

Οδρόμος Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη πρέπει να είναι δίιχνος πλάτους 11 μέτρων και η παράκαμψη του Ριζόμυλου να ακολουθεί το ήπιο ανάγλυφο του εδάφους προς το Νερόμυλο. Από το κόμβο της Στενωσιάς έως την παράκαμμψη για Γιάλοβα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον και τα μνημεία και τέλος στη μελέτη χωροθέτησης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η παράκαμψη της Πύλου. Αυτά προτείνει ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος στην επιστολή που έστειλε προς τους μελετητές του υπουργείου Υποδομών. Αναλυτικά η πρόταση που διατυπώνει ο κ. Δράκος: “ Συμφωνούμε η νέα χάραξη να είναι δίιχνης διατομής, ήτοι λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μ. ανά κατεύθυνση και εκατέρωθεν λωρίδα πολλαπλών χρήσεων πλάτους 1,50 μ, με ενδιάμεση λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ, ήτοι συνολικό ασφαλτοστρωμένο κατάστρωμα 11,0 μ. * Εκ των δύο προτεινόμενων λύσεων προτείνουμε την 1η λύση, δηλαδή παράκαμψη Ριζομύλου από νότο και ακολουθώντας το ήπιο ανάγλυφο του φυσικού εδάφους προς το Δ.Δ. Νερόμυλου * Προτείνουμε στο τμήμα της από τη συνέχιση του δρόμου Καλαμάτα-Ριζόμυλος έως τον ανισόπεδο κόμβο προς Πεταλίδι - Κορώνη, συνολικού μήκους 3 χλμ περίπου να συνεχιστεί η ίδια τετράιχνη διατομή με το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
* Από τον κόμβο Στενωσιάς έως τον ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης και ευρείας παράκαμψης Γιάλοβας - Πύλου, με την εν λόγω οδό, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η χάραξη της οδού να μη θίγει περιβαλλοντικά το φυσικό περιβάλλον, π.χ. την πηγή πλησίον του κόμβου Στενωσιάς, και προπαντός να μην καταστρέφει ούτε να προσβάλλει, αντίθετα να αναδεικνύει τον εξωτερικό ανοχτό πέτρινο αγωγό του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Πύλου. * Στην εν λόγω μελέτη, να συμπεριληφθεί και η παράκαμψη της Πύλου χωρίς να δεσμεύεται από την ήδη συνταχθείσα σε φάση προμελέτης από άλλο μελετητικό γραφείο.
Αντιθέτως να εξεταστεί η πλέον μακροπρόθεσμη λύση που εξυπηρετεί τα νέα δεδομένα της ανάπτυξης στην περιοχή. * Συμφωνούμε με την χάραξη της πρώτης λύσης και για το τμήμα Πύλος - Μεθώνη, με την παρατήρηση τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της να σχεδιαστούν με ταχύτητα μελέτης 90 km/h αντί της προτεινόμενης 80km/h της αναγνωριστικής μελέτης σας, ώστε να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση του δρόμου από Ριζόμυλο έως Μεθώνη”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/10/2009

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΔΡΟΝΙΑ Ρουμανοαλβανικός πόλεμος στη Χώρα

Αγρια συμπλοκή με ξυλοδαρμούς μεταξύ αλλοδαπών εργατών από την Αλβανία και τη Ρουμανία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Χώρας. Αποτέλεσμα ήταν ένα άτομο ρουμανικής καταγωγής να καταλήξει στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων με τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένα άλλο άτομο, αλβανικής καταγωγής, να συλληφθεί από την Αστυνομία. Χθες μάλιστα οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Κυπαρισσίας και, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την απέλασή του.
Η συμπλοκή ξεκίνησε περίπου στις 10 το βράδυ στον χώρο της κεντρικής πλατείας, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία 15 άτομα από την Αλβανία και τη Ρουμανία ήρθαν στα χέρια. Αλλοι λένε ότι η αιτία ήταν μια ασήμαντη αφορμή, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν πίσω από την συμπλοκή να υπάρχει και το ζήτημα του μεροκάματου. Οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να χτυπιούνται με απίστευτη μανία, χρησιμοποιώντας πέρα από τα χέρια τους ξύλα και καδρόνια που βρήκαν στο χώρο. Μάλιστα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Φαίνεται όμως ότι μετά τον πρώτο γύρο των ξυλοδαρμών, η κατάσταση δεν είχε ξεθυμάνει - και έτσι οι συμπλοκές επαναλήφθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα, στις παρυφές της πόλης όπου μένουν μερικοί από τους μετανάστες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, όσοι συνεπλάκησαν δεν είναι από τους μόνιμους αλλοδαπούς αργάτες που ζουν στην περιοχή, αλλά ανήκουν σε αυτούς που έρχονται για μια μικρή χρονική περίοδο, όσο υπάρχει δουλειά στην περιοχή με το μάζεμα της ελιάς. Η συμπλοκή θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής. Μετά τα επεισόδια πάντως, στην περιοχή υπήρχε έντονη η παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας.
Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές την περίοδο αυτή, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε εργατικά χέρια, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών, πέρα από τους ήδη αρκετούς που ζουν μόνιμα και εργάζονται στην περιοχή - οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές κοινωνίες και δεν δημιουργούν προβλήματα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ “ΕΘΝΟΣ” Δεν βρίσκουν παπαδιές οι υποψήφιοι ιερείς

Την άρνηση νέων γυναικών να γίνουν σύζυγοι υποψήφιων κληρικών επεσήμανε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στην εφημερίδα “Εθνος” για την έλλειψη ιερέων που παρατηρείται σε ενορίες του νομού. Σε σχέση με άλλες Μητροπόλεις, η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, σε τρεις επιμέρους αρχιερατικές περιφέρειες -Διαβολιτσίου, Μεθώνης και Κορώνης- εντοπίζονται πολλές κενές θέσεις εφημερίων.
Μιλώντας στο “Εθνος” ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προσεγγίζει κοινωνιολογικά το φαινόμενο λέγοντας: «Οντως υπάρχει ζήτημα προσέλευσης εφημεριακού κλήρου, και αυτό εντοπίζεται στην επαρχία. Το πρώτο πρόβλημα είναι η μόρφωση του κλήρου και το δεύτερο η έλλειψη πρεσβυτέρων. Παρόλο που πολλοί νέοι θα μπορούσαν να λύσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό με τρόπο αρκετά αξιοπρεπή, εντούτοις φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη αυτών των κενών».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημειώνει ότι οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με ενοριακό... “Καποδίστρια”: «Υπάρχουν και περιπτώσεις χωριών τα οποία έχουν μείνει με 5-6 οικογένειες και στα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θέση εφημερίου. Με τον τρόπο αυτό αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε, θα μπορούσαμε να πούμε, έναν τύπο... ενοριακού “Καποδίστρια”, όπου ένας κληρικός αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει 2-3 κοντινά χωριά». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ιερέας που εξυπηρετεί σταθερά τις ανάγκες περισσότερων από μίας ενοριών, που ενδεχομένως θα ψάλει τρεις φορές το «Χριστός Ανέστη» σε ένα βράδυ ή θα περάσει ολόκληρη τη Μεγάλη Παρασκευή τρέχοντας από το ένα νεκροταφείο στο άλλο για τα τρισάγια, δεν λαμβάνει περισσότερα χρήματα, αφού για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται επίδομα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Εκθεση μεσσηνιακών προϊόντων στο μετρό του Συντάγματος ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΑΝΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

image image

Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι θέμα περιφερειακό, ποιοτικό και περιβαλλοντικό. Είναι ζήτημα του κάθε πολίτη και του κάθε παραγωγού». Με αυτά τα λόγια η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή εγκαινίασε χθες την έκθεση παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων που διοργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού μετρό στο Σύνταγμα, σε συνεργασία με Μεσσήνιους παραγωγούς.
Η κ. Μπατζελή κατά τη σύντομη ομιλία της έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σχέση παραγωγού και καταναλωτή, ενώ παράλληλα μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη όλων των προσπαθειών που γίνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής και του διατροφικού ζητήματος γενικότερα. Στη συνέχεια η κ. Μπατζελή περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης ξεναγούμενη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Καραμπάτο και συνοδευόμενη από τους βουλευτές Δημήτρη Κουσελά και Οδυσσέα Βουδούρη. Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει για λίγα λεπτά με τους εκθέτες παραγωγούς. Η τιμή του ελαιολάδου αλλά και θέματα ποιοτικής πιστοποίησής του κυριάρχησαν στους σύντομους αυτούς διαλόγους με την υπουργό.
Η κίνηση της έκθεσης κατά την πρώτη ημέρα σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως ικανοποιητική, αφού πριν ακόμα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το χώρο. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να γευθούν αλλά και να αγοράσουν ελαιόλαδο, ελιές, παστέλι, ζυμαρικά, ποτά, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Μεσσηνίας, τα οποία φάνηκε για μία ακόμη φορά ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές. Η διοργάνωση αυτή στο κέντρο της Αθήνας εντάσσεται στο πρόγραμμα προβολής της Μεσσηνίας και της τοπικής γαστρονομίας, το οποίο υλοποιεί το Επιμελητήριο του σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και αύριο, 28 του μήνα, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Ο καπετάνιος για το ελαιόλαδο

image

Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων ήταν ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, όπως συμβαίνει πάντα σε εκδηλώσεις που αφορούν τη Μεσσηνία. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μάλιστα εντυπωσιάστηκε από ένα φυλλάδιο του Επιμελητηρίου σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου έναντι των σπορέλαιων, και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, το μελέτησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι εκθέτες
Στην έκθεση προβολής των παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο οι εξής εταιρείες και φορείς: Παπαδημητρίου Χ.Κ., “Αgrovim”, ΕΑΣ Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, Σκαρπαλέζος Γ. - Μαρίνης Σ., Αδάμ Δ. Μπουλουλής & ΣΙΑ, Π.Β. Παναγιωτόπουλος & Υιοί, Μ.&Θ. Κοντόπουλος, “Κάπα Ευμελείν”, Αφοί Λάμπου, Οινομεσσηνιακή, Ποτοποιία Καλλικούνη, Οινοποιία Τσαβολάκη, Ποτοποιία Κωστέα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας “Ο Νέστωρ”, “Νέα Εποχή” Α.Σ. Γαργαλιάνων, Ζυμαρικά Α. Πιφέας, “Βιοτή”, “Manifoods”, καθώς και το ξενοδοχείο “Elite City Resort”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

Αν υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση Παραδείσια – Τσακώνα το αργότερο σε ένα χρόνο

Τέλος καλοκαιριού με φθινόπωρο του 2010 θα τελειώσει η ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα του εθνικού δρόμου, αν λυθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη χρηματοδότηση. Αυτό μας επεσήμαναν πηγές από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από ενημερωτική ανακοίνωση του βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, που μιλούσε για μεγάλη καθυστέρηση του σημαντικού αυτού οδικού έργου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο δουλεύεται ακόμα με κανονικούς ρυθμούς. Δεν έχει καθυστέρηση παρά τα σημαντικά ποσά που οφείλονται (κάποια εκατομμύρια ευρώ), καθώς για την ώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου η κοινοπραξία αντέχει και χρηματοδοτεί την εκτέλεση των εργασιών με δάνεια. Αυτό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, για να τελειώσει ο δρόμος και να γλυτώσουμε από τις στροφές της Τσακώνας μέσα στο 2010.
Οι οποιεσδήποτε μέχρι τώρα καθυστερήσεις, σύμφωνα με τις πηγές μας στην κοινοπραξία, οφείλονται στα τεχνικά προβλήματα που είναι περισσότερα απ’ ό,τι περίμεναν. Οπως μας είπαν μάλιστα, ανέκυψαν και καινούργια -κυρίως γεωτεχνικά- κατά την πορεία εκτέλεσης του έργου.
Επίσης, πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει στη συνέχεια και με τον καιρό. Αν ο χειμώνας είναι βροχερός όπως ο περσινός, θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΤΕΝΤΑ» “Οταν μιλάει η βάση οι μηχανισμοί σιωπούν”

image

image

«Οταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν» είπε με νόημα χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας στην «Τέντα» της Καλαμάτας. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως «μεγάλο βήμα» την εκλογή προέδρου από τη βάση και μίλησε για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα επικρατούν η αξιοκρατία, ο δημοκρατικός έλεγχος και η λογοδοσία. Οπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για «μηχανισμούς», για «παρεούλες», για «κυκλώματα», για σκιές και οσμές σκανδάλων. Χαράζοντας ουσιαστικά διαχωριστική γραμμή απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη «είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν και έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό». Και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «χρειάζεται να βάλει φραγμό σε κάθε σκέψη για συνθηκολόγηση στα εθνικά θέματα».

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις εκλογές, σας ζήτησα την αγάπη σας. Μου τη δώσατε. Σας ζήτησα τον αγώνα σας. Μου τον δώσατε. Σήμερα, ξεκινώντας από δω ζητώ και πάλι απ’ τη Μεσσηνία αγάπη, αγώνα, στήριξη, δύναμη, για να πάμε μαζί την παράταξη ψηλά!
Δεν ήλθα εδώ να σας μιλήσω για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Γιατί δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Χάσαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον οποίο είχε χάσει το 2004...
Εμείς χάσαμε. Κι όπως η ήττα μας οφείλεται αποκλειστικά σε μας, έτσι ακριβώς και η επάνοδός μας σε τροχιά εξουσίας απο δώ και μπρος εξαρτάται αποκλειστικά από μας. Είναι στο χέρι μας...
Γι’ αυτό ακριβώς, δεν ήλθα να σας μιλήσω γιατί χάσαμε. Ηλθα να σας μιλήσω για το πώς θα κερδίσουμε ξανά. Πώς θα ανασυνταχθούμε, Πώς θα τονώσουμε το ηθικό της παράταξης, Πώς θα την ενώσουμε, Πώς θα ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητά μας. Πώς θα κάνουμε ξανά τις ιδέες μας «μαγνήτη» για την κοινωνία. Πώς θα μπούμε ξανά σε πορεία νίκης και θα κερδίσουμε.
Για να διορθώσουμε τα σφάλματά μας, να πολιτευθούμε καλύτερα, να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα... Στόχος μας είναι να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Με τις ιδέες μας, την ταυτότητά μας, που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, το ιδεολογικό όπλο της Κεντροδεξιάς. Που «παντρεύει» την κοινωνική δικαιοσύνη με την ανταγωνιστικότητα, τις ελεύθερες αγορές με το ρόλο ενός κράτους διαιτητή, ενός κράτους που επεμβαίνει για να κρατά ελεύθερες τις αγορές, μακριά από την ασυδοσία των καρτέλ.
Για να μην επαναληφθεί ποτέ κρίση σαν κι αυτή που γνώρισε ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο... Κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι με δύο λόγια η ιδεολογία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και το μοντέλο της ανάπτυξης για όλους. Της ανάπτυξης που διαχέει ευκαιρίες και εισόδημα παντού.
Που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα όλων. Είμαστε η παράταξη που υπερασπίστηκε σθεναρά τη χώρα σε δύσκολες στιγμές. Είμαστε η παράταξη που στέριωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν άλλοι κραύγαζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο». Είμαστε η παράταξη που αντιστάθηκε στο λαϊκισμό. Είμαστε η παράταξη που πολιτεύθηκε πάντα με υπευθυνότητα και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Είμαστε η παράταξη που είπε πάντα την αλήθεια στο λαό. Δεν προσπάθησε να τον κοροϊδέψει, ούτε να υφαρπάσει την ψήφο του με ψεύτικες, απατηλές ή επικίνδυνες υποσχέσεις. Είμαστε η παράταξη που υπερασπίστηκε ανυποχώρητα και αταλάντευτα τα εθνικά δίκαια του Ελληνισμού. Είμαστε η παράταξη που, με τον Κώστα Καραμανλή, είπε “όχι” στο Σχέδιο Ανάν κι έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό. Και ταυτόχρονα κέρδισε την στήριξη των συμμάχων και εταίρων μας. Είμαστε η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των ενεργειακών αγωγών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς άφησε βαριές υποθήκες για την ταυτότητά μας:
Ανέφερε χαρακτηριστικά στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 1974: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόδοο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη....». Κι όλα αυτά είναι τόσο επίκαιρα σήμερα. Αυτά ακριβώς ασπάζονται και διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους, σύγχρονοι ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ.
Οι υποθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι ιδέες σήμερα που εμπνέουν όλους τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς και κερδίζουν έδαφος παντού στον κόσμο, είναι ιδέες και ο πλούτος της παρ ταξής μας. Διεκδικώ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για να ενώσω το κόμμα. Να ενώσω την παράταξη. Να ξαναγίνουν οι ιδέες, οι αξίες και οι αρχές μας «μαγνήτης» για την κοινωνία. Να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, ανοικτό, λειτουργικό κόμμα. Ανοικτό στα μέλη του. Ανοικτό στα μηνύματα των καιρών. Ανοικτό στα μηνύματα της κοινωνίας. Να ανασυγκροτηθούμε, να δυναμώσουμε. Να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση. Και να επιστρέψουμε στην κορυφή. Και στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οπως γνωρίζουμε πια, όλα αυτά δεν είναι δύσκολα. Ούτε «θα χρειαστούν χρόνια» για να τα επιτύχουμε. Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ πήρε 3εκατομύρια 12 χιλιάδες ψήφους. Το Μάρτιο του 2004 είχε πάρει σχεδόν τα ίδια, 3 εκατομμύρια 2 χιλιάδες ψήφους. Μόλις 10 χιλιάδες ψήφους λιγότερο. Και είχε υποστεί πανωλεθρία από μας. Στις 4 Οκτωβρίου δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς χάσαμε. Και στο χέρι μας είναι να γυρίσουμε την κατάσταση και να κερδίσουμε ξανά τη θέση που μας αξίζει.
- Διεκδικώ την ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα. Να συνθέσουμε τις πιο παραδοσιακές μας αρχές, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό μας με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις, με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να απελευθερώσει τη δύναμη και την δημιουργικότητα της κοινωνίας.
- Διεκδικώ την ηγεσία για να φτιάξουμε να κόμμα, όπου θα επικρατεί η αξιοκρατία, ο δημοκρατικός έλεγχος, η λογοδοσία. Οπου η φωνή της βάσης θα ακούγεται. Οπου η γνώμη των μελών θα γίνεται σεβαστή. Οπου οι ιδέες μας θα λάμπουν, δεν θα κρύβονται. Οπου καθένας θα μετριέται κατά την προσφορά του και θα αξιοποιείται κατά τις δυνατότητές του. Όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Οπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για «μηχανισμούς», για «παρεούλες», για «κυκλώματα», για σκιές και οσμές σκανδάλων. Ενα κόμμα όπου θα κυκλοφορεί καθαρός αέρας και φρέσκες ιδέες, άξιοι άνθρωποι, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού. Πόσο μακρινό ακούγεται αυτό; Καθόλου μακρινό. Ηδη πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα. Η εκλογή ηγέτη θα γίνει, για πρώτη φορά, απ’ όλους τους οπαδούς της παράταξης. Κι αυτό ήταν μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας. Αλλά και μεγάλη νίκη του Κόμματος. Της Νέας Δημοκρατίας! Κι αυτό είναι εγγύηση ότι η «λογική των μηχανισμών» δεν περνάει. Κι οταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν. Κι όταν ένα νέο ηγέτη τον έχει αναδείξει η βάση, η νομιμοποίησή του είναι απόλυτη. Και η συσπείρωση του κόσμου γύρω του αδιατάρακτη. Κι αυτό το επιτύχαμε στις πιο δύσκολες στιγμές. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σόκ της βαριάς ήττας. Από την απελπισία γεννιέται η ελπίδα. Αυτή την ελπίδα νιώθω μέσα μου. Αυτή την ελπίδα θέλω να μοιραστώ μαζί σας... Το δημόσιο ήθος θα αποτελέσει θεμέλιο της ανασυγκρότησής μας Και μέτρο της δύναμής μας Και της απήχησής μας. Γιατί ο κόσμος της παράταξης βάζει πολύ ψηλά τον πήχυ του δημόσιου ήθους. Και απαιτεί από τους ηγέτες του να κάνουν το ίδιο.
- Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται σήμερα να συνθέσει τις διαχρονικές αξίες της με τις σύγχρονες αντιλήψεις της ανταγωνιστικότητας που έχει κοινωνικό πρόσωπο. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.
- Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να κάνει ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. Και προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο κι ακόμα πιο πέρα. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.
- Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να κερδίσει άμεσα όσους έκαναν αποχή, όσους την εγκατάλειψαν, αλλά έμειναν δίπλα της. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.
- Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να ξεπεράσει τον ιδεολογικό αφοπλισμό της. Να κερδίσει με τις ιδέες της την κοινωνία. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.
- Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να βάλει φραγμό σε κάθε σκέψη για συνθηκολόγηση στα εθνικά θέματα. Οπως ακριβώς κάναμε στην πενταετία που πέρασε. Τέτοια στάση θα κρατήσουμε και στο μέλλον. Και θα συσπειρώσουμε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, Πέρα από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω...
Χρειάζομαι και πάλι τη βοήθειά σας Χρειάζομαι την ψήφο σας στις εσωκομματικές εκλογές.
Χρειάζομαι τη στήριξη της λαϊκής μας βάσης σε όλη την Ελλάδα. Μπορώ να τα επιτύχω όλα αυτά. Μπορώ να κάνω ξανά την Νέα Δημοκρατία την ελπίδα της νεολαίας, την ελπίδα της Ελλάδας. Ωστε μαζί να χτίσουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ: Η ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ελληνίδα «σώζει» τον Ομπάμα

image

Στην αμερικανική μπλογκόσφαιρα την αποκαλούν «πρόεδρο Σνόου». Το περιοδικό «Time» τη συμπεριέλαβε ανάμεσα στους «Δέκα πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής». Στην Ολυμπία Σνόου, μια κόρη Ελλήνων μεταναστών από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη, «ακουμπάνε» τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος και εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί, με στόχο να περάσει από τη Γερουσία το ιστορικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας.

Το πρώτο εμπόδιο στην Επιτροπή της Γερουσίας για την καθιέρωση ενός συστήματος για «περίθαλψη για όλους» (με ψήφους 14 υπέρ και 10 κατά) ξεπεράστηκε, αλλά το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο, αφού θα πρέπει να περάσει και από την ολομέλεια της Γερουσίας και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ολο το προηγούμενο διάστημα τα αμερικανικά ΜΜΕ εστίασαν στο πρόσωπο-κλειδί, τη μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνα Ολυμπία Σνόου, αφού οι Δημοκρατικοί χρειάζονται την κρίσιμη ψήφο της στη Γερουσία (διαθέτουν 59 γερουσιαστές, απαιτούνται 60 ψήφοι) για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Τα «πέτρινα χρόνια»
Ενας στενός της φίλος, ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ, Γουόρεν Ρόντμαν, είπε ότι «η προσωπική ιστορία της Ολυμπίας είναι εκείνη που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στις αποφάσεις της». Η Σνόου σε ηλικία μόλις 9 ετών έχασε από καρδιακή προσβολή τον Ελληνα μετανάστη πατέρα της, ο οποίος δούλευε ως μάγειρας σ’ ένα ρεστοράν, ενώ έπειτα από ένα χρόνο έχασε και τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού. Αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον μεγαλύτερό της αδελφό για να ζήσει μαζί με τον θείο της, που αγωνιζόταν να αναθρέψει τα έξι παιδιά του με τα ελάχιστα χρήματα που εξοικονομούσε.
Ομως τα χτυπήματα της μοίρας για την ομογενή πολιτικό δεν σταμάτησαν εκεί: Στα 26 της χρόνια έχασε τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ λίγο αργότερα έχασε και τον θετό της γιο σε ηλικία μόλις 20 ετών από καρδιακό νόσημα.
Ο καρκίνος της μητέρας
Η 62χρονη Σνόου πιστεύει ότι «όταν χάσεις τους γονείς σου σε μικρή ηλικία μαθαίνεις να σηκώνεσαι και να προχωρείς. Στη δική μου θέση μαθαίνεις να μεταφράζεις αυτά τα βιώματα σε νομοθετήματα». Πριν γίνει γερουσιαστής του Μέιν το 1996, η Σνόο θήτευσε επί 16 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε ως κύριο ενδιαφέρον της τα θέματα υγείας. Αυτό το ενδιαφέρον της αποδίδεται στην εμπειρία που είχε με τη μητέρα της, η μάχη της οποίας με τον καρκίνο παρείχε στη Σνόου μια τραυματική εικόνα για το αμερικανικό σύστημα υγείας. Ηταν μια τρομερή μάχη» λέει η Σνόου, που θυμάται τη μητέρα της να παινοβγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς ασφάλεια και χωρίς χρήματα. «Δεν είχαμε τίποτα, τίποτα» μονολόγησε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της.
Η Ολυμπία Σνόου είναι γνωστή στην Ουάσινγκτον ως μια ανυποχώρητη πολιτικός, και αυτό το αποδίδει εν μέρει στον σκληρό χαρακτήρα του πατέρα της, Γεωργίου Μπουχλή. Μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνις είναι η μοναδική ομογενής στη Γερουσία. Τον Αύγουστο του 2007 πρωτοστάτησε, μαζί με τον τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και τον Δημοκρατικό συνάδελφό της Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην κατάθεση ψηφίσματος στη Γερουσία των ΗΠΑ, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
[Του Θανάση Τσίτσα από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”]

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/10/2009

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αντώνης Σαμαράς «Μανιφέστο» για την επόμενη μέρα

samaras%20antonis

Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πατριωτισμό. Οι καλύτερες παραδόσεις της Ελλάδας είναι αγώνες για Πατρίδα και Δημοκρατία. Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παρωχημένο». Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι «ξεπερασμένο».

Πόσο «ξεπερασμένη» είναι η έννοια του Έθνους στον σύγχρονο κόσμο;
Πόσο «αναχρονιστικός» είναι σήμερα ο πατριωτισμός;
Τα ερωτήματα αυτά ακούγονται παράδοξα.
Πουθενά στον κόσμο δεν τίθενται σοβαρά, τουλάχιστον από πολιτικούς…
Μόνο στην Ελλάδα η έννοια του Έθνους βρίσκεται σε «αμφισβήτηση» και η αρετή του πατριωτισμού θεωρείται «ξεπερασμένη»….
Κι αυτό συνιστά υπανάπτυξη, όχι «νεωτερισμό».
Συνιστά ακόμα, υστέρηση, όχι «προοδευτικότητα».
Και σίγουρα προδίδει τις παραδοσιακές αξίες της Κεντροδεξιάς, αλλά και τις υποθήκες του ιδίου του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο οποίος ήδη από το 1977 είχε ρητά «εντοιχίσει» στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας την εξής υποθήκη:
- «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη…»
(Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας 4 Οκτωβρίου 1974)
Μήπως αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν;
Όχι, βέβαια!
Ακόμα και σήμερα - ή μάλλον ιδιαίτερα σήμερα, στην καρδιά της διεθνούς κρίσης – όλες οι κυβερνήσεις των σύγχρονων κρατών, ιδιαίτερα των δημοκρατικών χωρών, δίνουν άμεση προτεραιότητα στο εθνικό τους συμφέρον και δεν το κρύβουν:
-Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όταν ξέσπασε η κρίση, έδωσε άμεσες επιδοτήσεις στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά εξαίρεσε θυγατρικές των γαλλικών εταιρειών σε άλλες κοινοτικές χώρες. Όταν του παρατηρήθηκε ότι αυτό παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, απάντησε ότι σε περιόδους που κινδυνεύει η χώρα του, όλα τα άλλα είναι «λεπτομέρειες»…
-Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όταν ξέσπασε η κρίση, έσπευσε κι αυτή να δώσει έκτακτη βοήθεια στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (με τη στήριξη και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους οποίους τότε συγκυβερνούσε). Όταν παρατηρήθηκε και σ’ εκείνη ότι αυτό προσέκρουε στο κοινοτικό δίκαιο, παρατήρησε ότι το επιβάλλει το γερμανικό εθνικό συμφέρον που είναι «υπέρτερο όλων»…
Μη φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι «εμμονές της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς».
-Κάθε άλλο: Το 2006, όταν επιχειρήθηκε η εξαγορά του Ισπανικού Ενεργειακού Κολοσσού ΕΟΝ, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Θαπατέρο αντιστάθηκε σθεναρά. Διότι το εθνικό συμφέρον της επέβαλλε να μη χαθεί ο εθνικός έλεγχος του «εθνικού του πρωταθλητή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Μήπως όλα είναι «εθνοκεντρικά ανακλαστικά» εθνικών κυβερνήσεων μέσα στην κρίση;
-Όχι, διότι ο ίδιος ο οραματιστής της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης, ο Σοσιαλιστής Ζακ Ντελόρ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης:
Όπως ανέφερε από το 2005 ακόμα σε διάλεξη προς το Ευρωπαϊκό Κολέγιο της Πάρμας:
«Η λύση που βρήκαμε της Ομοσπονδίας Εθνικών Κρατών», για να προσδιορίσουμε το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει λάβει πλέον ευρύτερη αναγνώριση. Καλύπτει… το σεβασμό για την ταυτότητα των (εθνικών) κρατών που την αποτελούν… Το να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου μου» (Agence Europe, 16/01/2005).
Γιατί άραγε, ο Ντελόρ θεωρεί απαραίτητο να υπογραμμίσει τόσο εμφατικά, ότι: «το να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου» του;
Διότι γνώριζε προφανώς ότι υπάρχουν κάποιες ακραίες απόψεις που ισχυρίζονται το αντίθετο: ότι τα έθνη τάχα «τελείωσαν», ότι δήθεν «ξεπεράστηκαν», ότι είναι «παραχωρημένα»…
Όμως οι απόψεις αυτές παραμένουν ισχυρές στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε κάποιους κύκλους με επιρροή στην κοινή γνώμη. Βέβαια, στην υπόλοιπη κοινωνία ακούγονται σαν ανοησίες ή ακραίες παραδοξότητες…
Η «απόρριψη του Έθνους» και του πατριωτισμού βρίσκεται έξω από την ευρωπαϊκή λογική, έξω από την λογική της Ευρώπης, έξω και πέρα από τη λογική της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Εκτός Ευρώπης ασφαλώς, το ερώτημα περί «επιβίωσης» του Έθνους ούτε καν τίθεται.
Έχουμε, λοιπόν, στην Ελλάδα να κυριαρχεί ακόμα μια ιδεοληπτική ακρότητα, που υποκινεί επιθέσεις εναντίον όποιου μιλάει για εθνικό συμφέρον και πατριωτισμό σήμερα. Με την κατηγορία του… «εθνοκεντρισμού»!
Ασφαλώς πρέπει να ανανεώσουμε την έννοια του Έθνους. Ασφαλώς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πατριωτισμού. Να τα ανανεώσουμε, όχι να τα καταργήσουμε.
Η Ενωμένη Ευρώπη είναι ιστορικό εγχείρημα σύγκλισης εθνικών κρατών, εθνικών συμφερόντων κι εθνικών πολιτισμών:
-Σύγκλισης εθνικών συμφερόντων, όχι κατάργησής τους.
-Σύγκλισης εθνικών πολιτισμών, όχι ισοπέδωσής τους.
Το έθνος είναι συλλογική ταυτότητα, είναι υπερηφάνεια και Πολιτισμός.
Η εθνική συλλογικότητα μετατρέπει τον «πληθυσμό» σε «Λαό». Και το Λαό σε συλλογικό υποκείμενο της Πολιτικής…
Καλό είναι να λέμε «πρώτα ο Πολίτης». Αλλά να θυμόμαστε ότι ο Πολίτης προϋποθέτει την «Πόλη». Και «Πόλη» είναι η πατρίδα, αυτή που ενώνει τους Πολίτες στην «κοινή αίσθηση» ότι εκεί ανήκουν.
Τέλος, ο Πατριωτισμός είναι η υπέρτατη και η έσχατη εγγύηση Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και τα Ελληνικά Δημοκρατικά Συντάγματα, στο ακροτελεύτιο άρθρο τους εναποθέτουν την τήρηση του «στον Πατριωτισμό των Ελλήνων».
Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία, χωρίς πατριωτισμό.
Οι καλύτερες παραδόσεις της Ελλάδας είναι αγώνες για την Πατρίδα και Δημοκρατία. Τίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παραχωρημένο». Για μας αυτά τα δύο είναι αξεχώριστα. Και αδιαπραγμάτευτα…
Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην Άκρα Δεξιά.
Δεν χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Άκρα Αριστερά.
Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέτουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας.
Για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.
Για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας αύριο…

Δεν χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Άκρα Αριστερά. Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέσουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας.

-Από την «Ημερησία» του Σαββατοκύριακου 24-25 Οκτωβρίου

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Χωρίς προσωπικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Πύλου

Χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργούν το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Κέντρο Υγείας Πύλου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά. Αναφερόμενη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεσσηνία και τις διαπιστώσεις της, η κ. Γεννηματά σημείωσε τα εξής: «Πρέπει να σας πω ότι πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στη Μεσσηνία. Στο Κέντρο Υγείας Πύλου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά δεν υπάρχει χειριστής. Για το πιο απλό πράγμα, πρέπει ο πολίτης να μεταφέρεται με το μοναδικό ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Στις 2 ώρες που χρειάζεται να πάει και να έρθει το ασθενοφόρο, κάνουν προσευχές να μην τους συμβεί τίποτε και να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη που δεν θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν. Βρέθηκα και στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου βρήκα ένα στολίδι πραγματικά από άποψη κτηριακών υποδομών. Είχε όμως δυο μονάδες, μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που μόνο δυο κρεβάτια μπορούσε να αναπτύξει και μια Μονάδα Εμφραγμάτων η οποία ήταν κλειστή. Γιατί; Γιατί δεν είχε προσωπικό. Το κλειδί και η προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί το προσωπικό και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί στο επίπεδο των γιατρών χρειάζεται περισσότερο εσωτερική ανακατανομή. Χρειάζονται και προσλήψεις αλλά εκεί η ανάγκη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο νοσηλευτικό προσωπικό».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/10/2009

Κατ' επανάληψη είχα ζητήσει από τη δημοτική αρχή και από τη διεύθυνση του κέντρου υγείας της Πύλου να κάνουν ενέργειες για να επέστρεφαν στις θέσεις στους οι δυο βοηθοί ακτινολόγοι που είχαν οργανική θέση στην Πύλο και είχαν αποσπαστεί αλλού. Η μια θέση μάλιστα έχει ήδη ελευθερωθεί, γιατί συνταξιοδοτήθηκε μέσα στο 2008 το άτομο που την κατείχε. Κανείς από τους πιο πάνω αναφερόμενους δεν έκανε κάτι γι' αυτό. Μήπως τελικά κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργεί σωστά το κέντρο υγείας Πύλου;

Κώστας…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ Χωρίς χρονοδιάγραμμα το Ριζόμυλος - Πύλος

image

Καμία κουβέντα δεν έγινε για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σημαντικού και κρίσιμου για την ανάπτυξη της δυτικής Μεσσηνίας δρόμου Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, η κατ’ αρχήν πρόταση για τη βελτίωση της χάραξης του οποίου παρουσιάστηκε χθες στο Διοικητήριο, στους επικεφαλής των νομαρχιακών συνδυασμών και σε δημάρχους της Πυλίας. Αλλά και για τον τρόπο χρηματοδότησης του δρόμου υπήρξε μόνο μια αόριστη αναφορά –από το νομάρχη Δημήτρη Δράκο- στη δέσμευση της απελθούσας ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου στην επερχόμενη προγραμματική περίοδο. Επιπλέον, ούτε η παράκαμψη της Πύλου περιλαμβανόταν στην πρόταση -τη μελέτη της οποίας έχει αναθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε γραφείο της Αθήνας, προκειμένου ο οδικός άξονας Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά και εύρος 11 μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο δρόμος Ριζόμυλος-Πύλος που ανέθεσε η Διεύθυνση Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε μελετητικό γραφείο, σταματά 600 μέτρα πριν το “Μηδέν” της Πύλου και συνδέεται με την παράκαμψη της Γιάλοβας, ενώ ο δρόμος Πύλος-Μεθώνη ξεκινά περί τα 800 μέτρα μετά την Πύλο, στην περιοχή του “Οκταγκον” -όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος των μελετητών Αγριππίνα Δεληγεώργη. Ο προτεινόμενος από τους μελετητές δρόμος σε αρκετά σημεία ακολουθεί την υφιστάμενη χάραξη με βελτιωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, παρακάμπτει δε όλους τους οικισμούς, αλλά και το τμήμα με τις συνεχείς στροφές στη Στενωσιά. Παράλληλα προβλέπονται αρκετοί ισόπεδοι -κατά βάση- κόμβοι, όπως και γέφυρες σε ορισμένα σημεία. Εντονότατη, στο μεταξύ, ήταν η διαμαρτυρία του δημάρχου Πύλου Γιώργου Χρονόπουλου για την παράλειψη της παράκαμψης της πόλης, ενώ τόσο ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, όσο και ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, έδειξαν αιφνιδιασμένοι.
Ο πρώτος έσπευσε να δηλώσει πως ο ίδιος και οι παράγοντες της Νομαρχίας είχαν την εντύπωση ότι στη δέσμευση του απελθόντος υπουργού Γιώργου Σουφλιά η μελέτη περιελάμβανε και την παράκαμψη της Πύλου.
Ο νομάρχης πάντως διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει αποφασιστικά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη συμπληρωματική μελέτη και για το πιο πάνω τμήμα του δρόμου, με ανάλογα χαρακτηριστικά όπως του υπόλοιπου υπό μελέτη άξονα: «Εμείς θεωρούμε ότι το τμήμα αυτό είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου δρόμου Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και ο δρόμος και τα χαρακτηριστικά του και η λογική του πρέπει να είναι ενιαία και αυτό θα ζητήσουμε» δήλωσε στη συνέχεια ο Δ. Δράκος.
Παρουσιάζοντας η εκπρόσωπος των μελετητών τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης χάραξης, σημείωσε ότι προβλέπεται η νότια διέλευση από την περιοχή της Καρποφόρας του καινούργιου άξονα -ο οποίος θα φθάνει με τετράιχνη διατομή μέχρι τον κόμβο Πεταλιδίου, νότια του Ριζομύλου, στο σημείο που θα συμβάλει με το δρόμο Ριζόμυλος-Καλαμάτα.Η επιλογή αυτή, η οποία –όπως εξήγησε η Αγριππίνα Δεληγεώργη- θα εξυπηρετεί την ανατολική Πυλία, ελαχιστοποιεί τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα, αποφεύγει τις μεγάλες κλίσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει και σημαντικά μικρότερο κόστος. Ο δρόμος, από το Ριζόμυλο ώς την Πύλο, διέρχεται έξω από όλους τους οικισμούς, παρακάμπτει δηλαδή Ριζόμυλο, Καρποφόρα, Νερόμυλο, Καζάρμα, Χαραυγή, Σουληνάρι, Χανδρινού, ενώ στο τμήμα με τις συνεχείς στροφές, από του Χανδρινού προς τη Στενωσιά, η νέα χάραξη διέρχεται νότια της υφιστάμενης -προβλέπονται δε δύο μεγάλες γέφυρες. Στο σύνολό του ο δρόμος δεν έχει μεγάλες κλίσεις όπως τονίστηκε.
Στα βασικά χαρακτηριστικά της χάραξης συμφώνησαν τόσο οι επικεφαλής της νομαρχιακών συνδυασμών Χρήστος Μαλαπάνης και Θανάσης Πετράκος, όσο και οι δήμαρχοι των περιοχών που διασχίζει ο δρόμος -Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Βουφράδος Κώστας Κυριακόπουλος, Χιλιοχωρίων Παναγιώτης Δαρσακλής, Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος και Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση. Οι όποιες παρατηρήσεις έγιναν από τους παρόντες αυτοδιοικητικούς θα κωδικοποιηθούν, είπε στη συνέχεια ο νομάρχης, προκειμένου να προετοιμαστεί φυλλάδιο με προτάσεις το οποίο θα απευθυνθεί προς τη Διεύθυνση Μελετών του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι στη χθεσινή παρουσίαση δεν ήταν παρών ο επικεφαλής της ΝΑΣ Αριστείδης Δαμαλάς, λόγω έκτακτου κωλύματος -ο νομάρχης δήλωσε όμως ότι θα ενημερωθεί σε προσεχή συνάντηση.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/10/2009

Ετοιμο το γεφύρι της Γιάλοβας

image

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ επιτέλους το γεφύρι της Γιάλοβας που αποτελούσε σημείο επικινδυνότητας και στοιχείο δυσφήμησης της περιοχής για πολλά χρόνια. Αμέτρητα τα ατυχήματα που είχαν συμβεί ιδίως κατά τη θερινή περίοδο. Τώρα οι πεζοί διέρχονται χωρίς κίνδυνο γιατί μέχρι την κατασκευή του κυκλοφορούσαν με την ψυχή στο στόμα αφού δεν υπήρχε πεζοδρόμιο.

Τ.Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/10/2009

Ας όψονται κάποιοι “Γιαλοβάρχες” που, όταν κατασκευάζονταν τα πεζοδρόμια στην επάνω Γιάλοβα και ήταν να γίνει και η πεζογέφυρα στο γεφύρι, έκαναν τα αδύνατα δυνατά να σταματήσουν το έργο της τότε δημοτικής αρχής γιατί τάχατες θα σκοτωνόταν ο κόσμος με τα πεζοδρόμια. Μόνο “φωτισμένοι” μπορούν να έχουν τέτοιες “προχωρημένες” ιδέες και όλοι μας ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί.

Κώστας….

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας “Κόσμος του Επενδυτή” “Αγκαλιά” στην κορυφή Σαμαράς και Ντόρα

Με τον «αέρα» που δίνει η νέα δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται στον «Κόσμο του Επενδυτή», σύμφωνα με την οποία εμφανίζεται «ισοδύναμος» με την Ντόρα Μπακογιάννη ανάμεσα σε αυτούς που θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, ξεκινάει επίσημα σήμερα την προεκλογική του περιοδεία από την Πελοπόννησο ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδόθηκαν χθες βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό «Alter», η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με 35,8%, ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς με 34% και στη συνέχεια ο Δ. Αβραμόπουλος με 16,8%, ο Π. Ψωμιάδης με 9,8%, ενώ το 3,6% δεν έχει απαντήσει. Στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο πρώτων, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει το 43,1%, ο Αντ. Σαμαράς το 42,4% και το 4,5% δηλώνουν
αναποφάσιστοι.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/10/2009

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ξαφνικά... αυτοκινητόδρομος

image

ΤΟ μοναδικό τμήμα... αυτοκινητοδρόμου που συναντά κανείς πηγαίνοντας στην Πύλο είναι ο νέος κόμβος προς Γιάλοβα, που κατασκευάστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ΠΟΤΑ. Οποιος δεν έχει ξαναπεράσει νομίζει πως... διακτινίστηκε και βρέθηκε σε κάποια μεγάλη εθνική οδό. Μάλιστα χθες το πρωί συνεχιζόταν η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και το συνεργείο κάλυπτε εκείνες που για την ώρα δεν είναι χρήσιμες.

Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/10/2009

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΛΟΥ Συγκίνηση στην παράδοση των βραβείων “Βλαχοδημήτρη”

image image

Η κ. Βλαχοδημήτρη με τις βραβευθείσες Ε. Καραμπάτσου (αριστερά) και Σ. Μπουντά (δεξιά)

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης έγινε η καθιερωμένη τελετή της παράδοσης των βραβείων “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη” στις δύο αποφοίτους του Λυκείου Πύλου που αρίστευσαν κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις 2008-09, την Κυριακή το πρωί.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στο Ινστιτούτο “Νέστωρ”, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Γυμνάσιο της Πύλου. Βραβεύθηκαν λοιπόν για τις άριστες επιδόσεις τους η Ελισάβετ Καραμπάτσου που πέρασε στη Νομική Αθήνας και η Σπυριδούλα Μπουντά, φοιτήτρια στη Φιλολογία Αθήνας.
Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος σχολίασε και τον έντονο συμβολισμό του χώρου της τελετής, αφού επρόκειτο για το σχολείο το οποίο τελείωσε ο μεγάλος αυτός πνευματικός άνθρωπος, ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης. Υπογράμμισε επίσης ότι χάρη στη δράση της Βάσως Βλαχοδημήτρη, η
προσφορά στον τόπο συνεχίζεται, αφού ήδη βρίσκονται στο κτήριο Τσικλητήρα τα 5.000 βιβλία του φιλόσοφου-ποιητή και από εκεί θα μπορεί να τα διαβάσει ο κάθε πολίτης. “Η ευγνωμοσύνη μας και τα λόγια μας απέναντι στην κ. Βάσω είναι ελάχιστα, σε σχέση με την αγάπη και την τιμή που αισθανόμαστε απέναντί της”... τόνισε ο ίδιος και της χάρισε ως αναμνηστικό μια γκραβούρα της Πύλου του 1870.
Η καθηγήτρια Κατερίνα Δουμουλάκη-Τσάκωνα μίλησε για τη ζωή και το έργο του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη και η ηθοποιός Ιουλία Καλογρίδη απήγγειλε ποιήματά του. Την απονομή των τίτλων και των βιβλιαρίων καταθέσεων στις δύο κοπέλες, έκανε η ίδια η κ. Βλαχοδημήτρη. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως πριν λίγες μέρες, η κ. Βάσω βράβευσε άλλες δύο μαθήτριες της Πύλου για εργασία τους πάνω στο έργο του Παπαδιαμάντη.
Η βραβευθείσα Ελισάβετ Καραμπάτσου απευθύνθηκε στην κ. Βλαχοδημήτρη, λέγοντας τα εξής: “Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, εδώ, σήμερα. Γι’αυτό λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά, τους καθηγητές μου και την οικογένειά μου φυσικά που μου συμπαραστάθηκαν, ώστε να πραγματοποιήσω τους στόχους μου με επιτυχία. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω, εσάς, κ. Βλαχοδημήτρη, που είχατε την καλοσύνη, στη μνήμη του συζύγου και του γιου σας να
επιβραβεύσετε την επιτυχία μου αυτή, δίνοντας σε εμένα αλλά και στη συμμαθήτριά μου, την ευκαιρία α ξεκινήσουμε τη νέα μας φοιτητική ζωή έχοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις πρώτες μας ανάγκες. Ελπίζω να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αποφέροντας μόνο επιτυχίες και εύχομαι εσείς με τη σειρά σας, κ. Βλαχοδημήτρη, να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό τη δική σας προσπάθεια για επιβράβευση των μαθητών της περιοχής μας, καθώς είστε μία από τους ελάχιστους που ασχολούνται με την παιδεία σε αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ λοιπόν, πάρα πολύ και σας εύχομαι να είστε πάντα καλά για να μη διακόψετε τη δημιουργική αυτή προσφορά σας”.
Γ. Σαρ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ Σύντομα εργασίες για το κέντρο εικονικής αναπαράστασης

image image

Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία του κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στα παλιά σφαγεία της Πύλου. Σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο οι διαδικασίες προχωρούν πολύ γρήγορα και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά μέχρι το τέλος του 2009. Τα παλιά σφαγεία δεν λειτούργησαν ποτέ από το 1962 που κατασκευάστηκε το κτήριο σε ύψωμα πριν την είσοδο της Πύλου. Τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκε χθες ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Κώστα Κυριακούλη και το μηχανικό ειδικό συνεργάτη του δήμου Θανάση Μαντόγιαννη. Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε άμεσα να εκκενωθεί ο χώρος για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Μιλώντας στην “Ε” ο αντινομάρχης αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της θέσης -από άποψη και τουριστικού ενδιαφέροντος- που βρίσκεται το κτήριο των 100 περίπου τ.μ. σε μια έκταση 4 στρεμμάτων.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πύλου υπογράμμισε πως η διαμόρφωση του χώρου θα γίνει με τη συνδρομή του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενώ το λογισμικό ετοιμάζεται από τη Νομαρχία και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οσον αφορά στην προώθηση του έργου ο δήμαρχος είπε πως χρειάστηκε 1 χρόνος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας η οποία δεν υπήρχε. Στην ολοκλήρωσή τους οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν χώρο όπου θα γίνεται η εικονική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, μουσείο με εκθέματα σχετικά με την ιστορική ναυμαχία, υπαίθριο αμφιθέατρο, ένα περίπτερο τουριστικής προβολής για τη διάθεση τοπικών προϊόντων καθώς και ένα αναψυκτήριο. Επιπλέον θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.

Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΟΥ Τα είπαν “έξω από τα δόντια” στη Γεννηματά

image

“Εξω από τα δόντια” είπαν γιατροί και νοσηλευτές στην υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Υγείας Πύλου. “Εξασκούμε ιατρική πολέμου!” της είπαν χαρακτηριστικά. Τα πιο εντυπωσιακά προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχουν απαραίτητα νοσοκομειακά υλικά, ενώ υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει 6 δήμους - και ενώ έχουν Ακτινολογικό, δεν έχουν... ακτινολόγο.
Αυτό το τελευταίο έχει ως συνέπεια, το μοναδικό ασθενοφόρο να βρίσκεται διαρκώς μεταξύ Πύλου και Καλαμάτας για διακομιδές στο Νοσοκομείο, προκειμένου να γίνουν ακτινογραφίες ακόμα και για ένα απλό κάταγμα. Ετσι, όταν το ασθενοφόρο λείπει, όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς μένουν... στο σπίτι τους ή στο δρόμο. Ενας άρρωστος θα έχει ιατρική φροντίδα μόνο αν ο γιατρός πάει κοντά του -παραβαίνοντας όμως το νόμο. Και αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι γιατροί, που σε άλλες περιπτώσεις “ποντάρουν” στις προσωπικές τους σχέσεις με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Χώρας – ειδικά όταν υπάρχει περιστατικό (π.χ. τροχαίο) που απαιτεί δύο ασθενοφόρα.
Η επίσκεψη της κ. Γεννηματά στο Κέντρο Υγείας Πύλου έγινε στο περιθώριο του εορτασμού της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Συνοδευόμενη από το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο άκουσε τα όσα της είπαν οι εργαζόμενοι χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους. Καθώς περπατούσαν όλοι μαζί στους διαδρόμους του καινούργιου κατά τα άλλα κτηρίου, πάνω από το κεφάλι τους τα φωτιστικά ήταν στερεωμένα με... γλωσσοπίεστρα και οδοντογλυφίδες! Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι γιατροί είπαν επίσης στην υφυπουργό πως αναγκάζονται να μαγειρεύουν οι ίδιοι ή να παραγγέλνουν απέξω γιατί δεν υπάρχει σχετική μέριμνα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως προβλέπεται.
Πέραν όλων των άλλων τα οποία τέθηκαν στην υφυπουργό, ο δήμαρχος της έδειξε το μοναδικό και προβληματικό ασθενοφόρο που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας. Οπως μας είπαν στη συνέχεια οι γιατροί, για την ακρίβεια υπάρχουν δύο ασθενοφόρα αλλά το ένα είναι μόνιμα στο συνεργείο, αφού έχει γράψει 1.000.000 χλμ. - και το άλλο 500.000 χλμ. Ο οδηγός Θεόδωρος Καλογερόπουλος, που είχε... 12ωρη βάρδια χθες από το πρωί, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το “τρελό” ωράριο χωρίς ρεπό, είπε ακόμα πως δεν υπάρχει τραυματιοφορέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους άλλους εργαζομένους.
Ο επιμελητής Ηλίας Γιαννέλος εξήγησε πως το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δέχεται καθημερινά από 30 μέχρι 110 ασθενείς, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά: ούτε ενδοφλέβιες αντιβιώσεις (εκτός και αν βρεθεί καμία σε φαρμακείο της πόλης) ούτε διαθερμία - το μηχάνημα που σταματά την αιμορραγία
.Ο αγροτικός γιατρός Κων. Παππάς παραδέχτηκε στην κ. Γεννηματά πως εις γνώσιν του επιμελητή του έχει αναγκαστεί να κάνει ράμματα κατ’ οίκον, γιατί το ασθενοφόρο έλειπε σε διακομιδή.
Οπως μάθαμε, το εν λόγω Κέντρο Υγείας -που φυσικά λειτουργεί όλο το 24ωρο- εξυπηρετεί τους Δήμους Πύλου, Βουφράδος, Παπαφλέσσα, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων και κάποια τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Νέστορος. Από άποψη προσωπικού διαθέτει 2 διευθυντές, 2 επιμελητές και 8 αγροτικούς γιατρούς που δε δικαιούνται όμως ρεπό καθώς εργάζονται στα περιφερειακά ιατρεία...

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

Λαμπρός γιορτασμός στην Πύλο για τη Ναυμαχία

image

Ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος απονέμει πλακέτα στον εκπροσώπο της Ρωσικής Πρεσβείας, ακόλουθο Αμυνας Μιχαήλ Σάβα.

image

Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ρωσικό αντιτορπιλικό “Tsesar Kunikov”

image image

Από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων.

image

Κατάθεση στεφάνων από ανώτερους αξιωματικούς του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

image

Αγημα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

image image

Τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οσυμβολικός χαρακτήρας της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου για τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας με τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αγγλία επισημάνθηκε για μια ακόμη χρονιά, κατά την 182η επέτειο. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που έγιναν χθες στην Πύλο με επισημότητα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών δυνάμεων, έδωσαν ακόμα μια υπόσχεση για συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας που έχει τις ρίζες της στο 1827. Στο λιμάνι είχαν καταπλεύσει η ελληνική φρεγάτα
“Νικηφόρος Φωκάς”, το ρωσικό αντιτορπιλικό “Tsesar .Kunikov” και το γαλλικό ρυμουλκό “Chevreuil”, τα οποία ο κόσμος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και ακολούθησε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, αρχικά από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά και το βουλευτή
Δημήτρη Κουσελά ως εκπρόσωπο της Βουλής. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ρωσικής Πρεσβείας ακόλουθο Αμυνας Μιχαήλ Σάβα, της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναπληρωτή πρέσβη Πωλ Λοτζ, της Γαλλικής Πρεσβείας, ακόλουθο Αμυνας Ζεράρ Γκιάλ Ουστ. Ο αρχηγός στόλου της ελληνικής φρεγάτας, αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος εκπροσώπησε τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον αρχηγό της αποστολής του ρωσικού πολεμικού πλοίου Σεργκέι Ζιντσένκο, του νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκου και του δημάρχου Πύλου Γ. Χρονόπουλου.
Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από το Μιχαήλ Κοσμόπουλο, τακτικό καθηγητή Αρχαιολογίας και κάτοχο της διακεκριμένης έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μιζούρι των ΗΠΑ. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν “Μυστική διπλωματία και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου”.
Στην παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων που ακολούθησε, το ρωσικό ναυτικό τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου χάρη στον έντονο βηματισμό της διμοιρίας. Ωστόσο καταχειροκροτήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές των σχολείων της Πύλου, διμοιρίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η φιλαρμονική του Δήμου Πύλου καθώς και η μπάντα του Ναυτικού.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων, Ρωσων και Αγγλων πεσόντων και στη συνέχεια παράθεση γεύματος στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μηδέν”. Πριν το γεύμα τις ομιλίες άνοιξε ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως “Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά”. Ο εκπροσώπος της Ρωσικής Πρεσβείας χαρακτήρισε ως έμπρακτη απόδειξη των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας την παρουσία στην Πύλο του μεγάλου ρωσικού αντιτορπιλικού πλοίου. Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας είπε μεταξύ άλλων πως ευελπιστεί του χρόνου να συμμετέχει στον εορτασμό και πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμα μίλησε ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Γαλλίας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην υπεράσπιση των αξιών, ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί και μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία. Στη συνέχεια μίλησε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, αλλά και για την ανάγκη συμμαχιών για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων όπως είναι η οικονομική κρίση. Ανέπτυξε σύντομα τους στόχους της νέας κυβέρνησης και δήλωσε πως “θα δίνουμε πάντα μάχες και θα στοχεύουμε στη νίκη”.
Ο δήμαρχος Πύλου επέδωσε τιμητικές πλακέτες και πρόσφερε ως δώρο τοπικά προϊόντα στους εκπρόσωπους της Εκκλησίας και των Πρεσβειών της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, στην Φ. Γεννηματά, στους βουλευτές Δημ. Κουσελά και Νάντια Γιαννακοπούλου, στους αρχηγούς του Ελληνικού και του Ρωσικού στόλου, σε ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού, στο νομάρχη Δημ. Δράκο και στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.
Στις εκδηλώσεις που έγιναν χθες στην Πύλο παρέστησαν ακόμα ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Ηλίας Αλεβετσοβίτης, ο διοικητής του ΚΕΔΒ συνταγματάρχης (ΔΒ) Σπύρος Πανταζάτος, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος (Ι) Μιχάλης Θεοδωράκης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Γιάννης Ηλιόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων αντιπύραρχος Χρύσανθος Αθανασόπουλος και ο λιμενάρχης Πύλου αντιπλοίαρχος Γιώργος Σταυρόπουλος. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ως εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ ο γενικός διευθυντής του κόμματος Δ. Σαρατζιώτης και ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας Κων. Καρτσώλης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΘΕΜΑ RADIO» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ “Χνώτιασμα” με Αβραμόπουλο διαπιστώνει ο Σαμαράς

image

«Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο δώσαμε μια μάχη και το πετύχαμε να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από τη βάση του κόμματος», είπε χθες ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο «Θέμα radio» και στον Μπ. Παπαπαναγιώτου. Για να προσθέσει ότι μεταξύ των δύο υπήρχε ένα «χνώτιασμα» σε έναν κοινό στόχο - αποφεύγοντας ωστόσο να προδικάσει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο κ. Σαμαράς άφησε βολές κατά της Ντ. Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι έχουν ευθύνη για την ήττα εκείνοι «που υποστήριξαν, εισηγήθηκαν και υπέδειξαν εκλογές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το 1993, ο Μεσσήνιος διεκδικητής της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Σημείωσε ότι συγκρούστηκε με την προηγούμενη ηγεσία και ότι «όταν άλλαξε η ηγεσία και βγήκε ο Καραμανλής, χωρίς διαπραγμάτευση καμία, τον στήριξα, επανήλθα στη Νέα Δημοκρατία, τη βοήθησα χρόνια τώρα με όλες μου τις δυνάμεις».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:
- Πού είμαστε τώρα; Στην αρχή, στη μέση, προς το τέλος;
«Είμαστε στην αρχή-αρχή. Αρχή γιατί σε αυτή τη φάση είχαμε προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω ότι εμείς ξεκινάμε έναν πολύ πολιτισμένο αγώνα, ο οποίος έχει να κάνει με την ενότητα της παράταξης και με την ανάδειξη ενός αρχηγού».
- Τώρα, μιας και μιλήσατε για πολιτισμένο αγώνα, η εκτίμησή σας είναι αν θα αντέξει μέχρι το τέλος αυτός ο πολιτισμός; Διότι κάποιοι προεξοφλούν ή βλέπουν ή φοβούνται ότι προϊόντος του χρόνου, της συζήτησης και της αντιπαράθεσης, ο πολιτισμός θα τεθεί σε αργία.
«Οχι, δεν το πιστεύω κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα δείτε σιγά-σιγά να συμβαίνει είναι να εμφανίζονται τα προβλήματαστην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στο ταμείο πληρωμών θα πρέπει να πληρωθούν τα γραμμάτια των υποσχέσεών του. Εκεί υπάρχει ουρά αναμονής από τον κόσμο, εκεί υπάρχει συνωστισμός γι’ αυτά που τάξανε. Στο επίπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα είναι μία πολιτισμένη διαδικασία, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα ιστορικό και πολιτισμένο όπως η Νέα Δημοκρατία».
- Δηλαδή, κ. Σαμαρά, εκτιμάτε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όποιος κι αν είναι ο νικητής θα γίνει αποδεκτός από όλους τους άλλους; Γιατί ξέρετε πολλοί, πολλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας και φίλοι στις συζητήσεις, θα το ακούτε κι εσείς, λένε ότι αν κερδίσει η Ντόρα θα την αποδεχτεί ο Σαμαράς; Και αν κερδίσει ο Σαμαράς θα τον αποδεχτεί η Ντόρα;
«Κοιτάξτε εγώ νομίζω ότι τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο κι εγώ, όσο και ο κ. Αβραμόπουλος βεβαίως, έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεργαστούμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η τελευταία τοποθέτηση που έκανε χθες ο πρόεδρός μας ο Κώστας ο Καραμανλής, οπότε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Ο αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, είναι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γιατί δεν έγινε μισή-μια γενιά πίσω. Εκείνο που θα συζητήσουμε, εκεί που θα μετρηθούμε είναι το όραμά μας και το σχέδιό μας για το αύριο, όχι όσα πιθανώς μπορεί να χωρίζουν τον έναν απ’ τον άλλον».
- Μάλιστα. Λοιπόν, για πείτε μας τώρα για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή, γιατί τώρα μπαίνουμε στην ουσία και αρχίζετε κι ανοίγετε τα χαρτιά σας όλοι. Και να δούμε και τελικά τι διαφορετικό εκπροσωπεί και πρεσβεύει ο καθένας. Κατά τη γνώμη σας βασική αιτία της συντριβής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ποια ήταν; Η βασική. Είναι πολλές αλλά ως το σημαντικότερο.
«Θα σας έλεγα η οικονομία, η ασφάλεια και οι πρόωρες εκλογές».
- Αυτά ήταν;
«Βέβαια την ασφάλεια, γιατί τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και ο τρόπος που τα διαχειριστήκαμε έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο. Οτι η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και το πιο σημαντικό δικαίωμα είναι ακριβώς αυτό γιατί είναι προϋπόθεση όλων των άλλων. Δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος, δημιουργικός, αν θέλετε παραγωγικός, ευτυχισμένος αν θέλετε πείτε, όταν νιώθεις ότι κάποια στιγμή κινδυνεύει η ζωή σου ή η περιουσία σου. Δεύτερον, το γεγονός ότι ενώ αντιδράσαμε στην διεθνή οικονομική κρίση άμεσα, δεν φροντίσαμε με μέτρα να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις ώστε να φτάσει, για παράδειγμα, η ρευστότητα που δόθηκε στις τράπεζες εκεί που πραγματικά υπήρχε ανάγκη. Δηλαδή, οι μεν τράπεζες είχανε και πάλι υπερκέρδη αλλά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο δανειολήπτης, το νοικοκυριό -αν θέλετε- που στέναζε από την ύφεση δεν βρήκε λεφτά. Και πιστεύω ότι δεν ανακουφίστηκε η ευρύτερη οικονομία, γιατί, παράδειγμα θα σας πω ένα, τα κεντρικά επιτόκια όταν ανέβαιναν ταυτόχρονα ανέβαιναν και οι μηνιαίες δόσεις. Οταν τα κεντρικά επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν λόγω της ύφεσης δεν μειώθηκαν οι δόσε ς των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων στις τράπεζες και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρχε η ανακούφιση που σας λέω. Επομένως υπήρχε ένα πρόβλημα, ότι δόθηκε κάποια εικόνα ενός καρτέλ. Κι εκεί είναι που θα έπρεπε να έχει παρέμβει η κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτή η πραγματικότητα έβλαψε τελικά και την εικόνα της κυβέρνησης».
- Κύριε Σαμαρά, όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που βγάζουν…
«Κοιτάξτε αυτό δεν το λέω από αριστερή ρητορεία. Είναι ακριβώς η υπόμνηση το τι έκαναν οι άλλες κεντροδεξιές κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν την κρίση στην Ευρώπη, χωρίς να χάσουν την…».
- Καλά, ότι ανακάλυψαν τον Κέυνς ας πούμε πολύ ξαφνικά και στα πίσω-πίσω, αυτό εντυπωσίασε πολλούς με πρώτους και καλύτερους τους Αμερικανούς, κύριε Σαμαρά.
«Θα σας πω το παράδειγμα, το οποίο μ’ αρέσει να το λέω με τον Τειρεσία. Τίθεται ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει ανάπτυξη και ευκαιρίες σε όλους. Εάν σήμερα διαπράξεις ένα πλημμέλημα, κ. Παπαπαναγιώτου, διαγράφεται μετά από 5 χρόνια. Εάν μία ακάλυπτη επιταγή σου ξεφύγει, ο Τειρεσίας δεν τη διαγράφει ποτέ. Επομένως είναι σαν να σου λέει το κράτος ότι δεύτερη ευκαιρία στην επιχειρηματικότητά σου δεν έχεις. Εκεί οφείλει το κράτος να παρέμβει, ώστε να μην καταδικάζει την επιχειρηματικότητα».
- Σύμφωνοι. Βέβαια δεν το κάνατε αυτό. Αλλά ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: όλες που δημοσκοπήσεις που έχουνε γίνει μετεκλογικά μεταξύ των ψηφοφόρων και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνολικότερα, έχουνε δείξει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο χάσατε είναι τα σκάνδαλα και κυρίως το Βατοπέδι, κύριε Σαμαρά.
«Εντάξει, εγώ δεν θεωρώ ότι ήταν αυτό κυρίως. Εγώ μπορώ να σας πω και άλλα γεγονότα. Θα σας πω ότι, εντάξει αυτά δηλητηρίασαν την ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει αμφιβολία σ’ αυτό. Αλλά θα σας πω ότι εγώ φοβάμαι ότι ένα πράγμα που κάναμε είναι ότι δείξαμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον ταλαντευόμενο ψηφοφόρο παρά για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο μας, αυτό που λέμε τον πυρήνα της κοινωνικής μας βάσης. Δηλαδή, να το πω διαφορετικά, κυνηγώντας ευκαιριακούς, χάσαμε πολύ περισσότερους μόνιμους».
- Γιατί τους χάσατε, κύριε Σαμαρά;

«Και είναι αυτοί οι μόνιμοι οι οποίοι έκαναν και τη μεγάλη αποχή».
- Τους μόνιμους γιατί τους χάσατε; Τους χάσατε γιατί δεν τους κάνατε τα ρουσφέτια τους ή επειδή σας είδαν να χάνετε το ηθικό πλεονέκτημα από ενδεχόμενη ήττα;
«Οχι δεν είναι μόνον αυτό. Είναι ότι είδανε ότι υπήρχε κάποια άρνηση ή, αν θέλετε, πολλές φορές φαινόμασταν σαν να ντρεπόμαστε να πούμε τις απόψεις μας καθαρά. Παράδειγμα η αποχή. Η αποχή οφείλεται νομίζω στο ότι πολύς κόσμος εκνευρίστηκε πάρα πολύ από τα γεγονότα, θα πω άλλο ένα θέμα, του ασύλου. Εμείς είχαμε θέση για το άσυλο ότι δεν πρέπει να το αλλάξουμε, καιγόντουσαν περιουσίες, είχε βγει και ο Πάγκαλος ακόμα και φώναζε ότι θα πρέπει αν αλλαχθεί το άσυλο κι εμείς φοβόμασταν να το πούμε. Οταν τελικά το είπε ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου δεν είπε τίποτα ως αντίρρηση. Ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που διαφώνησε. Είναι πια ένα ώριμο πράγμα, το οποίο η κοινωνία το ζητούσε κι εμείς δεν τους ικανοποιήσαμε. Τέτοιες κινήσεις που θα είχαν αν θέλετε πρόταγμα βασικές θέσεις όπως είναι η ασφάλεια, όπως είναι η οικονομία, όπως είναι τα θέματα αυτά στα οποία περιμένει ο ψηφοφόρος μας να έχουμε καθαρές θέσεις, δεν πήραμε γιατί φοβηθήκαμε να κοιτάξουμε τον δικό μας τον πυρήνα, τη δικιά μας τη δεξαμενή και κοιτάξαμε να δούμε τους ευκαιριακούς. Αν θέλετε αυτό βγάζω. Και επίσης θεωρώ ως άλλο αίτιο τις πρόωρες εκλογές που κρίθηκαν άκαιρες. Εξέφρασα την αντίθεσή μου».
- Επαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο;
«Βεβαίως».
- Αρα εξ αυτών να συμπεράνει κανείς ότι ο και κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε την πρώτη και την τελική ευθύνη, και όλοι όσοι του εισηγήθηκαν να πάει σε πρόωρες εκλογές έχουνε συνευθύνη;
«Αυτοί που υποστήριξαν και εισηγήθηκαν και υπέδειξαν αν θέλετε τις εκλογές ασφαλώς πολιτική ευθύνη έχουνε, είναι ο…».
- Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι και μια αιχμή προς την ανθυποψήφιά σας, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
«Οχι δεν θέλω να αφήσω καμία αιχμή για κανέναν. Δεν κάνω αυτό. Εγώ αν θέλετε αποτυπώνω αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα έτσι όπως εγώ την έζησα κι όπως εγώ την κρίνω. Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές γίνανε άκαιρα. Θεωρώ ότι στην πολιτική δεν χαρίζεις, κ. Παπαπαναγιώτου, ούτε μία ημέρα, όχι 6 μήνες που χαρίσαμε εμείς».
- Να σας ρωτήσω, κύριε Σαμαρά, εσείς γιατί διεκδικείτε την ηγεσία; Εννοώ με ποιο πολιτικό στόχο; Πώς βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία αν κερδίσετε εσείς; Να διευρύνεται προς το μεσαίο χώρο; Να διευρύνεται προς την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη διεκδικώντας τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που χάσατε; Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας που έχετε εσείς στο μυαλό σας; Και αν θέλετε, μη μου μιλήσετε με όρους κοινωνικού φιλελευθερισμού κ.λπ., με την έννοια ότι τα λέτε όλοι αυτά έτσι; Δηλαδή τι διαφορετικό υπάρχει; Αυτό προσπαθώ να ανιχνεύσω.

«Κοιτάξτε, εμένα με ενδιαφέρει να ενώσω το κόμμα, με ενδιαφέρει να ενώσω την παράταξη, με ενδιαφέρει οι απόψεις μας να ακτινοβολήσουν ξανά στην κοινωνία. Είναι απόψεις οι οποίες θέλουμε δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή κερδίζουν παντού στον κόσμο, και εννοώ τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που αναφέρατε, αλλά να σας πω και κάτι ακόμα. Να ξανακερδίσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων μας που μας γύρισαν την πλάτη αλλά παραμένουν δίπλα μας, δεν πέρασαν στην απέναντι πλευρά που λέτε, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, δεν πήγαν στο ΛΑΟΣ. Αν αθροίσετε αυτούς που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ κι αυτούς που πήγαν στο ΛΑΟΣ από τη Νέα Δημοκρατία και τους κάνετε ένα άθροισμα, ένα νούμερο μαζί είναι λιγότεροι από αυτούς που κάθισαν στο σπίτι τους και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Είναι κοντά μας αυτοί οι άνθρωποι. Θεωρώ ότι είναι εύκολο να τους κερδίσουμε, να ξαναπροβάλουμε την ταυτότητά μας, τις ιδέες μας. Αν κερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν αποχή, θα φτιάξουμε και μια δυναμική επιστροφής πολύ περισσότερων. Αυξάνοντας αυτή τη συσπείρωσή μας και δείχνοντας το πρόσωπό μας θα πολλαπλασιάσουμε την επιρροή μας τότε πέρα από τα όρια της παράταξής μας και από την άλλη πλευρά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους οποίους επιμένουν και σήμερα να χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία σε μια πτέρυγα, αν θέλετε παλαιοδεξιών και σε μια άλλη νεοφιλελεύθερων. Εγώ αυτό το κόμμα θέλω να το ενώσω. Θέλω να συνθέσω…».

- Υπάρχουν όμως οι διαφορετικές τάσεις, αν θέλετε, μπορεί να μην είναι οργανωμένες αλλά δεν είναι ίδιο πράγμα τώρα.
«Εδώ πρέπει να συνθέσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες που είναι πάντοτε επίκαιρες με αυτές τις σύγχρονες φιλελεύθερες
αντιλήψεις. Και να σας πω και κάτι; Αν θέλετε η επικαιροποίηση του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι σήμερα αυτός ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Και αυτή η σύνθεση ακριβώς που μπορεί να ξαναβάλει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας κι αυτή η δύναμή μας κι αυτός ο πυρήνας ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος είναι ακριβώς αυτό, είναι η κοινωνία. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι η κοινωνία είναι αυτή η οποία δίνει τις απαντήσεις. Δεν σας κρύβω ότι έχω ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός ότι και σε αυτή τη διαδικασία τώρα της εκλογής, μια κοινωνία που είναι μακριά από παρέες και μηχανισμούς, είναι αυτό το οποίο θα δώσει τον καινούριο τον αρχηγό. Και ειλικρινά σας λέω, μια που αναφερθήκατε σε ονόματα εσείς, μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο δώσαμε τη μάχη και το πετύχαμε για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από τη βάση του κόμματος».
- Είναι μια πρώτη νίκη αυτή;
«Δεν το λέω έτσι. Το λέω γιατί για ένα κόμμα που είναι κοντά στην κοινωνία, που είναι κοντά στις αγωνίες και τις ανησυχίες και τις ιδέες της κ.λπ. μπορούμε να την κάνουμε περήφανη, είναι ό,τι καλύτερο να βγάλεις τον κόσμο της ευρύτατα, ο οποίος θα μπορεί να βγει ο κόσμος και να πάει να ψηφίσει απλώς με 2 ευρώ για να εγγραφεί στο κόμμα και την ταυτότητά του για να δείξει ποιος είναι και θα πει μακριά από μηχανισμούς τι πραγματικά θέλει ακούγοντας όλους μας».
- Αυτή η σύμπτωση με τον κ. Αβραμόπουλο που είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιγράψατε, και πράγματι αλλιώς ξεκίνησε η διαδικασία, αλλιώς κατέληξε, σας έχει φέρει πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου για μια μεταξύ σας ας πούμε υποστήριξη;
«Κοιτάξτε, ο καθένας μας, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των άλλων για μένα μιλάω, εγώ τουλάχιστον πηγαίνω για να εκλεγώ, δεν κοιτάω αυτή τη διαδικασία. Απλώς να σας πω ότι, όπως θα λέγαμε στο χωριό μου, ένα “χνώτιασμα” υπήρχε προφανώς με τον κ. Αβραμόπουλο σε έναν κοινό στόχο».
- Υπήρχε, λογικό και πιθανόν να ξαναϋπάρχει. Αν χρειαστεί, λέμε τώρα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
«Εγώ απλώς σας λέω ότι είναι κρίσιμο το ότι δύο άνθρωποι συμφωνήσαμε σε έναν κοινό στόχο και τον πετύχαμε».
- Μάλιστα. Τώρα, κύριε Σαμαρά, πολλοί εκτιμούν ότι ένα κομμάτι της συζήτησης που θα γίνεται αφορά το παρελθόν. Κι εσάς σας βαραίνει το ’93. Τι ρόλο θα παίξει και πόσο πρέπει να συζητηθεί και να υπάρξει αντιπαράθεση για τα γεγονότα του ’93; Προτιμώ να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η στάση του καθενός και να δει μόλις εκλεγεί τι ενδεχομένως θα σημαίνει.
«Εμείς πρώτα απ’ όλα υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε αντιπολίτευση. Υποχρέωσή μας είναι να έχουμε την ενότητα δεδομένη. Γι’ αυτήν την εποχή που μιλάτε, το ’93, εγώ τότε έκανα μία συνειδητή επιλογή για να αποτρέψω μια μείζονα εθνική υποχώρηση σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Αυτό επέβαλε η συνείδησή μου αλλά πιστεύω και οι αρχές της παράταξής μας. Και δικαιώθηκα, αν θέλετε, από τα πράγματα, κύριε Παπαπαναγιώτου, γιατί υιοθετήθηκε τότε η άποψή μου, άλλο αν αποπέμφθηκα από υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια τέσσερις διαφορετικοί πρωθυπουργοί και έξι διαφορετικοί υπουργοί Εξωτερικών απ’ όλα τα κόμματα ουσιαστικά δεν μετακινήθηκαν από τη θέση μου τότε. Κι αν θέλετε και πριν από ενάμιση χρόνο ο Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε μια λαμπρή επιτυχία εξωτερικής πολιτικής που όλοι την αναγνώριζαν και ύστερα μάλιστα μεταφέρθηκε και η θέση των συμμάχων μας υπέρ των ελληνικών θέσεων. Αυτό ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή, που κατέστη δυνατή γιατί 17 χρόνια πριν εγώ το ζήτημα αυτό το είχα κρατήσει ανοιχτό και οφείλω να σας πω, όπως το ξέρετε άλλωστε, ότι το πλήρωσα, έτσι; Γιατί έμεινα εκτός ενεργού πολιτικής επί οκτώ χρόνια. Και ξέρετε, πιστέψτε με, η μοναξιά είναι δύσκολη για έναν πολιτικό και μάλιστα μαχόμενο».
- Το φαντάζομαι.
«Αλλά και μέσα η μοναξιά σού μαθαίνει πολλά, σου μαθαίνει να είσαι καλύτερος. Εν πάση περιπτώσει εγώ τότε συγκρούστηκα με την προηγούμενη ηγεσία. Οταν άλλαξε η ηγεσία και βγήκε ο Καραμανλής χωρίς διαπραγμάτευση καμία, τον στήριξα, επανήλθα στη Νέα Δημοκρατία, τη βοήθησα χρόνια τώρα με όλες μου τις δυνάμεις, βγήκα μετά ευρωβουλευτής, ξαναβγήκα βουλευτής, ξαναβγήκα τώρα βουλευτής και σ’ αυτές τις αποφάσεις που πήρα τότε κριτήριά μου είχα τις πιο θεμελιώδεις αρχές που πάνω απ’ όλα πηγάζουν από την συνείδηση του καθενός. Ούτε με την συνείδησή μου ήρθα τότε σε ρήξη και τελικά εκ των προτέρων ούτε την πατρίδα μου έβλαψα γιατί πρέπει να ξέρετε ότι εγώ θήτευσα και είχα την τιμή να θητεύσω κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και κοντά στον Ευάγγελο Αβέρωφ κι εκεί έμαθα να παίρνω πολύ σοβαρά τις αρχές και τις αξίες και να έχω πάντα οδηγό την συνείδησή μου».
- Φαντάζομαι ότι αν προκύψει ανάγκη αυτά θα συζητηθούν και πιο διεξοδικά. Υποθέτω, δεν ξέρω τώρα πώς τελικά θα εξελιχθεί και αν επιτύχουν τελικά τα θέματα.
«Θα το δούμε».
- Δύο ερωτήματα και να ολοκληρώσουμε, κύριε Σαμαρά. Η δέσμευση του κ. Καραμανλή για τον κ. Παπούλια ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή όποιος και να εκλεγεί;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο κ. Καραμανλής και προεκλογικά και μετεκλογικά ως αρχηγός της παράταξης έχει πάρει αυτή τη δέσμευση…».
- Εσάς προσωπικά σας δεσμεύει;
«Ασφαλώς».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/10/2009

ΝΑΥΑΡΙΝΟ 2009

Κόσμος στη φρεγάτα

image

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού “Νικηφόρος Φωκάς” προσέλκυε το ενδιαφέρον του κόσμου που βρέθηκε χθες στην Πύλο. Πολλοί γονείς ζήτησαν να επισκεφθούν με τα παιδιά τους το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμα ανταποκρίθηκε θετικά. Οσο για τα πιτσιρίκια, εντυπωσιάζονταν πριν ακόμα ανέβουν στο κατάστρωμα. Κ.Δ.

Κοσμοσυρροή στην Πύλο

image

ΠΛΗΘΟΣ κόσμου θέλησε να παρατηρήσει από κοντά τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού, του Ρωσικού και του Γαλλικού Ναυτικού που τίμησαν με την παρουσία τους τη χθεσινή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η παρουσία των πλοίων στο λιμάνι έδωσε και μια... διέξοδο στους πιο ανήσυχους πολίτες που δεν κατόρθωσαν κι αυτή τη χρονιά να μεταβούν στα νησιά όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων.
Πολλοί είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να επιβιβαστούν σε μια από τις λάντζες που μετέφεραν τους επισήμους -χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι θέσεις ήταν λίγες και το ενδιαφέρον μεγάλο, κι έτσι για μια ακόμη φορά ακούστηκε πολλές φορές στο λιμενοβραχίονα η κραυγή “εγώ δεν έχω πάει ποτέ!”. Η πρόταση που έκανε ένας πολίτης ήταν “άλλη φορά να πηγαίνουν με ένα από τα πολεμικά... για να χωράνε όλοι και να μην υπάρχουν παράπονα”!
Κ.Δ.

“Ησυχία”!

“ΗΣΥΧΙΑ!” φώναξε κάποια στιγμή στο γεύμα στο “Μηδεν” ο τελετάρχης Ηλίας Ηλιόπουλος. Εκείνη την ώρα μιλούσε σε άπταιστα ελληνικά ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας Μιχαήλ Σάβα τον οποίο και διέκοψε ο κ. Ηλιόπουλος, προκειμένου να επιβάλει την τάξη.
Ο κ. Σάβα χαμογελώντας παρατήρησε σχετικά με τη... διαδικασία: “Αυτό μας θυμίζει λίγο το Κοινοβούλιο, αλλά είμαστε σε σωστό δρόμο...”. Κι επειδή τα ελληνικά του ήταν άριστα, όλοι τον κατάλαβαν και φυσικά όλοι γέλασαν.
Κ.Δ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2009

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κορυφαίοι Ρώσοι χορευτές στην Πύλο

image

Οι κορυφαίοι Ρώσοι χορευτές πραγματικά άφησαν άφωνους τους θεατές στην πλατεία της Πύλου με το συρτάκι. Για δύο ώρες η ρωσική φιλαρμονική καθώς και τα μπαλέτα έδωσαν και φέτος μία μοναδική παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε εκεί χθες το βράδυ, παραμονή των “Ναβαρινίων”.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος απένειμε στον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ιγκόρ Κνάτσεφ Μιχαήλοβιτς χρυσή πλακέτα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Πύλου. Και αυτό διότι ο Ιγκόρ δεν έχει λείψει καμία χρονιά από τα “Ναβαρίνια”, εδώ και μία εικοσαετία τουλάχιστον.

Τ.Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 20/10/2009

Η Πύλος γιορτάζει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Από τη γέφυρα της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», διακρίνεται στο μόλο το γαλλικό ρυμουλκό «Chevreuil» και στην άλλη πλευρά του το ρωσικό αντιτορπιλικό «Τσεζάρ Κουνίκοφ»

image

Τιμάται σήμερα στην Πύλο η 182η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου με λαμπρές εκδηλώσεις, στις οποίες την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά.
Στην Πύλο έχουν καταπλεύσει το ρωσικό αντιτορπιλικό «Τσεζάρ Κουνίκοφ», το γαλλικό ρυμουλκό «Chevreuil» και η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» -στην οποία χθες το βράδυ ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος δεξιώθηκε τους επισήμους.
Στον εορτασμό μετέχουν επίσης αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, των τριών χωρών οι ναυτικές δυνάμεις των οποίων το 1827 καταναυμάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον ιστορικό όρμο. Οπως έγινε γνωστό ειδικότερα, τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο ακόλουθος Αμυνας της πρεσβείας της στην Αθήνα, συνταγματάρχης Πολ Λοτζ, τη Γαλλία ο ομόλογός του στη γαλλική πρεσβεία, συνταγματάρχης Ζεράρ Γκεϊλούστ, και τη Ρωσία 4μελής αποστολή με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρεσβευτή Μιχαήλ Σάβα. Στη ρωσική αποστολή περιλαμβάνονται επίσης, ο σύμβουλος Σεργκέι Αλεξέεφ, ο ακόλουθος Αμυνας της ρωσικής πρεσβείας συνταγματάρχης Σεργκέι Ντεμιάνοφ και ο βοηθός του αντισυνταγματάρχης Αντρέι Σεστακόφ.
Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσουν στις 9.30 σήμερα το πρωί με παράταξη των σημαιών Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο. Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία
θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στη συνέχεια θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Μυστική διπλωματία και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου», θα εκφωνήσει ο Μιχαήλ Κοσμόπουλος, τακτικός καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της Διακεκριμένης Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Η παρέλαση των σχολείων και των στρατιωτικών τμημάτων θα ξεκινήσει στις 11.15, ενώ μισή ώρα αργότερα οι επίσημοι θα επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων όπου επίσης θα αναπεμφθούν επιμνημόσυνες δεήσεις και θα κατατεθούν στεφάνια.
Στη 1.30 το μεσημέρι η Νομαρχία Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους. Στις 5.40 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών και στις 6 οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 20/10/2009

Στον απόηχο του Ναβαρίνου

image

Στις 8/20 Οκτωβρίου 1827 οι στόλοι των τριών συμμαχικών δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας με επικεφαλής αντίστοιχα τον Εδουάρδο Κόδριγκτον, τον Ερρίκο Δεριγνύ και το Χέυδεν Λόνγκιν με τον Κόδριγκτον να έχει το γενικό πρόσταγμα, θα συγκρουστούν με ηρωϊσμό με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο και σχεδόν θα τον καταστρέψουν ολοσχερώς, παρότι συνολικά ο αριθμός των τριών συμμαχικών στόλων ήταν πολύ μικρότερος, αλλά καλύτερα εξοπλισμένος. Στην ναυμαχία του Ναβαρίνου που αποτελεί σταθμό στη λύση του ελληνικού ζητήματος με επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων δεν φθάσαμε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μετά από μια ολόκληρη διαδικασία και σειρά γεγονότων. Γεγονότα που είχαν αντίκτυπο και στη συνοχή της Ιεράς Συμμαχίας. Η Ιουλιανή συνθήκη του Λονδίνου του 1827 μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας που μεταξύ άλλων προέβλεπε την ανακωχή των εμπόλεμων μερών Ελλήνων
και Τούρκων προετοίμασε τη ναυμαχία. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι συνέπεια της Ιουλιανής συνθήκης και του μυστικού άρθρου της που μιλούσε για μέτρα σε περίπτωση μη αποδοχής από την Πύλη της ανακωχής. Είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας για λύση του ελληνικού ζητήματος και της υπογραφής της παραπάνω συνθήκης. Είχε προηγηθεί το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης του 1826 που οφείλεται στην προσέγγιση Αγγλίας - Ρωσίας πάνω στο ελληνική ζήτημα. Η Αγγλία φοβόταν μια πολεμική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήθελε να την προλάβει. Η Ρωσία ανησυχούσε για την απώλεια της επιρροής της στους χριστιανικούς πληθυσμούς προς όφελος της Αγγλίας. Με το πρωτόκολλο της Πετρούπολης για πρώτη φορά δύο δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας αποφάσισαν αντίθετα από τις αρχές της που ήταν η κατάπνιξη των επαναστάσεων. Στην Ιουλιανή συνθήκη θα προστεθεί και η Γαλλία, η οποία δεν θέλει να μείνει έξω από τις εξελίξεις που συντελούνται στην Ανατολή, που θέλει και αυτή να έχει επιρροή στην Ελλάδα. Ο αγγλορωσικός ανταγωνισμός για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, που θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης θα καταλήξει στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Η καταβύθιση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου γέμισε χαρά τους Ελληνες, τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα τις φιλελληνικές οργανώσεις, γιατί ήταν δική τους νίκη. Δεν χάρηκαν όμως όλοι. Ο βασιλιάς της Αυστρίας Φραγκίσκος θα χαρακτηρίσει το γεγονός «δολοφονία» και ο Μέτερνιχ θα μιλήσει για φοβερή καταστροφή που θα σταθεί η απαρχή του χάους. Ούτε όμως και οι σύμμαχοι των τριών στόλων που έλαβαν μέρος στη ναυμαχία αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Δ’ την χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός», ενώ ο πρωθυπουργός της Γκόντεριχ εξέφρασε την οργή του για το κακό που έκαναν στον παλιό τους σύμμαχο σε συνεργασία με τον παραδοσιακό τους εχθρό τη Ρωσία. Αλλά και ο Ουέλιγκτον που διαδέχτηκε μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Γκόντεριχ θα την χαρακτηρίσει γεγονός απροσδόκητο και λυπηρό. Στα πληρώματα του στόλου δεν δόθηκε το φιλοδώρημα που χορηγείτο από την αγγλική κυβέρνηση σε περιπτώσεις νίκης και από τον Κόδριγκτον αφαιρέθηκε η αρχηγία του αγγλικού στόλου στη Μεσόγειο.
Οι αντιδράσεις αυτές της Αγγλίας δεν είναι ανεξήγητες. Η Αγγλία είχε στο ελληνικό ζήτημα μια πολιτική από αρνητική μέχρι επαμφοτερίζουσα. Δεν ήθελε την εξασθένιση, πολύ περισσότερο τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το Ελληνικό Κράτος το ήθελε περιορισμένο στην Πελοπόννησο, κάτω από την επικυριαρχία της Πύλης και χωρίς την Κρήτη. Ηθελε έτσι να εξασφαλίσει το δρόμο της προς τις Ινδίες και να εμποδίσει την κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Η βάση της πολιτικής της στη Μέση Ανατολή ήταν η φιλία με την Τουρκία. Είχε επιλέξει την αναποτελεσματική πολιτική των διπλωματικών πιέσεων προς την Πύλη, την ειρηνική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, ενώ το ελληνικό ζήτημα ήταν θέμα πολέμου.
Η Τουρκία εκείνο που καταλάβαινε ήταν μόνο τη βία των όπλων, όπως απόδειξε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829, τον οποίο προετοίμασε η ναυμαχία του Ναβαρίνου, χωρίς να μπορέσει η Αγγλία να τον αποτρέψει ή να αντιδράσει όταν κηρύχθηκε. Πόλεμος που υποχρέωσε την Τουρκία να αποδεχθεί την σύσταση Ελληνικού Κράτους. Η αρνητική στάση της Αγγλίας απέναντι στη ναυμαχία του Ναβαρίνου εξηγείται, γιατί το Ναβαρίνο αποτέλεσε ήττα της εξωτερικής της πολιτικής. Οπως έχει εύστοχα γραφτεί για τους δύο αντιπάλους της στην Ανατολική Μεσόγειο, Ρωσία και Γαλλία, «Η Ρωσία δεν είχε πια αντίπαλο στόλο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ηττημένη Γαλλία ... ξαναζωντάνεψε».
Η καταβύθιση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου αποτελεί σταθμό στην πορεία του αγώνα. Ομως, όπως τονίζεται, όποια και αν είναι η σημασία της ναυμαχίας για τη λευτεριά μας, αυτή οφείλεται πρωτίστως στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας. Οι τρεις «προστάτιδες» δυνάμεις με τη συνθήκη του 1827 θήρευσαν πρωταρχικά αν όχι και αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα. Η πολιτική της ουδετερότητας που είχαν χαράξει οι Μεγάλες Δυνάμεις, ουδετερότητα απέναντι σε ένα αγώνα ανάμεσα σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και σε ένα πεινασμένο, ρακένδυτο και σχεδόν άοπλο λαό, που αγωνιζόταν για τη λευτεριά του, άλλαξε στα πλαίσια των ανταγωνιστικών τους συμφερόντων και όταν η ελληνική επανάσταση έδειξε αντοχή στο χρόνο. Οι συμφωνίες και διαπραγματεύσεις των “Μεγάλων” για τη λύση του ελληνικού ζητήματος έγιναν όταν η επανάσταση ήταν όχι μόνο ζωντανή, αλλά είχε προκαλέσει και το θαυμασμό της Ευρώπης με την αντοχή και το σθένος των πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Μετά δε το Μεσολόγγι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μέχρι το θάνατό του (Απριλ. 1827) είχε ξεσηκώσει ξανά στα όπλα την πτοημένη Ρούμελη και ο Ιμπραήμ δεν είχε καταφέρει να υποτάξει την Πελοπόννησο. Οπως λέει ο Εντγκάρ Κινέ «η Ευρώπη επενέβη έπειτα από επτά μονάχα χρόνια, όταν πια χόρτασε το θέαμα της σφαγής». Και όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί η ναυμαχία του Ναβαρίνου υπήρξε νίκη των λαών εναντίον των ανακτοβουλίων και των κυβερνήσεων. Το μεγαλειώδες Μεσολόγγι με την ηρωική του έξοδο (10 Απρίλη 1826) είχε ξεσηκώσει υπέρ της Ελλάδας ένα χωρίς προηγούμενο φιλελληνικό κίνημα που πίεζε υπέρ του ελληνικού αγώνα τους ισχυρούς της Ευρώπης. Μετά το Μεσολόγγι οι ισχυροί της γης δεν μπορούσαν να κλείνουν τα μάτια στο ελληνικό ζήτημα και να παραμένουν αδρανείς και δήθεν ουδέτεροι.

Βιβλιογραφία:
1) Δημήτρη Φωτιάδη, Η Επανάσταση του ‘21 τ.3.
2) Ιστορία των Ελλήνων, τ. 9, Εκδόσεις Δομής
3) Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, τ.3, Εκδόσεις τα Νέα Ελληνικά Γράμματα.
4) Απόστολου Βακαλόπουλου, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ.Η’.
5) Ιστορικά Ελευθεροτυπίας, Νο1.
6) Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, τόμος ΙΒ’, Εκδοτική Αθηνών.
7) Εφημ. Αυγή (ενθέματα) 12/4/2009, άρθρο της Ακακίας
Κορδόση με τίτλο «183 χρόνια από την έξοδο: Το Μεσολόγγι του ήθους, του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας».
8) Κ.Μ. Γουντχάουζ, Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, Εκδόσεις Β. Καλδής 1977.

Του Γιώργου Θ. Σπηλιώτη Δικηγόρου “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 20/10/2009

ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΡΗΜΑΞΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ Διαρρήκτες αλώνισαν το Σαββατοκύριακο στη Νομαρχία

Στα γραφεία της Νομαρχίας πίστευαν πως θα κάνουν γερή μπάζα άγνωστοι διαρρήκτες που... αλώνισαν στο Διοικητήριο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο του ισογείου και έφυγαν με ένα λάπτοπ και 3 κινητά τηλέφωνα που βρήκαν στο γραφείο του αντινομάρχη Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρη Καφαντάρη. Ακόμα, άρπαξαν 40 ευρώ σε κέρματα που βρήκαν σε ανοιχτό συρτάρι γραφείου στο ισόγειο.
Οι άγνωστοι δράστες εικάζεται πως μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο του συγκεκριμένου ισόγειου γραφείου, που είναι στην ανατολική πλευρά του κτηρίου. Εκαναν τη βόλτα τους στους ορόφους και επέλεξαν να χτυπήσουν 7 γραφεία στον 5ο
και τον 6ο όροφο. Πιθανότατα χρησιμοποιώντας λοστό, ξεχαρβάλωσαν τις πόρτες και ξήλωσαν τις κλειδαριές. Ανάμεσα στα γραφεία που διέρρηξαν ήταν του κ. Καφαντάρη στον 5ο όροφο, στον 6ο του επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού “Ανατροπή” Χ. Μαλαπάνη, της ΑΔΕΔΥ και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Προγραμματισμού.
Ο κ. Καφαντάρης, όπως και οι υπάλληλοι των άλλων γραφείων, βρήκαν τις πόρτες των γραφείων τους διάπλατα ανοιχτές νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 8 το πρωί ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια, αστυνομικοί της οποίας μαζί με άντρες της Σήμανσης ερεύνησαν τους χώρους που είχαν παραβιαστεί. Ο αντινομάρχης κατά τη διερεύνηση που έκανε μετά τη διαπίστωση της διάρρηξης στα αρχεία του, για να ελέγξει εάν του λείπει κάτι ακόμα, προβληματιζόταν τι ήταν αυτό που “προκάλεσε” τους διαρρήκτες.
Πάντως, η είσοδος των αγνώστων στη Νομαρχία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα φύλαξης των δημοσίων κτηρίων. Από τη μεριά του ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος σε δήλωσή του παρατήρησε μεταξύ άλλων: “Θα εξετάσουμε πού ακριβώς χωλαίνει το σύστημα φύλαξης και προστασίας του κτηρίου, για να προσπαθήσουμε να το ενισχύσουμε”. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με όσα τού μεταφέρθηκαν από την Ασφάλεια, είπε πως “δεν πρόκειται περί σοβαρής υπόθεσης” και σημείωσε ότι θα υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων.

Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 20/10/2009

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Υποσχέθηκε έντιμη και δυναμική αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει “έντιμη και δυναμική αντιπολίτευση” δήλωσε ο βουλευτής Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία που εκφώνησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε: «Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο. Τα φώτα σβήνουν γρήγορα. Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε. Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα». Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σαμαρά:
«Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο πρωθυπουργός έμοιαζε «έκπληκτος» για την κατάσταση που βρήκε. Ομως, γνώριζε ακριβώς πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Είχε διακηρύξει προεκλογικά, ότι «μίλησε» με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, τον κ. Αλμούνια, τον κ. Τρισέ…Κι ο ίδιος ο επίτροπος από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε δημόσια, μία μέρα μετά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ότι «όλα τα ελληνικά κόμματα γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Δεν «εξεπλάγη», λοιπόν…Παρ’ όλα αυτά έταξε στους πάντες τα πάντα! Ηταν εύκολο τότε, γιατί βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Τώρα, όμως βρίσκεται στην κυβέρνηση. Για την ώρα επισημαίνω μια θεμελιώδη αντίφαση: Είτε η οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση όσο μας λέει. Είτε η οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά τη σπρώχνει η κυβέρνηση πέρα από τα όρια αντοχής της.
Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Η οικονομία δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπως την παρουσιάζει, αλλά και δεν αντέχει παροχές. Και η κυβέρνηση τη σπρώχνει πέρα από τα όριά της…Ολα αυτά θα τα δούμε στον προϋπολογισμό.
Για την ώρα, μια διόρθωση: Δεν είναι ακριβές ότι κατέρρευσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, εξ αιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακριβές είναι ότι συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά, λόγω της κρίσης. Κι αυτό συνέβη παντού στην κόσμο. Γι’ αυτό εκτινάχθηκαν τα ελλείμματα παντού. Οχι μόνο στην Ελλάδα…
Και μια παρατήρηση: Διαφαίνεται ένα σχέδιο μεταφοράς για το επόμενο έτος, το 2010, δημοσίων εσόδων που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος. Ετσι ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται «μεγαλύτερο», ενώ το έλλειμμα του 2010 θα παρουσιαστεί τεχνικά «μειωμένο». Προσοχή, γιατί τέτοια τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες. Για το λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη γίνει εκτενής ανάλυση. Προσέξτε μόνο, γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία μας στο εσωτερικό.
Και τώρα στα υπόλοιπα: Μόνον ενδεικτικά, βέβαια: Η μείωση του αριθμού των υπουργείων προχώρησε αρκετά επί Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να τη συνεχίζει, με… διαχωρισμούς κρίσιμων χαρτοφυλακίων: Οπως ο διαχωρισμός του υπουργείου Οικονομικών από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του Εθνικής Οικονομίας. Ομως, η συγχώνευση των δύο οικονομικών υπουργείων ήταν απαραίτητη για να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες. Δηλαδή να γνωρίζει αυτός που χαράζει πολιτικές ανάπτυξης το δημοσιονομικό κόστος και την απόδοσή τους. Ακόμα, για να γνωρίζει αυτός που χαράζει προϋπολογισμό τι έσοδα να περιμένει κι από ποιες οικονομικές δραστηριότητες. Αφήστε που τώρα με δύο συναρμόδια υπουργεία, οι υπογραφές θα αυξηθούν πάλι και οι γραφειοκρατικές εμπλοκές θα πολλαπλασιαστούν, αντί να μειωθεί η γραφειοκρατία.
* Μια ακόμα παρατήρηση, από την ναυτιλία και τον τουρισμό παράγεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ. Σε δύο τομείς που διεθνώς έχουμε τα κυρίαρχα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Κι εσείς καταργήσατε και τα δύο αυτά υπουργεία. Ξανασκεφτείτε το.
Ενα άλλο λάθος, ίσως σοβαρότερο: Είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν δημιούργησε υπουργείο Περιβάλλοντος. Διαχώρισε τα Δημόσια Εργα από το Περιβάλλον, και τα συνέδεσε με την …Ενέργεια! Κι έτσι αντικατέστησε ένα πρόβλημα, με ένα χειρότερο πρόβλημα! Διότι αν υπήρχε κάποια σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στα Δημόσια Εργα και το Περιβάλλον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στην Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Και κάτι ακόμα: δίνει την εντύπωση το ΠΑΣΟΚ, ότι παρέδωσε την Ενέργεια και το Περιβάλλον στους ακτιβιστές. Εύχομαι αυτό να μη συμβαίνει. Διότι αν συμβαίνει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από τους γραφειοκράτες. Οι ακτιβιστές που γίνονται γραφειοκράτες… Προσοχή και σε κάτι άλλο. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι, πράγματι, ευρωπαϊκή επιταγή. Ομως πρέπει να εξαιρεθούν τα ταξί, όπως τα εξαίρεσε και η Ν.Δ. Γιατί ήδη υπάρχει υπερπληθώρα. Τι πράσινη ανάπτυξη να υπάρξει στην Αθήνα για παράδειγμα, όταν θα φτάσουμε να κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες ταξί, δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια από τώρα; Ενα ακόμα σφάλμα, η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι αλήθεια πως ήταν ένα υπουργείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επρεπε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, όχι να καταργηθεί. Επρεπε να γίνει ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο που θα αξιοποιούσε τις τεράστιες συνέργειες, ανάμεσα στην οικονομία, την ανάπτυξη, την παιδεία και τον πολιτισμό, την αγροτική ανάπτυξη, τη μεταποίηση, τις επενδύσεις.

Ετσι θα διατηρούσαμε ανοικτό και το μέτωπο των συμβολισμών. Διότι το Μακεδονίας-Θράκης ως συμβολισμός κυρίως συστήθηκε και πήρε αυτό το όνομα επί διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντί να δώσει αναπτυξιακή υπόσταση σε
ένα συμβολικό θεσμό, το ΠΑΣΟΚ τον κατάργησε.
Ενα ακόμα σημείο, η δήλωση του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Ανέφερε εκεί, μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες». Δήλωση ατυχής: διότι από τις δύο «μητέρες πατρίδες» - οι οποίες συμβαίνει να είναι και «εγγυήτριες, δυνάμεις» - η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Εθνη και διαθέτει παράνο-
μο στρατό κατοχής στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατό να τις εξισώνουμε - για την ακρίβεια, να εξομοιώνουμε το ρόλο τους - υπό το γενικό όρο «μητέρες πατρίδες». Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε
το θύτη με το θύμα. Κυρίες και κύριοι του ΠΑΣΟΚ, Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο. Τα φώτα σβήνουν γρήγορα. Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε. Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα…Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα.
Δεν πειράζει, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ωστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/10/2009