Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός που βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες, για τη δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Και αυτό γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τέτοιους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, δεν έγινε διεθνής διαγωνισμός. Την ακύρωση ζήτησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ενέκρινε η Ν.Ε. Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων στη χθεσινή της συνεδρίαση. Οπως, όμως, επισημάνθηκε στην επιτροπή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ελέγξει την προκήρυξη του λανθασμένου διαγωνισμού και είχε δώσει την έγκρισή της για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διενεργηθεί.
Η ακύρωση έγινε γιατί απαιτούνταν τελικά για το έργο 300.000 ευρώ και όχι 270.000 όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, και γιατί η παροχή υπηρεσιών ανήκει σ’ άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Ετσι διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός. «Μας επιπλήττει η Περιφέρεια, αλλά αυτοί φταίνε. Να επιπλήξει τα δικά της στελέχη. Ολα έγιναν με έγκριση της Περιφέρειας», παρατήρησε ο αρμόδιος υπάλληλος της Νομαρχίας που εισηγήθηκε το θέμα.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/01/2009
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009
ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ Ακυρος ο διαγωνισμός για την αναπαράσταση
Παίρνει μπροστά η Πύλος
Το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει ρότα η Πύλος με τις χρηματοδοτήσεις έργων που κρίνονται αναγκαία και θα αποτελέσουν φυσικά για την πόλη, μια εικόνα αξιοπρέπειας όπως της αξίζει.
Είναι γεγονός ότι μεγάλα ουσιώδη έργα πραγματοποιήθηκαν την τετραετία 1998-2002 με δήμαρχο τον Θανάση Φιλιππόπουλο, ο οποίος έλεγε ότι: λεφτά υπάρχουν, αρκεί να ξέρεις πού και πώς θα τα πάρεις.
Ουδείς αμφισβητεί εδώ στην Πύλο το έργο που άφησε πίσω του ο Θανάσης, ωστόσο ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα “δώσει όλα“ γιατί έτσι πρέπει, προκειμένου να εκτοξεύσει αναπτυξιακά την Πύλο. Εάν η έκφραση “δώστα όλα“ κάποτε παρεξηγήθηκε και ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος είχε πει ότι επρόκειτο για χαριτολόγημα, ας εκφραζόμαστε και για τον Σαμαρά έτσι. Μια χαρά το βρίσκουμε... Aσε δε που η έκφραση αυτή ειπώθηκε για υπουργό Οικονομικών, τον Τσοβόλα, γεγονός που ταιριάζει γάντι στον Σαμαρά.
Στο φινάλε, τι θα μας βλάψει αν η εν λόγω έκφραση είναι ΠΑΣΟΚική. Και που λέει... να γίνει και πρόεδρος. Πρώτη και από την πρώτη θα γίνει η Πύλος. Στο διά ταύτα τώρα. Μετά από ασφαλείς και έγκυρες αποκλειστικές πληροφορίες μας, η Πύλος χρηματοδοτήθηκε με 2.000.000 ευρώ από τις οριζόντιες δράσεις “Θησέας“ του υπουργείου Εσωτερικών για την κατασκευή νέου εξωτερικού υδραγωγείου από την περιοχή Ελαιοφύτου μέχρι την Πύλο. Στη μελέτη η οποία είναι φυσικά έτοιμη, περιλαμβάνονται δύο αντλιοστάσια, στις δύο γεωτρήσεις συνολικής δυναμικότητας 120 κυβικών νερού την ώρα, μια δεξαμενή στο Ελαιόφυτο 450 κυβικών και τον αγωγό μεταφοράς. Ως εκ τούτου θα λυθεί το πρόβλημα έλλειψης νερού για την Πύλο. “Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε“, που λέει ενίοτε και ο αποστάτης, οι συνεχείς προσπάθειες του Χρονόπουλου και στο καπάκι ο Σαμαράς έφεραν το αποτέλεσμα.
Επιπροσθέτως μια παλιά ιστορία που είχε να κάνει με την στασιμότητα των επισκευών στον λιμενοβραχίονα, γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. επιτρέπει τις δέουσες επισκευές στα τμήματα που έχουν υποστεί καθίζηση.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/01/2009
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ
Βέλιος (Βελισάριος) Διον. Καραβίας (1948-2009) Εφυγε από τη ζωή αυτός που έσωσε 29 ναυτικούς
Ο Βέλιος πάνω στη λάτζα του “Αγιος Νικόλαος“
Στα 61 του χρόνια έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε στις 15-1-2009 ο Βέλιος που τίμησε την ναυτοσύνη των προγόνων του. Στην ιστορική Πύλο έζησε τη ζωή από μικρός μαζί με τη θάλασσα που τόσο πολύ αγάπησε με τη ναυτολόγησή του στα ποντοπόρα πλοία και μέχρι τέλους της ζωής του με τη λάτζα του, το χιούμορ του, το γέλιο του και τη φιλοξενία του.
Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται πάντοτε και για το πάθος του για τον «Παναθηναϊκό». Στη ζωή του είχε μόνο φίλους, δεν γνώρισε εχθρούς.
Ο Βέλιος γεννήθηκε στην Πύλο. Γιος του Νιόνιου και της Λαμπρινής, το τελευταίο παιδί τριμελούς ναυτικής οικογένειας που οι πρόγονοί του έρχονται ναυτικοί από την Ιθάκη στην Πύλο μετά την επανάσταση του ’21, όπως και οι περισσότεροι από διάφορα άλλα μέρη της χώρας. Παντρεύτηκε την Μαρία Κρεκούκια και απέκτησε τρεις άξιες κόρες που σπουδάζουν και τιμούν την οικογένειά τους και έχουν έφεση για γνώση. Δυστυχώς δεν έζησε να τις καμαρώσει όπως ήθελε και αγαπούσε. Πάντοτε μιλούσε για τις σπουδές τους και εργαζόταν για να έχουν στη ζωή τους ένα καλύτερο μέλλον από αυτόν.
Το γεγονός που σφράγισε τη ζωή τού Βέλιου από τα 29 του χρόνια μέχρι το τέλος της και που το διηγείτο χωρίς έπαρση ήταν ότι έσωσε 29 ναυτικούς το απόγευμα της 23ης Φλεβάρη του 1980 όταν το δεξαμενόπλοιο «Irenes Serenade» που ανήκε στον εφοπλιστή Παν. Τσάκο και μετέφερε 102.000 τόννους πετρέλαιο, φλέγεται στο λιμάνι της Πύλου δίπλα στην Σφακτηρία. Λαμπάδιασε όλος ο χώρος. Δώδεκα ώρες καιγόταν και οι κάτοικοι πανικόβλητοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την Πύλο φοβούμενοι για εκρήξεις. Ο Βέλιος με σεμνότητα περιγράφει το γεγονός: «Οταν άκουσα την πρώτη μεγάλη έκρηξη και είδα μετά το δεξαμενόπλοιο να αρπάζει φωτιά από την πλώρη και τη μέση, βρισκόμουν 100 μέτρα μακριά περίπου. Πήγαινα υπαλλήλους της εταιρείας στο καράβι. Εκείνη την ώρα, που η θάλασσα έπιανε φωτιά δεν ξέρω τι μου ’ρθε. Φουλάρισα την μηχανή και όρμησα μέσα στις φλόγες. Κάποιος μου φώναξε “γύρνα πίσω, θα σκοτωθούμε“. Μα εγώ δεν τον άκουσα. Σκέφτηκα τις φαμίλιες τους και πήγα κοντά στο φλεγόμενο καράβι». «Δεν έκανα τίποτα», λέει ο Βέλιος. «Εσωσα απλώς 29 νοματαίους ναυτικούς. Κι εγώ που ζω στη θάλασσα από μικρό παιδί, τους αγαπώ πολύ τους ναυτικούς. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα ότι κινδυνεύω και τόσο. Ηθελα μόνο να τους σώσω. Πήγα τη λάτζα μου κοντά στην ανεμόσκαλα, τους βοήθησα να κατέβουν όλοι κι ύστερα, μέσα από τη φλεγόμενη θάλασσα, έφτασα στην ακτή. Ετσι νομίζω θα ’καναν κι αυτοί για μένα».
Με την απαράμιλλη αυτή πράξη του ο Βέλιος έδωσε το παράδειγμα και απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που με τις πράξεις τους τιμούν τον άνθρωπο, θυσιάζονται γι’ αυτόν χωρίς ανταμοιβές και αποτελούν πρότυπο για τις νεότερες γενιές και ιδιαίτερα των ναυτικών. Η Ακαδημία Αθηνών, ο Δήμος Πύλου, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Ροταριανός Ομιλος τίμησαν την πράξη του με τα ανάλογα διπλώματα. Η Πύλος, με την ναυτική ιστορική παράδοση, θα πρέπει την ηρωική αυτή πράξη της διάσωσης των 29 ναυτικών που είναι μοναδική στα ναυτικά χρονικά της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, να βρει τον κατάλληλο χώρο και να αναφέρεται το γεγονός για τις μέλλουσες γενιές και ιδιαίτερα για τους ναυτικούς. Ο Βέλιος από εκεί ψηλά που αναπαύεται τώρα, θα αγναντεύει τη βαθιά θάλασσα του Ιονίου που αγάπησε και ταξίδεψε με τη λάτζα του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πυλιακής γης που τον σκεπάζει μαζί με τους γονείς του.
Δ.Ν. Παπαδήμας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2009
Το 1984 στο περιοδικό “Γνώση και τέχνη” ο συντάκτης Αλ. Αργυρούδης έγραφε στο ποίημά του "ΒΕΛΙΟΣ" :
"Επήρα την απόφαση και άρπαξα το τιμόνι,
τον κίνδυνο την ώρα αυτή δεν σκέφτηκα και τόσο,
κι όρμησα μέσα στη φωτιά με την φτωχή μου λάντζα,
γιατί αγαπώ τους ναυτικούς κι έπρεπε να τους σώσω".
"Σύννεφα μαύρα σκοτεινά στον ουρανό ανεβαίναν
φλόγες πετάχτηκαν ψηλά, θεόρατες στην πλώρη
τραγούδι, γλέντι και χορό θανάτου είχαν στήσει
έξω στης Πύλου τα νερά καιγόταν το βαπόρι.
Καμιά τριανταριά ψυχές με την ψυχή στο στόμα
τα μάτια τους προς τη στεριά είχανε καρφωμένα
ζούσαν μέσα στον όλεθρο, το ρίγος του θανάτου
μαρμαρωμένοι κι άφωνοι περίμεναν εμένα.
Κάποιος δειλός μού φώναξε “Γύρνα θα σκοτωθούμε”.
“Φίλε, φαμίλιες έχουμε, ντροπή για τα παιδιά μου
το ίδιο θα ‘καναν κι αυτοί για μένα και για σένα”.
Μεσ’ στη φωτιά της θάλασσας, φωτιά πήρε η καρδιά μου.
Στην ανεμόσκαλα κοντά εσίμωσα τη λάντζα
τους βόηθησα να κατεβούν και στη στεριά τους πήγα.
Επαίνους και παράσημα δεν θέλω και με φτάνει
τ’ αχνό, χλωμό χαμόγελο που στη θωριά τους είδα."
Eίδηση “φούσκα” για τη Γιάλοβα
• Οι εμπειρογνώμονες που ήλθαν στη Γιάλοβα και πήραν δείγμα από τ’ αμπάρια του βαποριού ήταν η κ. Ειρήνη Μεϊμετέα αναπλ. διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους, ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος από τη Διεύθυνση Υγιεινής, ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος από την Διεύθυνση Ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Καραλής από το Τμήμα Αλιείας και ο Παναγιώτης Πυλιώτης από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Εάν δεν βγούνε τα αποτελέσματα της ανάλυσης του φορτίου στο σαπιοκάραβο που βρίσκεται για χρόνια στο γιαλό του όρμου του Ναβαρίνου, πρέπει να ’μαστε συγκρατημένοι σε εκτιμήσεις. Εάν πρόκειται για χημικές ουσίες που μόλυναν ή και μολύνουν τη θάλασσα, ο όρμος πράγματι έκρυβε μία βόμβα όπως δημοσιογραφικά αναφέρθηκε. Εάν τ’ αποτελέσματα αποδείξουν ότι πρόκειται για ακίνδυνο υλικό θα πρέπει οι δημοσιογράφοι που “τίναξαν“ στον αέρα την είδηση και έγινε θέμα στο τηλεοπτικό κρατικό κανάλι ΕΤ2, καθώς και στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm”, αλλά και οι τοπικοί Καλαματιανοί δημοσιογράφοι, να αφήσουν τις πένες τους στα γραφεία τους και ν’ αλλάξουν δουλειά. Οι τηλεοπτικοί τοιούτοι ν’ αποσυρθούν. Μέχρι τώρα βόμβα υπάρχει στη δυσφήμηση της Πύλου και της Γιάλοβας.
Μια διατύπωση τώρα:
Σε έναν ελκυστικό τίτλο και μάλιστα στην πρώτη σελίδα η οποία κρέμεται στο περίπτερο, δύο πράγματα θα συμβούν. Το ένα είναι ότι θα πουλήσει την ημέρα της κρέμασης. Το άλλο είναι ότι αν διαψευσθεί ο τίτλος, οι ίδιοι οι αναγνώστες στο μέλλον θα την κρεμάσουν ανάποδα. Το βέβαιο είναι ότι στις 10 το πρωί σήμερα το pH που μέτρησαν εμπειρογνώμονες στον τόπο της “βόμβας“ έδειξε ουδέτερο. Οσο για τους δύτες που αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του “Best”,
ρωτώντας ο Κανελλόπουλος τον δήμαρχο Πύλου αν γνωρίζει ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο, αποτελεί ανακρίβεια διότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό. Και τούτο διαπιστώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα όταν οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθηκαν από το γεγονός-”φούσκα“. Το τηλεφώνημα έγινε από πρατήριο υγρών καυσίμων στη Γιάλοβα του Θανάση Μπαλαφούτη. Αγαπητοί δημοσιογράφοι της Καλαμάτας, της “Επικαιρότητας“ και του “Best”, η δημοσιογραφία απαιτεί ονόματα όπως παραπάνω. Ποιος σας έδωσε την είδηση... βόμβα; Ποιοι δύτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο; Εάν τ’ αποτελέσματα δείξουν ότι έχετε ασφαλείς πληροφορίες θα σας ζητήσω συγγνώμη. Εάν δεν... τότε παραδίδονται μαθήματα δωρεάν.
Τάκης Αλεξάκης
Δεν υπάρχει πρόβλημα με το φορτίο του “Ραμόνα”
Προφορικές διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί στη Νομαρχία Μεσσηνίας πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα υπολείμματα της χημικής ουσίας, του θειικού αργιλίου, που μετέφερε το πλοίο “Ραμόνα“, το οποίο βρισκόταν χρόνια ναυαγισμένο στη Γιάλοβα. Αυτό ανέφερε χθες ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, αλλά επεσήμανε ότι συγκροτήθηκε υπηρεσιακή επιτροπή που έλαβε δείγματα από το υλικό, από σακιά που ανελκύστηκαν, ώστε να υπάρξει πλήρης και επιστημονική διαβεβαίωση. Τα δείγματα αυτά εστάλησαν στην τοπική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα και στην ΕΥΔΑΠ. «Αυτά για να ασφαλίσουμε και πέραν των προφορικών διαβεβαιώσεων την υπόθεση αυτή, προκειμένου να συνεχιστεί η εργασία η οποία έχει αναληφθεί από πλευράς ΥΕΝ», είπε ο κ. Δράκος. Παρατήρησε πως «οι προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε ήταν καταλυτικά αρνητικές, όπου και αν ρωτήσαμε». Τις διαβεβαιώσεις αυτές, όπως ενημέρωσε, έδωσαν η ΕΥΔΑΠ και η κεντρική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2009
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
Μείωση τελών και διπλομισθία αιρετών. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΑ
Ναυάγιο Γιάλοβας: Δείγματα σε Αθήνα για εξετάσεις
Δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση ελήφθησαν χθες από τα σακιά που βρίσκονται στα αμπάρια του πλοίου «Ραμόνα», το οποίο είχε βυθιστεί πριν από 25 χρόνια στη Γιάλοβα.
Χθες, πάντως, σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου, σε μετρήσεις που έγιναν στο Ph του νερού δε βρέθηκε κάτι.
Δείγματα
Σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, σημείωσε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης, στην οποία μετέχουν ο λιμενάρχης Αρ. Σαλβάνος, ο δήμαρχος Πύλου Γεώργιος Χρονόπουλος, ο αντινομάρχης Στ. Αναστασόπουλος, η διευθύντρια και στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους, η διευθύντρια Υγείας Αικ. Σπέντζουρα και η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Ζωή Γεωργίου.
«Μιλήσαμε με την ΕΥΔΑΠ, με τον πρόεδρο κ. Κωστούλα και τη γ. διευθύντρια κα Κωνσταντοπούλου των Διυλιστηρίων, με τα κεντρικά του Γενικού Χημείου του Κράτους, για να δούμε κατά πόσον μπορεί, είτε υπολείμματα της μεταφερόμενης χημικής ουσίας είτε οποιαδήποτε μετατροπή της από ενδεχόμενη χημική αντίδραση, να δημιουργήσουν θέματα. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε ήταν καταλυτικά αρνητικές, όπου και αν ρωτήσαμε. Ωστόσο, δεν αρκεστήκαμε σε αυτό και στείλαμε επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Παν. Πυλιώτη του Τμήματος Περιβάλλοντος, τον κ. Καραλή από το Τμήμα Αλιείας, τον κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο, επόπτη Υγείας, τον κ. Δημητρακόπουλο από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και την κα Μεϊμετέα Ειρήνη από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πύλου, ο οποίος έχει συνεργείο, ανέλκυσαν σακιά που υπάρχουν στο βυθισμένο σκάφος, και πήραν τρεις σειρές δειγμάτων. Η μία θα μείνει στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Καλαμάτα, η άλλη με αυτοκίνητο της Νομαρχίας μεταφέρθηκε στα κεντρικά του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Αθήνα και παράλληλα η τρίτη στην ΕΥΔΑΠ», ανέφερε ο κ. Δράκος.
Σταμάτησαν οι εργασίες
Σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου κ. Χρονόπουλο, μετά από 25 χρόνια δόθηκε η ευκαιρία να απομακρυνθεί αυτό το ναυάγιο που έχει προσαράξει στα αβαθή τα Γιάλοβας, ενώ μετά από δημοπρασίες που κρίθηκαν άγονες, έγινε ανάθεση σε εργολάβο: «Λάβαμε όλες τις κατάλληλες αποφάσεις και αδειοδοτήσεις και από ΥΕΝ και από Αρχαιολογία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πορεία των εργασιών βρέθηκαν στα αμπάρια απομεινάρια από κάποιες σακούλες που αναγραφόταν στα αγγλικά η λέξη θειικό άλας του ασβεστίου. Αυτή η ένωση χρησιμοποιείται και από την ΕΥΑΔΑΠ για το πόσιμο νερό, το κάνει πιο διαυγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τοξική ουσία. Χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας και τώρα τελευταία στους βιολογικούς καθαρισμούς. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι για την απομάκρυνση του πλοίου είπαν ότι κατά τη άποψή τους μπορεί να μην είναι αυτό που γράφει, αλλά κάτι άλλο που επιφέρει μόλυνση. Δυστυχώς, αυτό πήρε διαστάσεις ανεύθυνα. Σταμάτησαν όλες οι εργασίες για να διαπιστώσουμε μήπως είναι άλλο υλικό».
"ΘΑΡΡΟΣ" 28/01/2009
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009
Πύλος: Επικίνδυνο φορτίο σε ναυάγιο
Κοντεύουν σαράντα χρόνια που είναι το καράβι εκεί και είναι ικανοί να μας βγάλουν τώρα ότι έχει πρόβλημα η θάλασσα. Ό,τι και να είναι πάντως πρέπει να κλίσει το θέμα γρήγορα. Ο υφυπουργός ναυτιλίας είπε πως θα στείλει ανώτερο αξιωματικό για να επιληφθεί των διαδικασιών εξέτασης του φορτίου και-φαντάζομαι-απομάκρυνσής του σύντομα.
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009
ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Επειγόντως από το ΚΑΣ τα αρχαία του δρόμου
Να περάσουν γρήγορα από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) τα ζητήματα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Καλογερικό και στο σημείο της κατολίσθησης ανάμεσα σε Μαλλωτά - Λεύκτρο, επιδιώκει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, καθώς και απ’ αυτά θα εξαρτηθεί αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, τα έργα -και της παραχώρησης και τα υπόλοιπα- εξελίσσονται με ομαλούς ρυθμούς, παρά τις αρχαιότητες και το βροχερό καιρό. Και για το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάζεται από εθνικούς πόρους, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ μάς διαβεβαίωσε ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, πως «δε χρωστάμε τίποτα στην κοινοπραξία. Ο,τι λογαριασμός υποβάλλεται, πληρώνεται. Η ροή χρηματοδότησης είναι κανονική». Παρατήρησε δε ότι το έργο δουλεύεται εντατικά. Ο ίδιος μάς ενημέρωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες στο τμήμα Λεύκτρο - Παραδείσια, ενώ την άνοιξη τα μηχανήματα του “Μορέα“ θα μπουν στο Τσακώνα - Καλαμάτα. Στο κομμάτι αυτό της Μεσσηνίας προχωρούν οι απαλλοτριώσεις, καθώς καθορίστηκε από το δικαστήριο τιμή μονάδας για ιδιοκτησίες σε Τσακώνα - Αλλαγή μέχρι και Μερόπη - Καλύβια. Το Φεβρουάριο έχει προσδιοριστεί εκδίκαση για τιμή μονάδας σε ιδιοκτησίες από Τσουκαλέικα έως Αγιο Φλώρο. Για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες, θα ενεργοποιηθούν και οι διαδικασίες της επίταξης.
Οσον αφορά τις αρχαιότητες, προχθές το θέμα πέρασε από την Επιτροπή Μεγάλων Εργων του υπουργείου Πολιτισμού με εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων προς το ΚΑΣ. Και η πίεση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το ΥΠΠΟ είναι να συζητηθούν το συντομότερο δυνατό στο ΚΑΣ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποδεχθεί ότι τα 3 στρατηγικά σημεία του νέου εθνικού δρόμου είναι εκείνα που αφορούν τις στροφές Καλογερικού, Μεγαλόπολης και Τσακώνας. Γι’ αυτό και έχει δώσει έμφαση στην προώθηση των εργασιών σ’ αυτά τα σημεία, προκειμένου οι στροφές, ο υφιστάμενος δρόμος να αποτελέσει παρελθόν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ετσι, υπάρχει στενή παρακολούθηση στο έργο των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη. Παράλληλα, ο “Μορέας“ προχωρά με καλούς ρυθμούς τις σήραγγες στο τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη. Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/01/2009
Βιβλιοπροτάσεις. Δύο νέα βιβλία από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ.Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Mέσα επικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ.Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Μετάφραση Κώστας Τσιταράκης,
Σελ. 287 μ
Πώς επικοινωνούσαν οι Ελληνες; Πώς μπορούσαν να ενημερώνονται όπως κάνουμε εμείς καθημερινά; Πώς ταξίδευαν; Ποιες οι σχέσεις τους με τις μακρινές χώρες; Παρόμοια ερωτήματα που εξετάζονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο αυτό, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως τώρα συνολικά. Ωστόσο είναι ουσιώδη αφού η Ελλάδα εφηύρε μέσα και χώρους επικοινωνίας που κατέχουν πρωταρχική θέση στη σημερινή μας ζωή: ρητορική, θέατρο, πολιτικές συγκεντρώσεις, Ολυμπιακοί αγώνες...
Ολες αυτές οι παράμετροι, που με την πρώτη ματιά φαίνονται τόσο διαφορετικές, οργανώνονται πολύ φυσικά σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από την πόλη. Πλαίσιο ζωής στην Ελλάδα: ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει διαδοχικά την επικοινωνία πριν τη γέννηση των πόλεων, μέσα σ‘ αυτές, ανάμεσα σ‘ αυτές και, τέλος, ανάμεσα στις μικρές αυτές κοινότητες και το μη ελληνικό κόσμο. Μαζί με τα θέματα που ευρέως έχουν συζητηθεί από τους ειδικούς, θα βρει και ιστορίες που αποτελούν μέρος της κοινής μας κουλτούρας, τη δίκη του Σωκράτη. τα χαλίκια του Δημοσθένη, τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το μαραθωνοδρόμο... που δεν είναι καθόλου αυτό που νομίζουμε.
ΗENRI TONNET
Ιστορία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: Η διαμόρφωσή της
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ. Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Μετάφραση Μαρίνα Καραμάνου, Πάνος Λιαλιάτσης
Επιμέλεια:
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Σελ.: 215
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ευσύνοπτη εισαγωγή στην Ιστορία της νεοελληνικής γλώσσας. Ο συγγραφέας εξετάζει, με βαθιά γνώση των πηγών, τους σημαντικότερους σταθμούς στην εξελικτική πορεία της νεοελληνικής, η οποία διαμορφώθηκε σε μια μακρά χρονική περίοδο που αρχίζει γύρω στον 2ο μ.Χ. αιώνα και τελειώνει με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Τα εισαγωγικά κεφάλαια για την Ιστορία της ελληνικής γραφής και τα γνωρίσματα της αρχαίας γλώσσας βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Ελληνιστική Κοινή και με τη σειρά της η βυζαντινή και η νεοελληνική γλώσσα με αποκορύφωμα το γλωσσικό ζήτημα. Η τιραγμάτευση των επιμέρους περιόδων γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική με την παράθεση αντιπροσωπευτικών κειμένων τα οποία ερευνώνται από φωνητική - φωνολογική, μορφολογική, συντακτική και λεξιλογική άποψη.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ – ΔΩΡΙΟ 3-1 Συνδύασε νίκη και καλή εμφάνιση ΑΡΕΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΥΜΗ, ΛΑΚΡΙΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΚΑΛΔΗ
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009
Κόβει δρόμο η ΠΟΤΑ
Ετοιμο από τεχνικής πλευράς είναι το τμήμα του δρόμου που κατασκευάζει η ΠΟΤΑ, ενώ αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή του με άσφαλτο. Πρόκειται για τον δρόμο που αρχίζει από το ποτάμι “Κατσάβα“ και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Πύλου - Καλαμάτας. Οπως έχουμε ξαναγράψει, με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ο ήδη υπάρχων δρόμος του οποίου ένθεν -κακείθεν θα αρχίσουν οι κτηριακές υποδομές της ΠΟΤΑ Πύλου. Ο παρακαμπτήριος αυτός δρόμος καταλήγει όπως προαναφέρθηκε στον εθνικό δρόμο Πύλου - Καλαμάτας και στο σημείο της απόληξής του θα κατασκευαστεί κόμβος. Λίγα μέτρα από τον κόμβο προς την Πύλο (επί του εθνικού δρόμου) υπάρχουν δύο κλειστές στροφές όπως γνωρίζουν οι ντόπιοι. Τα κτήματα που εφάπτονται του εθνικού δρόμου είναι ιδιοκτησίας της ΠΟΤΑ, ενώ εκατέρωθεν του κόμβου και προς Καλαμάτα και Πύλο θα δημιουργηθεί ευθεία 300 μέτρων. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΠΟΤΑ θα κόψει από την ιδιοκτησία της ώστε να μικρύνει η απόσταση μέχρι το “Μηδέν“ και το φάρδος του δρόμου να παραμείνει ίδιο με την παρακαμπτήρια οδό. Εδώ τώρα τίθεται ένα απλό ερώτημα: Από τις στροφές που θα κόψει η ΠΟΤΑ μέχρι το “Μηδέν“ ο καρόδρομος θα παραμείνει ο ίδιος; (Αναφέρεται για άλλη μια φορά καρόδρομος εκ του γεγονότος ότι κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ ώστε να περνούν κάρα όπως και ο δρόμος Πύλου - Μεθώνης). Η απόσταση είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο στο οποίο υπάρχουν επίσης στροφές. Το επίσημο κράτος διά των υπηρεσιών του αφού δίνει τις αδειοδοτήσεις, πήρε τον χάρτη να δει ότι είναι αναγκαία η διάνοιξη του υπόλοιπου τμήματος μέχρι το “Μηδέν“ ώστε η απόσταση να μειωθεί κι άλλο και να είναι μία ευθεία; Το επίσημο κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι φορείς έχουν υποχρέωση να διευκολύνουν τον κοσμάκη και ειδικά όταν πρόκειται για δρόμους οι οποίοι ακτινογραφούν την αναβάθμιση ή αντίστοιχα την υποβάθμιση μιας περιοχής. Είναι σαφές ότι οι περιοχές των Δήμων Πύλου - Μεθώνης - Χώρας
σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, αποτελούν μια ξεφτίλα η οποία δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα του 2009. Ο Σαμαράς πάντως μπορεί να βάλει το χέρι του απαιτώντας εδώ και τώρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ την οδική αυτή βελτίωση. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ. Με υπουργό από τον τόπο σου. Να προτάσσει έργα πνοής όπως τα λένε, γιατί οι περιοχές που προαναφέρθηκαν σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, πάσχουν από δύσπνοια.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/01/2009
Πύλος: Προβλέπεται ανάπλαση της πλατείας Τριών Ναυάρχων
Προβλέπεται ανάπλαση της πλατείας Τριών Ναυάρχων
Σε έργα δημοτικής οδοποιίας, αποκατάστασης κτηρίων, αποχέτευσης και μελέτες θα διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Πύλου για τη φετινή χρονιά. Μεταξύ όλων αυτών, περιλαμβάνεται η ανάπλαση της πλατείας των Τριών Ναυάρχων. Για έργα ύδρευσης θα δοθούν 533.012 ευρώ, αποχέτευσης 225.565 ευρώ, καθαριότητας 81.375 ευρώ, για κήπους – πάρκα – πλατείες 20.000 ευρώ, για αγροτική οδοποιία 188.698 ευρώ, για δημοτική οδοποιία 601.228 ευρώ, για οδική σήμανση 5.000 ευρώ, για το δημοτικό φωτισμό 119.395 ευρώ, για τα σχολικά κτήρια 54.378 ευρώ, για τα υπόλοιπα κτήρια 348.747 ευρώ, για μελέτες 523.200 ευρώ και για άλλα έργα 963.343 ευρώ.
Πύλος
Για έργα ύδρευσης προβλέπεται συνολικό ποσό 78.576 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (44.000) αφορά στην αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου.
Στην αποχέτευση προβλέπεται να διατεθούν 124.162 ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 για την ολοκλήρωση συνδέσεων οικιών δικτύου Βιολογικού Καθαρισμού και οι 11.237 για την αποχέτευση και το σταθμό του βιολογικού καθαρισμού.
Για την καθαριότητα προβλέπεται ποσό 11.425 ευρώ και για την καλλιέργεια πάρκων και περιφράξεις 3.000 ευρώ.
Για την αγροτική οδοποιία προβλέπεται συνολικό ποσό 21.567 ευρώ, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στη συντήρηση - χαλικόστρωση αγροτικών οδών.
Για τη δημοτική οδοποιία προβλέπεται να διατεθεί συνολικό ποσό 19.325 ευρώ.
Για το δημοτικό φωτισμό πρόκειται να διατεθούν συνολικά 2.845 ευρώ.
Για τα έργα κτηρίων – μνημείων θα διατεθούν 348.747 ευρώ για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστήριου στο Εθνικό Στάδιο Πύλου (118.232 ευρώ), για την ανάπλαση της οικίας Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα και για την ανέγερση παιδικού - βρεφονηπιακού σταθμού (200.000 ευρώ).
Από πλευράς μελετών, θα διατεθεί συνολικό ποσό 387.950 ευρώ, μεταξύ άλλων, για τη μελέτη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δημαρχείου (20.000 ευρώ), για τη μελέτη ανάπλασης πλατειών και κοινοχρήστων χώρων Πύλου (150.000 ευρώ), για τη μελέτη ανάδειξης μνημείων (Καμάρες - Νιόκαστρο) (50.000 ευρώ), τη μελέτη βρεφονηπιακού σταθμού (10.000 ευρώ) και την επικαιροποίηση υποβάθρων Πολεοδομικής Μελέτης Πύλου (120.000 ευρώ).
Για τα άλλα έργα προβλέπονται 493.068 ευρώ, που θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση - ολοκλήρωση του Δημοτικού Σταδίου (Κατασκευή κερκίδας 102.714 ευρώ), για την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 (92.268 ευρώ), για την ανάπλαση της πλατείας Τριών Ναυάρχων (247.660 ευρώ), για την ανάπλαση παλιάς βρύσης Παλιού Νερού (12.000 ευρώ), για την ανάπλαση αύλειου χώρου του ναού του Αγ. Χαραλάμπους Παλιού Νερού (12.000 ευρώ) και την κατασκευή πεζοδρομίων εισόδου Πύλου (12.000 ευρώ).
Τοπικά διαμερίσματα
Στους Αμπελόκηπους προβλέπεται συνολικό ποσό 55.378 ευρώ, εκ των οποίων 15.925 για την ύδρευση, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 7.000 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό και 15.453 για τα σχολικά κτήρια, με τις 12.000 να αφορούν στην αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων.
Στη Γλυφάδα προβλέπεται ποσό 42.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 7.000 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό, 3.000 για σχολικά κτήρια και 15.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδων για κατασκευή πλατειών.
Στην Ίκλαινα προβλέπεται ποσό 49.850 ευρώ, εκ των οποίων 6.000 για την αποχέτευση, 6.000 για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 13.925 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό και 6.925 ευρώ για τα σχολικά κτήρια.
Στην Καλλιθέα προβλέπεται ποσό 129.306 ευρώ, εκ των οποίων 6.925 για την ύδρευση, 17.131 για την αγροτική οδοποιία, 35.500 για τη δημοτική οδοποιία, με τις 11.000 να αφορούν στην κατασκευή τεχνικών έργων δημοτικών και αγροτικών οδών Καλλιθέας – Αραπόλακκας, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό, 5.000 για τα σχολικά κτήρια, 21.750 για μελέτες, με τις 11.350 να αφορούν στην τοπογραφική μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και τις 10.400 την υδραυλική μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, καθώς και 40.000 για τα λοιπά έργα, με τις 12.000 να αφορούν στη συντήρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, 12.000 την επισκευή του κοινοτικού Καταστήματος και 9.000 ευρώ για την ανάπλαση πεζοδρομίων εισόδου της Καλλιθέας.
Στου Κυνηγού προβλέπεται συνολικό ποσό 49.500 ευρώ, εκ των οποίων 15.000 για την αποχέτευση, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 11.000 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό, 5.000 για τα σχολικά κτήρια και 1.500 ευρώ για άλλα έργα.
Για το Μεσοχώρι προβλέπονται συνολικά 97.478 ευρώ, εκ των οποίων 6.000 για την ύδρευση, 57.000 για την αποχέτευση, με τις 38.978 να αφορούν στην ολοκλήρωση της υπάρχουσας μελέτης και οι 12.000 την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 7.000 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το δημοτικό φωτισμό και 10.500 για τα λοιπά έργα.
Στα Παπούλια προβλέπεται ποσό 77.925 ευρώ, εκ των οποίων 6.000 για την αποχέτευση, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 32.000 για τη δημοτική οδοποιία, με τις 20.000 να αφορούν έργα προστασίας οδού Πλάτανου – Παπουλίων, 3.000 για το
δημοτικό φωτισμό, 8.000 για τα σχολικά κτήρια και 14.925 ευρώ για λοιπά έργα.
Στον Πήδασο θα δοθούν συνολικά 36.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 για την αποχέτευση αγροτική οδοποιία, 19.000 για τη δημοτική οδοποιία και 3.000 για το φωτισμό Για την Πύλα θα δοθούν συνολικά 36.500 ευρώ, εκ των οποίων 3.500 για την αποχέτευση, 6.000 για κήπους - πάρκα – πλατείες, 14.000 για την αγροτική οδοποιία, 7.000 για τη δημοτική οδοποιία, 3.000 για το φωτισμό και 3.000 για τη συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου.
Για τη Χωματάδα θα δοθούν συνολικά 64.062 ευρώ, εκ των οποίων για την ύδρευση 13.562 ευρώ, για την αποχέτευση 7.000, για την αγροτική οδοποιία 14.000, για τη δημοτική οδοποιία 12.000, για το δημοτικό φωτισμό 3.000, για τα σχολικά κτήρια 8.000 και για άλλα έργα 6.500 ευρώ.
"ΘΑΡΡΟΣ" 25/01/2009
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009
Σε κινητοποίηση οι αγρότες της Πυλίας
Μετά τον αποκλεισμό του δρόμου στο «Μηδέν», συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Πύλο, με τα τρακτέρ πλέον στην πλατεία της πόλης. Ο Γιώργος Λαζόγιαννης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, μας είπε: «Ξεκινήσαμε έναν αγώνα σε τοπικό επίπεδο, αρχικά κλείνοντας συμβολικά τον κόμβο “Μηδέν“ για λίγα διαστήματα. Είμαστε σε αναμονή και επαφή με συναδέλφους άλλων επαρχιών του νομού μας προκειμένου να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, σε επίπεδο νομού πλέον - και αν κριθεί αναγκαίο, μετά από συνεννόηση με Ενώσεις της Πελοποννήσου, βλέπουμε και κινητοποιήσεις στον ισθμό της Κορίνθου με τα αυτοκίνητά μας και τα τρακτέρ».
Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται, επισημαίνει ο Γ. Λαζόγιαννης, «διότι θεωρούμε προσβλητικά για τους αγρότες τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός κ. Χατζηγάκης. Για τους αγρότες τα μέτρα αυτά θεωρούνται ασπιρίνες. Το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο. Δεν συμφέρει να καλλιεργούμε με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας. Η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είναι τεράστια. Είμαστε χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα και
σε λίγο θα μας πάρουν τις περιουσίες εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός πρέπει να βρουν λύση εδώ και τώρα, γιατί θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους».
Ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος, μέλος του προσωρινού Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Πύλου-Μεθώνης-Χιλιοχωρίων, σχετικά με τις κινητοποιήσεις τόνισε: «Η Ελλάδα βασίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει και να εγγυηθεί τον αγροτικό τομέα, ώστε να προκύπτει για τον αγρότη-παραγωγό ένα ανθρώπινο εισόδημα για να μπορέσει να επιβιώσει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος, επίσης μέλος τού υπό σύσταση Συλλόγου της Πύλου, μας είπε: «Ξεπεράσαμε το όριο της φτώχειας και μιλάμε πλέον για εξαθλίωση. Το εισόδημά μας δεν καλύπτει ούτε το κόστος συντήρησης των κτημάτων μας». Εκανε δε λόγο και για τη διαφορά των 28 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στις τράπεζες, έναντι 500 εκ. ευρώ στους αγρότες.
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2009
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009
Αυτοκινούμενη σκούπα στην Πύλο
Αυτοκινούμενη σκούπα απέκτησε ο Δήμος Πύλου. Η προμήθεια του σημαντικού μηχανήματος έγινε με χρήματα από το πρόγραμμα “Θησέας“. Τις τελευταίες μέρες του 2008 ο δήμος είχε προμηθευτεί από το ίδιο πρόγραμμα και ένα απορριμματοφόρο με σύστημα πλύσης κάδων. Με τα δύο αυτά μηχανήματα αναβαθμίζεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πύλου και μπορεί πλέον να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/01/2009
ΟΤΕ και Πύλος
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009
ΜΠΑΣΚΕΤ: Δίποντο «Δ. Διακουμή» πήρε ο ΝΟ Πύλου
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 0-3 Ηθελε περισσότερο τη νίκη
Μετ‘ εμποδίων ο δρόμος Ρωμανού - Γαργαλιάνοι
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η κληρονομιά Γιώργου Κάππα ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ... ΜΙΣΗ ΜΑΡΙΝΑ
Αίσια ήταν η έκβαση για το Νοσοκομείο Καλαμάτας της χρόνιας δικαστικής διαμάχης που είχε στις ΗΠΑ - στην Καλιφόρνια ειδικότερα-με την κόρη του Μεσσήνιου ομογενή, από τους Κωνσταντίνους, Γιώργου Καπόπουλου ή Κάππα, σχετικά με την τύχη του κληροδοτήματος που ο εκλιπών είχε διαθέσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του ο διοικητής του Νοσοκομείου Δημοσθένης Σωτηρόπουλος -και εξήγησε στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος του ιδρύματος Χρήστος Αρχοντής- δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επεδίκασε οριστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τους τίτλους ψιλής κυριότητας ως προς το κληροδότημα του ομογενή.
Το κληροδότημα -οι τίτλοι του οποίου έχουν πλέον μετεγγραφεί στο αντίστοιχο Κτηματολόγιο
της πολιτείας της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ- αποτελείται από το 37,5% ενός συγκροτήματος 70 διαμερισμάτων και καταστημάτων και το 50% από μία μαρίνα 200 στρεμμάτων η οποία φέρεται ότι αποφέρει μηνιαία έσοδα ύψους 500.000 δολαρίων. Η αξία του τμήματος του ακινήτου εκτιμάται σε 3.000.000 δολάρια, ενώ αυτή του τμήματος της μαρίνας εγγίζει τα 25.000.000 δολάρια.
Σύμφωνα με τους όρους του κληροδοτήματος, επικαρπώτρια των εσόδων από την πολυκατοικία και τη μαρίνα παραμένει -για όσο θα ζει- η κόρη του Κάππα, μετά το θάνατο της οποίας το Νοσοκομείο θα καρπούται το μέρος από τα έσοδα που του αναλογεί. Επιπλέον, ο Χρ. Αρχοντής διευκρίνισε ότι μετά την παραίτηση της κόρης του Κάππα από τις διεκδικήσεις της απέναντι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ακολούθησε και η απόρριψη από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο του αιτήματος των δικηγόρων της για την κάλυψη από το Νοσοκομείο των εξόδων των δικαστικών αγώνων και καταβολής αποζημίωσης προς αυτούς.
Ο Δ. Σωτηρόπουλος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για την θετική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς πάσα κατεύθυνση, καθώς -όπως είπε- πολλοί ήταν οι συντελεστές της επιτυχίας αυτής για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ειδικότερα, ευχαρίστησε την πρόξενο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο Ξένια Στεφανίδου- Καναβαριώτη, τα μέλη του νυν Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, όπως και τις παλιότερες διοικήσεις του, τους διοικητές του πρώην ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου Οδυσσέα Βουδούρη και Χρήστο Γιάνναρη, όπως επίσης το νομάρχη Δημήτρη Δράκο και σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη διαχρονική - όπως τόνισε- ένθερμη ενασχόλησή τους με το θέμα, καθώς και το νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου Χρ. Αρχοντή.
Παρόντες στην ανακοίνωση ήταν τόσο ο νομάρχης Δ. Δράκος -που δήλωσε συγκινημένος και ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του δωρητή- όσο και ο αντινομάρχης κοινωνικών υποθέσεων Δ. Καφαντάρης που μίλησε για δικαίωση πολύχρονων αγώνων, ενώ ανάλογα εκφράστηκε και ο επίσης παρών αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Θεοδόσης Μαρλαντής.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/01/2009
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009
Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου ο βιολογικός Μεθώνης
Θα κάνω πάλι σχόλιο για την καθυστέρηση της λειτουργίας του βιολογικού της Πύλου και ας μου πουν ότι θέλουν. Αν δεν είναι ανικανότητα αυτό, τι άλλο μπορεί να είναι; Είναι δυνατό να μη μπορεί να λειτουργήσει ακόμη ο βιολογικός; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν; Αν θα φτάσει η μέρα να λειτουργήσει θα έχει απαξιωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
Για να πω την αλήθεια περίμενα περισσότερα πράγματα από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, τον φίλο μου τον Κυριακούλη. Με απογοήτευσε όμως και αυτός.
Κώστας…
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΙΛΟ
Έφυγε σήμερα από κοντά μας το «καπετανάκι», το «κουνέλι του Καραβία», ο φίλος όλων μας, Ο ΒΕΛΙΟΣ. Πάλεψε τους τελευταίους μήνες σκληρά με τον καρκίνο αλλά νικήθηκε. Του έφαγε τα πνευμόνια το τσιγάρο.
Πολύ τσιγάρο φίλε Βέλιο. Θυμάμαι μια φορά που βλέπαμε την αγαπημένη μας ομάδα, τον Παναθηναϊκό, στο καφενείο του Σαρατσιώτη και σε παρακολουθούσα. Άναβες το επόμενο τσιγάρο πριν περάσουν 20΄΄ από το προηγούμενο.
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το χαμό του στη γυναίκα του Μαρία καθώς και στα τρία κορίτσια του Ειρήνη, Λαμπρινή και Διονυσία.
Δεν ξέρω κάποιον ανάμεσά μας που να τιμήθηκε με μετάλλια από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Δήμο Πύλου και τον Ροταριανό Όμιλο Πειραιώς εκτός από το Βέλιο.
Στις 23 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 29 χρόνια από τότε που το «καπετανάκι» έσωσε 29 ψυχές από το φλεγόμενο “Irene Serenade” στο λιμάνι της Πύλου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.
Συγνώμη που δεν μπόρεσα και σήμερα να είμαι εκεί όπως χτες. Είπαμε, ο Νίκος και εγώ, πως θα έρθουμε την Πέμπτη αλλά δεν υπάρχει Πέμπτη. Πέταξε η καρδιά σου σαν γλάρος στο λιμάνι της Πύλου. Να’ ναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει φίλε Βέλιο όπως ελαφριά και αγαθή ήταν και η ψυχούλα σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα. Θα μας λείψεις.
Κώστας...
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
Αρμοδιότητες Αντιδημάρχων Πύλου
Α‘ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ : Ο Τσικλητήρας Πύλου νίκησε 2-0 την Εράνη
Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ 0-1
Η κακοδαιμονία που κυνηγάει τον Τσικλητήρα στα τοπικά ντέρμπι, μετά τη Μεθώνη επαναλήφθηκε χθες και με αντίπαλο τη Χώρα. Η ομάδα του Παπαφλέσσα κατάφερε να αποδράσει από την Πύλο με το 3ποντο, χάρις σε ένα γκολ που σημείωσε λίγα λεπτά πριν το φινάλε ο Νώντας Τσέρτος. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να καθαρίσουν το ματς από το α’ μέρος, διάστημα στο οποίο δεν αξιοποίησαν τις σημαντικές φάσεις που δημιούργησαν. Με την πρώτη να καταγράφεται στο 2ο κιόλας λεπτό όταν ο Γκέγκας έκοψε τη μπάλα στον Γουρνά, ο οποίος όμως πλάσαρε άουτ. Ο Γιώργος Γκέγκας έχασε στη συνέχεια και στο διάστημα μέχρι το 30’ τρεις φορές την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ. Πάνω στον ίδιο Καλαματιανό μεσοεπιθετικό η Πύλος ζήτησε στην επανάληψη δύο φορές πέναλτι από τον διαιτητή Στάθη Ζαρακοβίτη σε ισάριθμα μαρκαρίσματα από τους Μπάλλα και Δημόπουλο.
Τελικά η ομάδα του Θανάση Λακριντή πλήρωσε το νόμο του ποδοσφαίρου και αφού δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ τις ευκαιρίες που έκανε, το δέχθηκε. Ο Νώντας Τσέρτος ήταν σε κέφια και αφού ...προειδοποίησε στο 80’ με μια απειλητική προσπάθεια που δεν ολοκληρώθηκε, έκανε στο 87’ τη μεγάλη προσωπική επίθεση παίρνοντας τη μπάλα κοντά στο κέντρο και ντριμπλάροντας όσους αντιπάλους βρήκε μπροστά του «εκτέλεσε» από κοντά τον Ηλία Τσουλάκο, δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενα πανηγύρια στη Χώρα που προπονεί ο Τάκης Κάππος.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Πανταζόπουλος, Εμμανουήλ, Μαραγκός, Μπαρδόσι, Σκολκίμ (55’ Π. Καλδής), Γουρνάς (80’ Λακριντής), Μιλένοφ (68’ Σαλιέι), Γκέγκας, Διακουμής, Λύγκρης.
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ
“Συν-Κοινωνία” και στο Δήμο Πύλου
Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009
Κοινωνική Υπηρεσία στο Δήμο Μεθώνης
Αξιόλογες είναι οι προσπάθειες του δημάρχου της Μεθώνης, που έχουν σαν αποτέλεσμα να απαλύνουν την ανθρώπινη δυστυχία. Κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες (θα πω το όνομά της και ας ξέρω ότι δεν το θέλει) η Εύη Μισυρλή και εγώ να πείσουμε τον αείμνηστο δήμαρχο Δημήτρη Καρακαϊδό να υιοθετήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Εκτός των προσωπικών επαφών που είχα μαζί του έγραψα και επιστολή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αλλά δυστυχώς ο καλός μας «Δάσκαλος» δεν είχε οράματα.
Μήπως θα έπρεπε και ο δήμος Πύλου να σκεφτεί κάτι ανάλογο με αυτό του δημάρχου της Μεθώνης; Μήπως τελικά στο παλιό νοσοκομείο θα ήταν μια καλή λύση να γίνει ένα κέντρο για την φροντίδα ηλικιωμένων αντί για την πανεπιστημιακή σχολή που προορίζεται και που ίσως δεν γίνει ποτέ;
Κώστας....
Παραλειπόμενα από τη βράβευση
Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009
Προεδρείο, δημαρχιακή και αντιδήμαρχοι στο Δήμο Πύλου
Στη Δ.Ε. τακτικά μέλη:
Παύλος Καλδής, Παναγιώτης Μπαλαφούτης, Ηλίας Λίγγρης (πλειοψηφία), Βασίλειος Τσώνης (μειοψηφία).
Αναπληρωματικά: Κώστας Καλογερόπουλος, Κώστας Κυριακούλης, Βασίλης Στρατόπουλος και Φώτης Καραμπάτσος.
Αντιδήμαρχοι θα οριστούν οι Παναγιώτης Μπαλαφούτης, Ηλίας Λίγγρης και Κώστας Καλογερόπουλος.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ Τραγικά επίκαιρη η ποίηση του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη
Η Παρασκευή Τσούτσουρα πήρε το πρώτο βραβείο
Η κ. Βλαχοδημήτρη βραβεύει την Κατερίνα Χαραμαρά
Τραγικά επίκαιρη ήταν η εκδήλωση απονομής των υποτροφιών “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“, που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Ινστιτούτο «Νέστωρ» στην Πύλο. Κατά τη διάρκεια της τελετής αναλύθηκε το ποιητικό έργο του μεγάλου Μεσσήνιου πανεπιστημιακού δασκάλου (“Κύμβαλα“). Το ποίημα αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου ώστε πολλά χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, να είναι και πάλι επίκαιρο, αφού ο πόλεμος στη συγκεκριμένη περιοχή στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ.
Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος ο οποίος συνεχάρη τις δύο μαθήτριες που αρίστευσαν και που τώρα σπουδάζουν σε ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές. Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε πως το κάθε βραβείο δε πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός αλλά να έρχεται ως αποτέλεσμα πνευματικής συγκρότησης. «Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει την πνευματική μεγαλοσύνη του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη που ξεκίνησε από το σχολείο της Πύλου το ταξίδι της ζωής του και το όνομά του ταυτίστηκε με τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Ο ίδιος ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης δε νοιάστηκε ποτέ για βραβεία, σκοπός του ήταν η προσφορά και η δημιουργία. Πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά και την κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη, μούσα του μεγάλου διανοητή της οποίας η σημαντική προσφορά μάς κάνει να συγκινούμαστε» είπε ο δήμαρχος Πύλου και έκλεισε με δύο στίχους του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη: « Τον κόσμο να αλλάξουμε/ την αγάπη ας φυλάξουμε».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια, τ. διευθύντρια Λυκείου Πύλου Κατερίνα Δουμουλάκη - Τσάκωνα η οποία ανέλυσε ενδελεχώς τα “Κύμβαλα“. Παράλληλα ο καθηγητής και μέλος του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Παναγιώτης Χρυσανθακόπουλος απήγγειλε στίχους. Η κ. Δουμουλάκη μίλησε για το πώς γράφτηκαν τα «Κύμβαλα», ποίημα που σκοπό είχε να δείξει τη φρικαλεότητα του πολέμου, την αγωνία του ποιητή και την ελπίδα του για έναν καλύτερο κόσμο. «Με τα «Κύμβαλα» η ποίηση καταγγέλλει με παρρησία τις παραβιάσεις της ανθρωπιάς. Ο λόγος του είναι σιωπηλός άλλοτε, και άλλοτε θυμίζει μοιρολόι. Ο Βλαχοδημήτρης απευθύνει κάλεσμα στη μάνα του Κρελ, στ’ αδέρφια του να πιουν το πικρό ποτήρι του χαμού αλλά να ξέρουν πως ο χαμός αυτός έγινε θρύλος για να δίνει δύναμη στους ποιητές όλου του κόσμου. Αργότερα από το ποίημα γίνεται και η απονομή της δικαιοσύνης. Τη δικαιοσύνη όμως ο Βλαχοδημήτρης δεν τη θέλει τυφλή και απρόσωπη, αλλά γλυκιά, μειλίχια και ανθρώπινη» είπε κλείνοντας η κ. Δουμουλάκη.
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος της Πύλου πήρε ξανά τον λόγο και δήλωσε συγκινημένος για τα τραγικά ερωτηματικά του ποιήματος τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν βασανιστικά. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“ στις δύο πρωτεύσασες μαθήτριες του Λυκείου Πύλου για το σχολικό έτος 2007-08. Ο διευθυντής του λυκείου κ. Κίτσος ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στα δύο κορίτσια. Η Βάσω Βλαχοδημήτρη έδωσε την πρώτη υποτροφία στην Παρασκευή Τσούτσουρα (βαθμός πρόσβασης 18,98, απολυτήριο 19,2). Στη νεαρή φοιτήτρια της Ιατρικής Θεσσαλονίκης δόθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Στη συνέχεια η κ. Βλαχοδημήτρη έδωσε το δεύτερο βραβείο, μαζί με τις καλύτερες ευχές της στην φοιτήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας Κατερίνα Χαραμαρά (βαθμός πρόσβασης 18,93, απολυτήριο 19,3) και επίσης χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο αντινομάρχης Μεσσηνίας Θανάσης Σαμέλης, ο οποίος κατάγεται από το Σουληνάρι, τόπο καταγωγής και του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/01/2009
Στο ΚΕΔΕ οι γεωτρήσεις για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος
Το Κεντρικό Εργαστήρι Δημοσίων Εργων (ΚΕΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνει τις ερευνητικές γεωτρήσεις συμβάλλοντας στη σύνταξη των μελετών του νέου δρόμου Ριζόμυλου - Καλαμάτας, που εκπονούνται με προγραμματική σύμβαση από την Αναπτυξιακή, με τη χρηματοδότηση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Το συνολικό κόστος των μελετών υπολογίζεται στο 1,5 εκ. ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών αποφασίστηκε σε μια απόσταση 400 μέτρων, όπου απαιτούνται, οι ερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν από το ΚΕΔΕ. Οι γεωτρήσεις αυτές θα πληρωθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από το πρόγραμμα των τόκων - με 16.000 ευρώ από το φετινό και 12.000 από το αντίστοιχο του 2009.
Οπως επισημάνθηκε, για το τμήμα Ριζόμυλος - Μπούκα υπάρχει οριστική μελέτη, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι μελετητικά έτοιμος όλος ο δρόμος. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα που θα φτιαχθεί σε απόσταση 600 - 800 μέτρων από τη θάλασσα, θα έχει 4ιχνη διατομή, δηλαδή με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και με τσιμεντένιο στηθαίο ασφαλείας στη μέση. Μεταξύ των γεφυρών που θα κατασκευαστούν, η πιο μεγάλη θα είναι στον Πάμισο, μήκους 100 περίπου μέτρων.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/01/2009