Η Μεσσηνία έχει τις δυνατότητες να γίνει η Τοσκάνη της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το βήμα της συνεδριακής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια» ο Όμιλος Εξπρές, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γ. Καλοφωλιάς.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Μεσσηνία: ιδανικός τόπος θεματικού τουρισμού» και όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα ο κ. Καλοφωλιάς, έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να αναδείξουμε το ανάστημά μας.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο γ,γ. του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού, υπεύθυνος για τον τουρισμό Γ. Πουσαίος, ο οποίος δήλωσε πως το υπουργείο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ο θεματικός τουρισμός να γίνει πράξη σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει στις νέες συνθήκες, σημειώνοντας ότι ο θεματικός τουρισμός είναι ο αντίποδας του μαζικού και οργανωμένου τουρισμού, που επιδιώκει ανάπτυξη με αειφορία. Υπογράμμισε την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και την καταπολέμηση της εποχικότητας του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ έκανε ξεχωριστές αναφορές σε κάθε μορφή του θεματικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είμαστε στις τελευταίες θέσεις του συνεδριακού τουρισμού, χαμηλά στον ιαματικό τουρισμό, ο αγροτουρισμός δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που πρέπει, ενώ τόσο ο πολιτιστικός, όσο και ο θαλάσσιος τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν τα θέλγητρα για να γίνουν πόλος έλξης για όλο τον κόσμο. Το τουριστικό προϊόν αποτελεί το 18% του ΑΕΠ, ενώ το 8% του πληθυσμού της χώρας ασχολείται με τον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε.
Προτάσεις των αυτοδιοικητικών
Μείωση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού των υπηρεσιών αξίωσε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος, αναφέροντας πως με τη δρομολόγηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων (των δύο μεγάλων οδικών αξόνων) και σε συνδυασμό με την επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ, η Μεσσηνία θα αναπτυχθεί. Όσον αφορά στον τουρισμό, παρατήρησε ότι το προϊόν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, ελκυστικό, χωρίς χαρακτηριστικά ισοπέδωσης και γκετοποίησης, ρηχότητας και ευτέλειας, αλλά θα αφορά στα ελληνικά δεδομένα, στην αξιοποίηση της ιστορίας μας, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό του τόπου.
Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και η ομιλία του δήμαρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, ο οποίος χαρακτήρισε την Καλαμάτα αισιόδοξη πόλη, λόγω της προωθούμενης ολοκλήρωσης των βασικών οδικών αξόνων και της επικείμενης λειτουργίας της ΠΟΤΑ. Αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες αλλαγής που έχει καταβάλλει η Καλαμάτα και στις ενέργειές της προς την τουριστική κατεύθυνση.
Τιμήθηκε η Αναστασία Μηλίτση
Ο όμιλος Εξπρές, αποφάσισε να τιμήσει για την προσπάθειά της και το πολυετές σημαντικό της έργο για την ανάδειξη και προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, τη διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αναστασία Μηλίτση, η οποία είναι σύζυγος του δήμαρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα. Η κα Μηλίτση δεν παρέστη στην εκδήλωση και την πλακέτα παρέλαβε ο σύζυγός της, ευχαριστώντας τον Όμιλο για την τιμή.
Χαιρετισμοί
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Δημ Κουσελάς, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού παρατηρητηρίου για τη διασφάλιση και την προβολή της ποιότητας.
Να δοθεί βάρος και στις μικρότερες μονάδες, πλην της ΠΟΤΑ, ζήτησε ο βουλευτής Οδυσ. Βουδούρης, υπογραμμίζοντας πως το χαμηλό επίπεδο ποιότητας στον τουρισμό της Μεσσηνίας, θα είναι πλεονέκτημα για τη διαμόρφωση σε σωστές βάσεις. Τέλος, ζήτησε να μη χρησιμοποιείται η έννοια τουρισμός, αλλά ξενάγηση.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο τέως βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης.
Απόψεις
Η πρόεδρος της Ν.Ε. Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως στόχος είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νομού, που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικ. Μπασακίδης μίλησε για τις προσπάθειες διευκόλυνσης με τη χρήση της νέας τεχνολογίας των τουριστών της Καλαμάτας.
Ξεπερασμένο μοντέλο χαρακτήρισε το μαζικό τουρισμό ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Νικ. Κατσικερός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται προσοχή στην ποιότητα των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να έχουν αυθεντικότητα και ταυτότητα, που πρέπει να τονιστεί. Αναφερόμενος στην ΠΟΤΑ, παρατήρησε, ανάμεσα σε άλλα, ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τον τουρισμό, αλλά να υπάρχουν και οι υποδομές και να βοηθήσει η Πολιτεία σε αυτό.
Η υπεύθυνη εξυπηρέτησης μελών του ΣΕΤΕ Ματίνα Σουμή, ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα μειωμένης ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε πως «ο τουρισμός στην Ελλάδα δε θα έχει μέλλον, αν συνεχίσει να πουλά ακριβά ότι άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης, πουλούν φθηνότερα». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν αρκεί να βελτιωνόμαστε, αλλά να γινόμαστε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας».
Η Μεσσηνία δεν είναι έτοιμη για την πρόκληση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σπ. Λαγωνικάκος, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και να ενταχθεί ο τουρισμός ως μάθημα στο ΤΕΙ.
Το δεύτερο μέρος
Στο δεύτερο μέρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος, κατέθεσε, ανάμεσα σε άλλα, την πρότασή του να δημιουργηθεί γραφείο υποδοχής συνεδριακού τουρισμού, μοντέλο που έχει ήδη πετύχει στην Ευρώπη, στον Καναδά και στην Τουρκία. «Αν δεν ξεκινήσουμε να το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα ίδια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μολονότι έχει καταθέσει την σχετική πρόταση τόσο στη Ν.Α. Μεσσηνίας, όσο και στο Δήμο Καλαμάτας, δεν έχει ακόμη βρει ανταπόκριση. Τέλος, δήλωσε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να ξεκινήσει αυτό τη λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκπαιδευτών Κατάδυσης Νικ. Τζανουδάκη για τον καταδυτικό τουρισμό κι τα πλεονεκτήματα που έχει η Μεσσηνία, αλλά και του ταμία της ένωσης πλοιοκτητών σκαφών τουρισμού Απόστ. Παπαδόπουλου για τις μαρίνες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου “ΘΑΡΡΟΣ” 19/12/2009