Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

«Πρεμιέρα» τον Απρίλιο για την αποχέτευση της Πύλου

image

Μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στην Πύλο. Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, έχουν ειδοποιηθεί οι δημότες και προσέρχονται στη ΔΕΥΑΠ να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.
Η ειδοποίηση - πρόσκληση του δήμου αφορά το 60% των κατοίκων της Πύλου, που το δίκτυο αποχέτευσης περνάει μπροστά από τα σπίτια τους. «Το Πάσχα πιστεύουμε ότι θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου και του βιολογικού, με τις πρώτες συνδέσεις ξενοδοχείων, επαγγελματικών χώρων και σπιτιών», επεσήμανε ο κ. Χρονόπουλος και σημείωσε: «Μέχρι το καλοκαίρι μπορούν να έχουν συνδεθεί όλοι, και το 60%. Αυτός είναι ο στόχος μας, γιατί είναι πολύ σημαντική υπόθεση για την Πύλο. Η αποχέτευση για το υπόλοιπο 40% της πόλης και τη Γιάλοβα θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε και είναι έτοιμη».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2009

Ευτυχώς που η δημοσίευση έγινε σήμερα 31/3 και όχι αύριο πρωταπριλιά γιατί δεν θα το πίστευε κανείς. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια περίπου να τελειώνει (;) τώρα και μισό γιατί κάποιοι φωστήρες δήμαρχοι και έβγαλαν τη Γιάλοβα από την αρχική μελέτη και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο. Στην οδό Κολοκοτρώνη δεν έχει περάσει κεντρικός αγωγός και επομένως τα πάνω σπίτια δεν μπορούν να συνδεθούν.
Δήμαρχε, τι το ήθελες αυτό: «Το Πάσχα πιστεύουμε ότι θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου και του βιολογικού». Δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει; Λάθος το δημοσιεύσανε σήμερα και όχι αύριο;

Κώστας....

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΙΚ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε» Λύση στα απορρίμματα με μία μονάδα στην Περιφέρεια

«’Η παραμένουμε με τα σκουπίδια στις χωματερές και μας επιβάλλει πρόστιμο η Ευρωπαϊκή Ενωση... ή προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα εφαρμόζοντας τη μεταβατική λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων», δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ε“ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος. Το υπό αναθεώρηση περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει ότι οι μονάδες δεματοποίησης και αποθήκευσης θα λειτουργήσουν μόνο για 2 χρόνια, και στη συνέχεια τα σκουπίδια θα υφίστανται επεξεργασία στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε κάθε νομό θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει μία μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης που παράγουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο περιφερειάρχης.

image

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό

Οταν η “Ε“ τον ρώτησε αν θα λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ, ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε: «Ρωτήστε λοιπόν όλους αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν το θράσος να ομιλούν για τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα -οι οποίοι συνέπραξαν στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή, στη λειτουργία, στην αδρανοποίηση, στο κλείσιμο... στο αίσχος που λέγεται ΜΟΛΑΚ- γιατί δεν λειτουργεί η μονάδα στην Καλαμάτα». Κατηγορεί δε όσους αντιδρούν σήμερα στο σχέδιο δεματοποίησης ενώ για πολλά χρόνια ζούσαν χωρίς να διαμαρτύρονται για τις χωματερές, ότι συμπεριφέρονται σαν τους συντρόφους του Οδυσσέα που τους είχε μετατρέψει η Κίρκη σε γουρούνια και δεν ήθελαν να ξαναγίνουν άνθρωποι, επειδή είχαν συνηθίσει να ζουν ως κτήνη...
- Το περιφερειακό σχέδιο δεματοποίησης των απορριμάτων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;
«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Θα σας απαντήσω. Πρώτα από όλα πρέπει να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανήκει στην αρμοδιότητα των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου βαθμού και των οργάνων τους, οι οποίοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες προβλέπονταν είτε από την καταδικαστική απόφαση C502 του 2003 που είχε εκδώσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή την 50910 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Τι προβλέπουν οι αποφάσεις αυτές; Επρεπε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 να έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες μελέτες και να έχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των ενεργών και των ανενεργών ΧΑΔΑ οι οποίες λειτουργούσαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Οτι θα έπρεπε για μεν τους ανενεργούς ΧΑΔΑ να μπουν άμεσα από το 2003 σε διαδικασία αποκατάστασης. Οι δε ενεργοί ΧΑΔΑ... ήταν 88 τον αριθμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν ήρθα τον Οκτώβριο του 2007. Επρεπε και για αυτούς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 να βγουν οι αποφάσεις παύσης της λειτουργίας τους. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να έχουν κινηθεί οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επαναλαμβάνω ότι αυτοί έχουν την ευθύνη να έχουν προχωρήσει σε ολοκληρωμένες μορφές διαχείρισης στερών αποβλήτων. Γιατί για να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ που έχουμε μέχρι σήμερα, έπρεπε κάτι άλλο να κάνουμε τα σκουπίδια μας. Οπως ξέρετε τα σκουπίδια ούτε εξαφανίζονται, ούτε μπορούσαμε να τα πάρουμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να πάμε κάπου άλλου.
Δυστυχώς όμως, μέσα στις προθεσμίες που και η απόφαση η καταδικαστική και η ΚΥΑ προέβλεπαν, δεν έγιναν από τους δημάρχους οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά και τελεσίδικα το πρόβλημα. Αντίθετα μάλιστα, κάποιοι δήμοι δεν είχαν ούτε καν αυτή την παλιά χωματερή ή ΧΑΔΑ - όπως θέλετε πέστε το- ώστε να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους. Ετσι λοιπόν, και αφού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, με μια σιωπηρή απόκλιση λίγων μηνών, έπρεπε να κλείσουμε τις χωματερές μας, έπρεπε να προχωρήσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια. Εάν είχαμε χρόνο, και το έχω τονίσει κατ‘ επανάληψη αυτό, θα προχωρούσαμε κατευθείαν στην οργάνωση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Η κατασκευή όμως και η λειτουργία μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί πρόσθετες αδειοδοτήσεις, απαιτεί πολλά χρήματα και απαιτεί πολύ χρόνο. Απαιτεί χρόνο μεγαλύτερο των 2 ετών. Ετσι λοιπόν, και προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα και για να κλείσουμε τις χωματερές, προχωρήσαμε στη διαδικασία της δεματοποίησης - προσωρινής αποθήκευσης.
Τι είπαμε λοιπόν; Πέρα από την ανακύκλωση - γιατί κάποιοι μας λένε για την ανακύκλωση... Την ανακύκλωση τη θέλουμε, την επιζητούμε, την ενισχύουμε. Μέσα όμως από την ανακύκλωση, δεν μπορούν να ανακτηθούν πλέον του 15-20% της βιοαποδομήσιμης μάζας. Το υπόλοιπο 20% πρέπει να πάμε να αποδείξουμε στην Ε.Ε. τι το κάνουμε. Και για να πούμε ότι πάμε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, γιατί δεν αδειοδοτούνται πλέον ΧΥΤΑ, θα πρέπει να δικαιολογήσουμε ότι θάβουμε λιγότερο από το 25%. Αλλιώς δεν δίνεται άδεια από την Ε.Ε. Ετσι λοιπόν προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι μια διαδικασία πρόσθετης επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων. Γίνεται μια χειροκίνητη διαλογή, γίνεται συμπίεση 6 προς 1 των απορριμάτων, αφαιρούμε τα στραγγίδια.
Επειδή ακούω διάφορα ανεύθυνα να λέγονται, τονίζω ότι τα στραγγίδια πάνε προς επεξεργασία σε βιολογικό καθαρισμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στη Μονάδα - και εν συνεχεία τα υπόλοιπα των σκουπιδιών συμπιεσμένα δεματοποιούνται και αποθηκεύονται προσωρινά για 1 συν 1 χρόνο, ώστε στο διάστημα αυτό που με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό -την αναθεώρηση του οποίου έχουμε σε εξέλιξη- που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, να πάνε εκεί τα προς επεξεργασία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός.
Δυστυχώς, κάποιοι που μέχρι σήμερα είχαν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους, για 20 ή και 30 χρόνια, δικαιολογημένα ενδεχομένως διαμαρτύρονται... παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμβιβαστεί με τα σκουπίδια δίπλα τους. Τώρα που φτάνει ο χρόνος να κλείσουν οι χωματερές και να τις αποκαταστήσουμε, να λειτουργήσουμε προσωρινά για 2 χρόνια -κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την ντροπή που λειτουργούσε δίπλα στα σπίτια τους-, σήμερα λοιπόν θυμήθηκαν κάποιοι με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών να αντιδράσουν, γιατί προσβάλλεται ενδεχόμενα το περιβάλλον.
Θέλω λοιπόν να τους διαβεβαιώσω και να τους πω: Ολες οι μονάδες αυτές φτιάχνονται μετά από συμφωνία δήμων και Περιφέρειας. Δεν ήταν απόφαση της Περιφέρειας. Ηταν προϊόν κοινής συμφωνίας στην οποία κανένας δήμος δεν διαφώνησε μέχρι σήμερα. Διαφωνούν λοιπόν κάποιοι στη λογική ότι δεν θέλουν τα σκουπίδια δίπλα τους, παρόλο που για αρκετά χρόνια ανέχονταν όλη αυτή τη κατάσταση. Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι αν δεν πάμε σε μια μεταβατική λύση διαχείρισης των σκουπιδιών, τότε οι χωματερές που έχουν δίπλα τους δεν μπορούν να κλείσουν. Γιατί είτε σιωπηρώς είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, οι δήμοι πρέπει να πετάξουν κάπου τα σκουπίδια 0 τα οποία είναι και σκουπίδια και των δημοτών που παρουσιάζονται σήμερα... να διαμαρτύρονται υποτίθεται προστατεύοντας το περιβάλλον.
- Σύμφωνα με όσα λέτε, η Περιφέρεια πληρώνει παλιές αμαρτίες....
«Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Θα σας πω κάτι. Η Μαραθόλακκα στην Καλαμάτα, η χωματερή στο τοπικό διαμέρισμα του Αφυσσού στη Σπάρτη, τα Φιλικά στην Τρίπολη λειτουργούν δεκαετίες - και οι αντιδράσεις...Θα προκαλέσω οποιονδήποτε. Εσείς ζείτε περισσότερα χρόνια από μένα εδώ στην Πελοπόννησο, και προκαλώ τον οποιονδήποτε: Οι αντιδράσεις που σημειώνονταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ πιο ήπιες από τις σημερινές αντιδράσεις. Σήμερα, που γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα... Κι ειλικρινά, επειδή πολλές φορές τις θεωρώ παράλογες και υπερβολικές, περνάει από το μυαλό μου η σκέψη μήπως κάποιοι από όλους αυτούς που δήθεν σήμερα προασπίζονται το περιβάλλον, υποκινούνται σε αυτές τις υπερβολικές αντιδράσεις από όλους αυτούς που βολεύονταν με το άναρχο μέχρι σήμερα σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. Το σύστημα αυτό στοίχιζε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια στους πολίτες».
- Υποστηρίζετε ότι η λύση της δεματοποίησης είναι προσωρινή. Ομως στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού“. Πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι τα δέματα των σκουπιδιών δεν θα μείνουν μόνιμα... αποθηκευμένα;

«Οσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση στο Λουτράκι θα παρατήρησαν ότι με την εμμονή των εκπροσώπων της Ε.Ε. το θέμα μπήκε προς συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι ο νόμος προβλέπει 1 χρόνο προσωρινή αποθήκευση, και μόνο σε περίπτωση που αποδείξουμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο θα μας δώσουν άλλο 1 χρόνο παράταση. Δηλαδή, αυτό που έχω πει μέχρι σήμερα δημόσια και για το οποίο έχω συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν μου λέγατε ότι δεν εμπλέκεται στην όλη ιστορία η Ευρωπαϊκή Ενωση, ίσως κι εγώ να είχα τις αμφιβολίες μου. Ξέρετε όμως ότι στα ζητήματα αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δέχεται καμία απόκλιση... Και αν θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση μας υποχρεώνει να κλείσουμε τις χωματερές».
- Τι ακριβώς προβλέπει το οριστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
«Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Μετά την αναθεώρηση θα προβλέπεται κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο».
- Θα λειτουργήσει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε κάθε νομό, όπως προέβλεπε το περιφερειακό σχέδιο πριν αναθεωρηθεί;
«Οι ΧΥΤΥ για να αδειοδοτηθούν πρέπει να αποδεικνύουμε μέχρι το 2010 στην Ε.Ε. ότι ανακτούμε πάνω από το 35% της βιοαποδομήσιμης μάζας, από το 2010 έως το 2013 το 50% της βιοαποδομήσιμης μάζας και μετά το 2013 το 75%. Αυτό σημαίνει βιομηχανική επεξεργασία. Αυτό σημαίνει, πέρα από τη μέθοδο, εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Εμείς λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε στραφεί και θα προτιμήσουμε την μέθοδο εκείνη που θα μας αφήνει το λιγότερο υπόλειμμα προς ταφή. Το υπόλειμμα αυτό, σύμφωνα με την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία, θα πρέπει να είναι μικρότερο του 25% της συνολικής μάζας».
- Ας έρθουμε στο θέμα της Μονάδας Λιπασματοποίησης Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Για την κατασκευή και την επισκευή της έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα λειτουργήσει;
«Πάμε να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η μονάδα εγκαταστάθηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Κατασκευάστηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Εκλεισε με δικαστική απόφαση πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Επαναδημοπρατήθηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Ξανάκλεισε γιατί έγινε προσφυγή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Παραλίγο να πνιγεί στο κομπόστ η πόλη της Καλαμάτας, γιατί δεν ενδιαφερόταν να το παραλάβει κανείς λόγω της κακής του ποιότητας, πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Ρωτήστε λοιπόν όλους αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν το θράσος να ομιλούν για τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα -και οι οποίοι συνέπραξαν στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή, στη λειτουργία, στην αδρανοποίηση, στο κλείσιμο... στο αίσχος που λέγεται ΜΟΛΑΚ- γιατί δεν λειτουργεί η Μονάδα στην Καλαμάτα».
- Για τη διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών τι προβλέπει το περιφερειακό σχέδιο;
«Επρεπε για τους ήδη λειτουργούντες βιολογικούς καθαρισμούς, όταν εγκρινόταν η κατασκευή και η λειτουργία τους, να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης της λυματολάσπης. Δεν αποτελεί σχέδιο διαχείρισης της λυματολάσπης η εναπόθεση στις χωματερές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό λέγεται κτηνοποίηση!
Γιατί θα μιλήσω και για την διαδικασία αποκτηνοποίησης που προβλέπει ο Ζαν Ζακ Ρουσό στο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Η Κίρκη μετέτρεψε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του σε γουρούνια. Οταν πήγε ο Οδυσσέας να τους δώσει το φίλτρο για να ξαναγίνουν άνθρωποι, εκείνοι επέμεναν να παραμείνουν γουρούνια γιατί είχαν συνηθίσει και τους άρεσε. Πρέπει λοιπόν να πούμε ένα πράγμα. Θα έπρεπε όταν κατασκευάζονταν, πριν έρθει ο άσχετος ο περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο, ο “τρελός“, να έχουν φροντίσει να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης της λυματολάσπης και να μην πηγαίνουμε και να την εναποθέτουμε στις χωματερές. Η λυματολάσπη, επειδή έχει υγρή μορφή, εισχωρεί ευκολότερα στο έδαφος και καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτόν τον υδροφόρο, για τον οποίο κάποιοι οικολόγοι δεν μίλαγαν... αλλά σήμερα θυμήθηκαν το πρόβλημα που δημιουργείται στο περιβάλλον και άρχισαν να διαμαρτύρονται.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε αυτό το θέμα -που ανήκει στην ευθύνη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης- θα συμβάλει εξασφαλίζοντας και τη χρηματοδότηση αλλά και την τεχνογνωσία για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης λυματολάσπης. Θα δημιουργηθεί 1 μονάδα σε κάθε νομό. Το τεχνικό κομμάτι ήδη μας έχει απασχολήσει και βρισκόμαστε στο τέλος. Η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους του ΕΣΠΑ και έχουμε κάνει σχετική πρόβλεψη προς αυτή τη κατεύθυνση».
- Πιστεύετε δηλαδή ότι θα εφαρμοσθεί το περιφερειακό σχέδιο. Είστε αισιόδοξος...
«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Δεν έχω συνηθίσει να εγκαταλείπω καμιά προσπάθεια ή να την αφήνω στη μέση. Εαν κάποιοι νομίζουν ότι θα κουραστώ και θα εγκαταλείψω την προσπάθεια, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μου απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία και όχι στους λίγους που διαμαρτύρονται σήμερα, να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων γενικότερα - είτε αφορούν στερεά απόβλητα είτε τη λυματολάσπη είτε τα απόβλητα των πλοίων είτε τα απόβλητα των ελαιουργείων, είτε αφορούν αποσύρσεις φρούτων είτε αφορούν μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα αδρανή υλικά. Για όλα αυτά που δεν είχε γίνει κάτι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δημόσια έχει ανακοινώσει κατ‘ επανάληψη, και σχεδιασμό έχει και τους πόρους έχει... αλλά πάνω από όλα έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα, προς χάριν των πολιτών της».
- Πότε εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσουν οι μονάδες δεματοποίησης;
«Εαν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, θα είχαν τεθεί μέχρι το Πάσχα σε λειτουργία όλες οι μονάδες. Οσο υπάρχουν αντιδράσεις και προσφυγές είναι λογικό να πηγαίνει πιο πίσω ο σχεδιασμός. Αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν... ούτε από τα πρόστιμα που ενδεχόμενα επιβληθούν από τις εθνικές ή τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Οι μονάδες δεματοποίησης, όπως θα αδειοδοτούνται, θα εγκαθίστανται. Σε κάποιες περιοχές η διαδικασία είναι πιο μπροστά σε κάποιες πιο πίσω. Χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες, έγκριση από την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο, την Πολεοδομία. Εδώ θέλω την κατανόηση των υπηρεσιών των νομαρχιών.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι όταν ζητάω την κατανόηση, το κάνω μόνο και μόνο για να έχουν ένα πρόσθετο επιχείρημα οι νομαρχίες προς την κατεύθυνση της ανοχής, να μην εφαρμόζουν το νόμο που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν. Δεν έχω εγώ την ευθύνη για τα στερεά απόβλητα. Την ευθύνη την έχει η Νομαρχία. Αν κάτι πάει στραβά δεν πρόκειται να πάει ο Αγγελόπουλος κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Για άλλα μπορεί να πάω. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι μόνο δικό μου θέμα η γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να είναι όλων, και δεν πρέπει κανένας σε αυτή την προσπάθεια να βγάζει την ουρά του απέξω... στη λογική ότι κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι είναι κακοί. Το μήνυμα έχει συγκεκριμένους αποδέκτες».
- Ποιος ευθύνεται για αυτή τη κατάσταση που εσείς βρήκατε; Ολοι ευθύνονται; Νομάρχες, δήμαρχοι...
«Νόμοι υπήρχαν. Το τι έπρεπε να κάνουμε το ξέραμε όλοι. Δυστυχώς κάθε φορά λέγαμε “δε βαριέσαι αδερφέ, έχουμε καιρό. Και κάθε φορά πέρναγε ο καιρός και δυστυχώς έφτασε ο κόμπος στο χτένι - γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει κάποια καινούργια παράταση. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδωσε παράταση. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής, καταφύγαμε σε αυτή τη μέθοδο η οποία μας δίνει με νόμιμο τρόπο μια διετή παράταση, ώστε να αγοράσουμε το χρόνο που χρειάζεται η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης».

- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
«Το σχέδιο δεματοποίησης που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, έστω και σε μεταβατικό στάδιο, λειτουργεί σε κεντρικά σημεία όλων των ευρωπαϊκών πόλεων. Το ότι είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα, το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αδειοδοτείται -ενώ για την υπάρχουσα κατάσταση μας επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή: Ή παραμένουμε με τα σκουπίδια στις χωματερές και μας επιβάλλεται πρόστιμο... ή προσπαθούμε
να γυρίσουμε σελίδα, εφαρμόζοντας τη μεταβατική λύση της δεματοποίησης».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2009

Δεν θα κάνω ιδιαίτερη ανάλυση. Απλώς μαρκάρισα με κόκκινο κάποια σημεία για να δείξω ότι αυτοί που προσπαθούν να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις (δήμαρχοι) για να καλύψουν τις ολιγωρίες τους είναι οι βασικοί υπεύθυνοι του προβλήματος. Επομένως μην μας κάνουν τώρα τις μωρές παρθένες.
Ένας άλλος υπεύθυνος ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ και η εμμονή του στους ΧΥΤΑ τη στιγμή που όλος ο άλλος πολιτισμένος κόσμος χρησιμοποιούσε προηγμένες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τώρα, που φτάσαμε στο αμήν και θα πέσουν οι καμπάνες της κοινότητας ψάχνουμε απεγνωσμένα για λύσεις.
Κατανοητό, κύριε περιφερειάρχη, ότι πρέπει να βρεθούν γρήγορα οι λύσεις. Την ολιγωρία όμως των αρμοδίων δεν θα την υποστούμε εμείς.
Χρειάζεται χρόνος για αναλύσω το γιατί δεν πρέπει να γίνει ο δεματοποιητής στον Αϊ-Νικόλα και δεν θα το κάνω τώρα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν χώροι που προκαλούν λιγότερο πρόβλημα από εκεί.

Κώστας....

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ Πάει για Δ‘ ΚΠΣ η λαϊκή πλαζ

Στο ΕΣΠΑ, στο Δ’ ΚΠΣ θα επιδιώξει ο Δήμος Πύλου να ενταχθεί το έργο της λαϊκής πλαζ. Ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος μας ενημέρωσε ότι επικαιροποιείται η μελέτη που είχε γίνει επί δημαρχοντίας Θανάση Φιλιππόπουλου, καθώς υπήρχαν κάποια προβλήματα στη μελέτη που είχε συνταχθεί. Ο δήμαρχος μας βεβαίωσε ότι υπάρχουν οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και σημείωσε πως στόχος είναι το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στο 1,5 εκ. ευρώ.
«Με το έργο αυτό θα γίνει προσάμμωση της παραλίας δεξιά και αριστερά. Από τη μια πλευρά έχει ήδη γίνει», είπε ο κ. Χρονόπουλος και παρατήρησε: «Θα διαμορφωθεί και χώρος περιπάτου και θα δοθεί η δυνατότητα να κάνει εκεί μπάνιο όλος ο κόσμος. Και με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, θα γίνει ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη της Πύλου».
 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2009

ΕΝ ΟΨΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΤΑ Χρειάζεται χώρος για στάθμευση των τσάρτερ

image

Οσο επαρκείς κι αν δείχνουν για τα σημερινά δεδομένα οι δυνατότητες του αερολιμένα -και εν γένει του αεροδρομίου- Καλαμάτας, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η δραστηριοποίηση της ΠΟΤΑ θα αλλάξει δραματικά όσα ισχύουν σήμερα. 
Με βάση το σχεδιασμό του, ο αερολιμένας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μπορεί σήμερα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα μέχρι και 4 αεροσκάφη - σημαίνει δηλαδή ότι οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών επαρκούν για 4 αεροπλάνα, ανάλογα μάλιστα με το μέγεθός τους. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, μία από τις πιο πάνω θέσεις συνήθως παραμένει ελεύθερη για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, αν προκύψουν. 
Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι του χρόνου το καλοκαίρι -με την ΠΟΤΑ να λειτουργεί πλέον- η μόνιμη κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι... έκτακτη, ενδεχόμενο που φαίνεται να δημιουργεί πονοκεφάλους και απαιτεί λύσεις. 
Μέχρις ότου... «πάρουν μπρος» οι εργασίες για την ουσιαστική αναβάθμιση και επέκταση του πολιτικού αεροδρομίου -οι διαδικασίες για την οποία φαίνεται ότι μπαίνουν «σε σειρά», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) έχει πλέον στα χέρια της ενδεικτικές τιμές για τις απαιτούμενες περιοχές-, μια λύση για την εξυπηρέτηση περισσότερων αεροσκαφών θα μπορούσε ίσως να βρεθεί εκ των ενόντων. 
Η άμεση δυνατότητα είναι να επιδιωχθεί -όταν προκύπτει «φόρτος» αεροσκαφών- να εξυπηρετεί, μετά από σχετικό αίτημα, η Πολεμική Αεροπορία τη στάθμευσή τους σε δικό της χώρο. Ωστόσο, όπως επισημαινόταν, η διαδικασία αυτή δεν έχει επιχειρηθεί ξανά, αν και εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπάρξει συναίνεση από την Π.Α. ως προς την προσωρινή στάθμευση μικρού μεγέθους αεροσκαφών. Σταδιακά, ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση και να ξεκινήσουν τα έργα που -σύμφωνα με τη μελέτη- προβλέπουν την προέκταση του κτηρίου προς ανατολάς. Παράλληλα θα πρέπει να αναθερμανθεί και το μάστερ πλαν της ΥΠΑ, το οποίο είχε βασιστεί σε μελέτη που είχε εκπονήσει για λογαριασμό της το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εν λόγω μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στον αερολιμένα Καλαμάτας, την επέκτασή του κατά 80 στρέμματα προς βορράν, προς την πλευρά της Θουρίας, το διπλασιασμό του υφιστάμενου κτηρίου του αεροσταθμού, καθώς και τον τριπλασιασμό του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών (στον οποίον συμπεριλαμβάνονται οι χώροι των οχημάτων και των μέσων εξυπηρέτησης αεροσκαφών, όπως και το πάρκο καυσίμων). Ο χρονικός ορίζοντας που θέτει το εν λόγω μάστερ πλαν για την υλοποίηση των προτάσεων φθάνει μέχρι και το 2020. 
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αναγκαία η αναβάθμιση υπηρεσιών στο Λιμεναρχείο της Πύλου

image

Στο 2ο όροφο του κτηρίου και με πολλά προβλήματα στεγάζεται το Λιμεναρχείο Πύλου

image

Δεν καλύπτει τις ανάγκες το σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου, ισχυρίζονται οι λιμενικοί

Το Λιμεναρχείο Πύλου πρέπει άμεσα να μεταστεγαστεί, να αποκτήσει δύο νέα σκάφη και περισσότερο προσωπικό, εν όψει της λειτουργίας της τουριστικής μονάδας “Costa Navarino”. Αυτό επισημαίνει η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου περιγράφοντας την πολύ κακή κατάσταση του Λιμεναρχείου με τον πιο γλαφυρό τρόπο, σε σχετική ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς. Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ΚΕΑ (Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών) με την έναρξη λειτουργίας της τουριστικής μονάδας. Τα ζητήματα αυτά όπως και άλλα που αφορούν στις λιμενικές αρχές της Μεσσηνίας θα συζητηθούν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, στις 5 Απριλίου στην Πύλο. 
Το Λιμεναρχείο Πύλου αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και σύμφωνα με το Δ.Σ. της Ενωσης «με την παρούσα κατάσταση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες τού σήμερα αλλά ούτε και του μέλλοντος ενόψει και της επικείμενης λειτουργίας μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες στη Μεσόγειο, της “Costa Navarino” (Κωνσταντακόπουλου) με συρροή τουριστών υψηλού εισοδήματος και κυρίως Αμερικανών που δημιουργείται αναγκαιότητα για αυξημένα μέτρα ασφαλείας». Η μεταστέγαση του Λιμεναρχείου σε χώρο που θα καλύπτει αξιοπρεπώς τις ανάγκες της υπηρεσίας είναι επιβεβλημένη καθώς -όπως περιγράφεται- το παρόν κτήριο είναι παλαιό, εξαιρετικά μικρό, μόλις 110 τ.μ. περίπου και με κακή διαρρύθμιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το προσωπικό στην επιτέλεση των καθηκόντων του και οι πολίτες στην εξυπηρέτησή τους. Οπως υπογραμμίζεται “δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής π.χ. έχει μία τουαλέτα για προσωπικό (άνδρες - γυναίκες), συναλλασσόμενους και κρατούμενους“ ενώ δεν υπάρχει χώρος για κρατητήριο. Επίσης, δεν έχει πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς στεγάζεται στο 2ο όροφο του κτηρίου που χρησιμοποιείται και έχει πολύ στενή σκάλα και στενούς διαδρόμους, ενώ γενικά η εικόνα που παρουσιάζει “δεν είναι η πρέπουσα για μια υπηρεσία που έχει καθημερινή επαφή με πολλούς συναλλασσόμενους και ιδιαίτερα τουρίστες Eλληνες και ξένους“. 
Οσον αφορά στην αντικατάσταση του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου με δύο νέα, κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό που ήδη υπάρχει “λόγω της κατάστασης του και του τύπου του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής“. Επίσης, πέρα από την ανάγκη για δημιουργία ΚΕΑ εφόσον αρχίσει να λειτουργεί η τουριστική μονάδα “Costa Navarino” πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί το προσωπικό “για να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται καθώς η οργανική σύνθεση της Υπηρεσίας είναι συνολικά 51 άτομα για Λιμεναρχείο και πλωτό σκάφος και σήμερα υπηρετούν μόλις 24 άτομα“, όπως επισημαίνεται από την Ενωση, που χαρακτηριστικά σημειώνει ότι “καθημερινά επανέρχεται το αίτημα για ασφάλεια των πολιτών ως αγαθό ζωτικής σημασίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να παρέχονται οι προσδοκούμενες υπηρεσίες και ασφάλεια στους πολίτες όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, παρότι το φιλότιμο και το ενδιαφέρον των συναδέλφων περισσεύει“. Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2009

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Επικαιροποίηση μελέτης αναπαράστασης Ναυμαχίας Ναβαρίνου

Η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών επικαιροποίησε τη μελέτη για τη δημιουργία του Κέτρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στην Πύλο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα γίνει το έργο, καθώς χρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ και πρέπει να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου.
Ο αντινομάρχης Στ. Αναστασόπουλος μίλησε για ένα έργο που έχει ταλαιπωρηθεί, καθώς η αρχική μελέτη είχε εγκριθεί από το 2007, αλλά η πρώτη δημοπρασία ακυρώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος φτιάχνει τα παλιά σφαγεία της Πύλου (εκεί θα δημιουργηθεί το Κέντρο) και παρατήρησε πως ο μισός χώρος θα είναι μουσείο της Ναυμαχίας και στον άλλο μισό θα διαμορφωθεί η αίθουσα, που θα στεγάσει το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης, το οποίο χρηματοδοτείται με 270.000 ευρώ. Ο αντινομάρχης εξέφρασε επιφυλάξεις, «αν τα καταφέρουμε να το κάνουμε, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου». Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2009

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

MIXAΛΗΣ ΨΙΛΑΚΗΣ Ο Ελληνας σεφ του Μπαράκ Ομπάμα

Tο μενού προχθές το βράδυ στο image Λευκό Οίκο είχε: τόνο με φέτα, τουρσί και κομματάκια από πεπόνι, μουσακά, κουνέλι με σαλιγκάρια, τραχανά με χαλούμι, ψητό χταπόδι με μανιτάρια, μάραθο και πράσο, αρνίσιο γύρο με τζατζίκι. Καλά το καταλάβατε. Ο πρώτος εξωτερικός σεφ που κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο είναι Ελληνας, γιος μεταναστών πρώτης γενιάς, από την Κρήτη (ο πατέρας) και τη Μεσσηνία (η μητέρα). «Είναι μια βόλτα με μαγικό χαλί. Είναι σουρεαλιστικό», ήταν τα πρώτα -ενθουσιώδη- λόγια του Μιχάλη Ψιλάκη, μόλις έμαθε ότι θα έχει την ευθύνη του δείπνου που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Στη μνήμη του ήρθαν σκηνές από την παιδική του ηλικία, στο Λονγκ Αϊλαντ, όταν οι γονείς του άνοιγαν το σπίτι τους τουλάχιστον δέκα φορές το χρόνο, ψήνοντας αρνιά και φτιάχνοντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για περισσότερους από 200 συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Σε αυτές τις γεύσεις «πάτησε» ο κ. Ψιλάκης για να δημιουργήσει τα μοντέρνα πιάτα που πολύ γρήγορα κέρδισαν την «υψηλή κοινωνία» της Νέας Υόρκης. Γνωστά αμερικανικά περιοδικά γαστρονομίας τον βράβευσαν πέρυσι ως «τον καλύτερο σεφ της χρονιάς» στη Νέα Υόρκη. Τα δύο ιδιόκτητα εστιατόρια στο Μανχάταν, «Ανθός» και «Κέφι», προσέλκυαν ήδη για τρίτη χρονιά χιλιάδες κόσμου, που έσπευσαν να γευτούν τη «διαφορετική» ελληνική κουζίνα. «Ο Ψιλάκης επαναπροσδιόρισε με τρόπο μεγαλοφυή την ελληνική μαγειρική στην Αμερική», έγραψαν οι κριτικοί.
Πώς άρχισαν όλα αυτά; «Από τα κεφτεδάκια της μητέρας μου και τα λουκάνικα με ντομάτα και πιπεριά της θείας μου!», δηλώνει ο Ελληνοαμερικανός σεφ: «Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μου τρώγαμε οικογενειακά κάθε βράδυ. Περιμέναμε πάντα τον πατέρα μου να γυρίσει σπίτι -ανεξάρτητα από την ώρα- για να κάτσουμε γύρω από το λιτό ελληνικό τραπέζι της μητέρας μου. Εκείνη μου έμαθε να σέβομαι το φαγητό». Τα υπόλοιπα ήρθαν ως φυσιολογική συνέχεια. Αφού σπούδασε λογιστική, έβαλε πλώρη και για δεύτερο πτυχίο (νομικής), δουλεύοντας παράλληλα ως σερβιτόρος στα «Friday’s» για να κερδίσει τα προς το ζην. Σε ηλικία 23 ετών άνοιξε την πρώτη του τρατορία και λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο του ελληνικό εστιατόριο, «Ονειρα». Η καταξίωσή του στη νεοϋορκέζικη σκηνή ήρθε με τον «Ανθό», που πρόσφερε πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Το τελευταίο γεύμα που θα ήθελε να φάει στη ζωή του, ωστόσο, δεν είναι διόλου πρωτότυπο: «Μουσακάς, αρνί στη σούβλα, σαλάτα με ντομάτες από τον κήπο μου και γαλακτομπούρεκο»!
[Του Κώστα Παπαχλιμίντζου
από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ“]

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2009

ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΟ - ΛΕΥΚΤΡΟ Το φθινόπωρο τέλος οι στροφές της Μεγαλόπολης

image

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Το φθινόπωρο, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η σήραγγα Ραψομμάτη και όλο το τμήμα από το Αθήναιο έως το Λεύκτρο, στον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας. Η ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα είναι από τα πιο δύσκολα έργα που γίνονται στην Ελλάδα και η κατασκευή της τοξωτής γέφυρας, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, μόνο με τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου μπορεί να συγκριθεί. Ο χώρος του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα αναμένεται να έχει καταληφθεί έως το καλοκαίρι.
Τα σημεία αυτά τόνισε χθες στην Καλαμάτα, μετά τη συνάντηση με το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εργων Παραχώρησης Πελοποννήσου του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Καρνέσης.
«Εχουν παρακατατεθεί οι αποζημιώσεις για τα πρώτα 5 χιλιόμετρα στην Τσακώνα και για τον κόμβο της Κυπαρισσίας και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες», είπε ο κ. Καρνέσης και παρατήρησε: «Θα προχωρήσουμε με επιτάξεις μέχρι τ’ Αρφαρά και από τ’ Αρφαρά έως την Καλαμάτα. Στόχος είναι να καταληφθεί όλος ο χώρος του δρόμου μέχρι την Καλαμάτα έως το καλοκαίρι».
Για τον περιφερειακό της Καλαμάτας απάντησε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για πληροφόρηση. Ο,τι γίνει, θα γίνει με δημοσιοποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα».
Για το Παραδείσια - Τσακώνα σημείωσε ότι «είναι από τα πιο δύσκολα έργα, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Η Τ4 γέφυρα, η τοξωτή είναι από τις πιο σύνθετες κατασκευές. Μόνο με το Ρίο - Αντίρριο θα μπορούσα να τη συγκρίνω. Η κατασκευή του μεσόβαθρου δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Εργο δύσκολο σε μια πολύ δύσκολη περιοχή. Καταβάλλουμε προσπάθεια να είμαστε στα χρονοδιαγράμματα».
Για αλλαγή χάραξης ή βελτιώσεις στον Αντικάλαμο, στο ύψος του Νοσοκομείου είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε τώρα για αλλαγές. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής χάραξης, παρά μόνο βελτιώσεις».
Για τη σήραγγα Ραψομμάτη και το Αθήναιο - Λεύκτρο, σημείωσε: «Το είπα δυνατά, θα είναι έτοιμα το 2009. Το κύριο μέτωπο της μάχης της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου είναι στο Αθήναιο - Λεύκτρο. Προχωρούν τα δύο ημιστέγαστρα και η θεμελίωση της γέφυρας στην έξοδο της σήραγγας και η κατολίσθηση στα Μαλλωτά. Προχωράμε για να παραδώσουμε και τον κόμβο στην Ασέα».
Για την τιμή των διοδίων ανέφερε ότι «καθορίζονται στο νόμο 3559 του 2007 για την κύρωση της σύμβασης. Οχι 12 λεπτά το χιλιόμετρο. Δε θα φθάσουν σε τέτοια τιμή».
Ο νομάρχης Δ. Δράκος είπε ότι «ο κ. Καρνέσης παρακολουθεί το θέμα του εθνικού δρόμου και λέει ότι πάμε καλά» και πρόσθεσε: «Εγώ φέρνω συνεχώς αντιρρήσεις και ως προς τις ταχύτητες, οι οποίες έχουν βελτιωθεί για να πούμε την αλήθεια. Κρατάω την ελπίδα ότι θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Στο κομμάτι της Τσακώνας έχουμε κάποια μικρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα λύσουμε. Ασφαλώς, θέλουμε να δούμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα προκύψουν ενδεχομένως από την Τσακώνα και κάτω και θα τα κουβεντιάσουμε κι αυτά. Εν πάσει περιπτώσει, θέλω να υπογραμμίσω τη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται, να γίνει ο δρόμος μέσα στις τεχνικές και στις ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τις σύγχρονες αντιλήψεις και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Δεν αντέχουμε άλλο σε οποιαδήποτε παράταση χρόνου στην ημερομηνία περαίωσης του άξονα. Εχουν δεσμευτεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός. Είμαστε βέβαιοι ότι οι τεχνικοί παράγοντες, η ομάδα της επίβλεψης κυρίως και οι ανάδοχοι φυσικά θα τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2009

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Aπό την Κυριακή η τρίτη πτήση Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΣΑΡΤΕΡ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΟΣΛΟ

image

Ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή το τρίτο δρομολόγιο της Ολυμπιακής στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τις 23 του ερχόμενου Οκτωβρίου -όπως είχε ισχύσει και πέρυσι. Το αεροσκάφος θα φθάνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα -κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή- στις 8.45 το πρωί και θα αναχωρεί για τη συμπρωτεύουσα μετά από 25 λεπτά. Με τρία, ως γνωστόν, δρομολόγια εξυπηρετείται πλέον από τη Sky Express η γραμμή Ηράκλειο-Καλαμάτα-Ηράκλειο, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, με άφιξη στην Καλαμάτα στη 1 μετά το μεσημέρι και αναχώρηση μισή ώρα αργότερα.
Οσον αφορά τις πτήσεις τσάρτερ, παραμένει ακόμα αβέβαια η προσέγγιση στην Καλαμάτα της αλβανικής εταιρείας Belle Air καθώς θα έπρεπε ήδη να έχουν οριστικοποιηθεί εκ μέρους της προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τόσο οι ημέρες, όσο και οι ώρες άφιξης και αναχώρησης των πτήσεών της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα δεν είχε μέχρι και χθες ενημερώσει για τις προθέσεις της εταιρείας, όσον αφορά το πιθανό δρομολόγιό της Τίρανα-Καλαμάτα-Τίρανα.
Ενα επιπλέον αρνητικό στοιχείο, όσον αφορά στην κίνηση των τσάρτερ κατά τη φετινή θερινή περίοδο, αποτελεί και η απόσυρση τελικά της βρετανικής British Midland, η οποία αρχικά είχε δεσμεύσει τα μεσημέρια της Κυριακής -από 24 Μαΐου μέχρι και 4 Οκτωβρίου- για δρομολόγια από το Λονδίνο στην Καλαμάτα. Ετσι, η πρώτη φετινή άφιξη τσάρτερ την Καλαμάτα αναμένεται να είναι της Skandinavian από το Οσλο, το Σάββατο 18 του ερχόμενου Απριλίου, στις 11 παρά 5 το πρωί.
Οπως προκύπτει, τελικά, οι αλλοδαποί επισκέπτες που αναμένονται αεροπορικώς στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φέτος θα είναι Ολλανδοί, Τσέχοι, Βρετανοί και Νορβηγοί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που μέχρι και χθες είχε οριστικοποιηθεί, μετά τις 18 Απριλίου και την Skandinavian, στις 27 του ίδιου μήνα θα αφιχθούν δύο πτήσεις της ολλανδικής Transavia. Προχωρώντας η άνοιξη και το καλοκαίρι, στην Καλαμάτα αναμένονται τσάρτερ από τη Βρετανία (με τις Viking και Thomas Cook) και από την Τσεχία (με τις Aviandina και Travel Services).
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗ‘ ΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ‘ ΚΠΣ Μελέτες για Ανάκτορο Νέστορα και Περιστεριά

image image

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΑ

Στην εκπόνηση δύο σημαντικών μελετών, οι οποίες υποβλήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθούν και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, προέβη η ΛΗ‘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για τις μελέτες «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος» και «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς».
Η πρώτη περιλαμβάνει πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη διακρίνεται στις ακόλουθες ενότητες: χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής, πορεία πεζών επισκεπτών προς τα μνημεία, άτομα με αναπηρία, σημεία στάσης και θέασης, πωλητήριο - αναψυκτήριο και διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Ανακτόρου Νέστορος, που ειδικότερα περιλαμβάνει: περίφραξη, εκδοτήριο εισιτηρίων, πορείες επισκεπτών εντός του περιφραγμένου χώρου του Ανακτόρου και διαδρομές εντός του Ανακτόρου. Επίσης, στις ενότητες περιλαμβάνονται η διαμόρφωση χώρου θολωτού τάφου Ανω Εγκλιανού, η πυρασφάλεια και η απορροή ομβρίων υδάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 850.000 ευρώ.
Η δεύτερη μελέτη περιλαμβάνει πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη διακρίνεται στις ακόλουθες ενότητες: χώρος στάθμευσης, πορεία πεζών επισκεπτών και ΑΜΕΑ (πορεία προς τον θολωτό τάφο 1, πορεία προς τους θολωτούς τάφους 2 και 3, πορεία προς τα κτήρια του Βόρειου τομέα), κτήρια εξυπηρέτησης επισκεπτών με αντίστοιχες στατικές μελέτες (εκδοτήριο εισιτηρίων - φυλάκιο, αναψυκτήριο, πωλητήριο - χώρος προβολών και ενημέρωσης κοινού), χώροι υγιεινής, περίφραξη-περισχροίνιση μνημείων, σημεία στάσης και θέασης, ηλεκτροφωτισμός, πυρασφάλεια και απορροή ομβρίων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 900.000 ευρώ.
Η ομάδα εργασίας που εκπόνησε τις μελέτες υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ, δρ Ξένης Αραπογιάννη, είναι η εξής: Σ. Κουρσούμης και Π. Τσακανίκου αρχαιολόγοι, Α. Κουζή αρχιτέκτων, β. Πάνου τοπογράφος-μηχανικός, Δ. Πίκουλα πολιτικός μηχανικός.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2009

COSTA NAVARINO Παρακολουθεί τις κλιματικές αλλαγές

Η TEMES, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές, επενδύει στη δημιουργία συστήματος καταγραφής κλιματικών και υδρολογικών παραμέτρων, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τις μετεωρολογικές, κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής.Η παρακολούθηση των παραμέτρων αυτών συνιστά βασική πρακτική για μια αναπτυξιακή διαδικασία με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική σήμερα, καθώς παγκοσμίως εντοπίζονται σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην επάρκεια και τη διαχείριση φυσικών πόρων, όπως το νερό, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και των όρων διαβίωσης, καθώς και της κατάχρησης διαθέσιμων πόρων.Στο πλαίσιο αυτό, έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής, που επιτρέπει την καταγραφή στοιχείων αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα υδάτινων πόρων, αλλά και τη συστηματική μέτρηση των κλιματικών παραμέτρων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του υδρολογικού καθεστώτος της ευρύτερης περιοχής.Συγκεκριμένα, πέντε (5) μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί στις τοποθεσίες Μουζάκι, Χώρα, Χανδρινός, Κυνηγός, Σγράπα-Λιμνοθάλασσα και πέντε (5) σταθμηγράφοι στους ποταμούς Σέλα, Ξεριά και Γιαννούζαγα. Οι παράμετροι που καταγράφονται, αναλυτικά, είναι οι ακόλουθες:-Μέτρηση της στάθμης και της παροχής των ποταμών -Θερμοκρασία αέρα-Σχετική υγρασία-Βροχόπτωση-Ένταση βροχόπτωσης -Ηλιακή ακτινοβολία-Εξάτμιση – διαπνοή-Διεύθυνση ανέμου-Ταχύτητα ανέμου Όλες οι εγκαταστάσεις είναι ενεργειακά αυτόνομες και λειτουργούν με φωτοβολταϊκή τροφοδοσία – μπαταρία, ενώ καταγράφουν τις παραμέτρους ανά 15 λεπτά. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τη λειτουργία του συστήματος προσφέρουν άμεση πληροφόρηση σχετικά με τις μετεωρολογικές – κλιματικές – υδρολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής. Τα συλλεγόμενα δεδομένα αξιολογούνται και συγκρίνονται με ιστορικά στοιχεία του κλίματος και του υδρολογικού καθεστώτος της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εκτενής και αξιόπιστη βάση δεδομένων μετεωρολογικών και υδρολογικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για την αξιολόγηση των αλλαγών του κλίματος της περιοχής, καθώς και για τη συσχέτισή του με την ανάπτυξη της περιοχής και τις ευρύτερες καιρικές και κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής, επί 24ώρου βάσεως, που να μπορεί να εκπέμπει διάφορα επίπεδα συναγερμού, ρυθμισμένο σε διάφορες παραμέτρους ή συνδυασμό αυτών. Για παράδειγμα, μπορούν να προβλεφθούν έγκαιρα πιθανός παγετός, πλημμύρα ποταμού, υψηλές θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με ξηρασία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο πυρκαγιάς, κ.λπ. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής web, μέσω της οποίας οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα online.
"ΘΑΡΡΟΣ" 27/03/2009

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Πότε άρχισε η Επανάσταση του 1821; Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, το λάβαρο του Αγώνα και η Αγία Λαύρα

Από τον Σεπτέμβριο του 1814 η Φιλική Εταιρεία, δημιούργημα των Αθανασίου Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθου και

Στο κοιμητήριο του Δραγατσανίου στη Ρουμανία υπάρχει το Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών.

Νικολάου Σκουφά, είχε αναλάβει την προετοιμασία του ξεσηκωμού - γράφει το Νational Geographic. Οι ιδρυτές της επέλεξαν την Οδησσό ως βάση της Εταιρείας γιατί σε αυτήν υπήρχε ακμάζον από το εμπόριο ελληνικό στοιχείο, ήταν ασφαλής πόλη για τους ομογενείς, μια και ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, και τέλος γιατί βρισκόταν κοντά στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.
Οι τρεις φίλοι δημιούργησαν πέντε βαθμούς μελών και αργότερα πρόσθεσαν και δύο στρατιωτικούς βαθμούς. Δημιούργησαν, για λόγους ασφαλείας, ένα κρυπτογραφικό σύστημα αναγνώρισης και ονόμασαν Αρχήν την ανώτατη, αλλά ανύπαρκτη ακόμη, εξουσία του απελευθερωτικού κινήματος. Γύρω από την Αρχή σκόπιμα είχαν δημιουργήσει μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου και άφηναν να πλανάται η εντύπωση πως ίσως ήταν ο τσάρος. Η Εταιρεία σύντομα απέκτησε χιλιάδες μέλη, αποστόλους της ιδέας της επανάστασης. Η ορκωμοσία των πρώτων Φιλικών στην Οδησσό γινόταν στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας που λειτουργεί ακόμη και σήμερα.
Τον Φεβρουάριο του 1820 προτάθηκε στον ίδιο τον Καποδίστρια, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, να αναλάβει την αρχηγία της Εταιρείας, αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί δεν πίστευε πως ο καιρός ήταν κατάλληλος για επαναστάσεις. Αντίθετα ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του ηγεμόνα της Βλαχίας και της Μολδαβίας και υπασπιστής του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄, ενθουσιώδης πατριώτης και ρομαντικός, δέχθηκε.
Λίγο μετά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, επικεφαλής πλέον της Εταιρείας, επισπεύδει την εφαρμογή του επαναστατικού σχεδίου το οποίο είχε κυρίως χαρακτήρα αντιπερισπασμού, ώστε η επανάσταση στη Νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο να εξελιχθεί χωρίς την πίεση ισχυρών τουρκικών στρατευμάτων.
Ετσι, στις 26 Φεβρουαρίου του 1821 στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου, ετελέσθη δοξολογία στη διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλόγησε την ελληνική σημαία και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε την Επανάσταση.

Ο ναός των Τριών Ιεραρχών στο Ιάσιο της Ρουμανίας όπου ο Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση την 26η Φεβρουαρίου 1821

Δυστυχώς, όμως, η άδεια την οποία παραχώρησε ο τσάρος για την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στις αποστρατιωτικοποιημένες ηγεμονίες οδήγησε στις 6-7 Ιουνίου του 1821 στη δραματική μάχη του Δραγατσανίου. Εκεί παρά τον ηρωικό αγώνα των Ιερολοχιτών τα επαναστατικά στρατεύματα ηττήθηκαν. Ο Υψηλάντης στη συνέχεια κατέφυγε στην Αυστρία όπου τον συνέλαβαν οι αυστριακές αρχές και τον φυλάκισαν ως το 1827. Εναν χρόνο μετά την απελευθέρωσή του πέθανε.

Το μνημείο στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου της Πάτρας, όπου στις 23 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τη σημαία των επαναστατών.

Στην Πελοπόννησο, ήδη από την 21η Μαρτίου, οι επαναστάτες κατέλαβαν τα Καλάβρυτα, στις 22 Μαρτίου ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στη Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο, ενώ στις 23 Μαρτίου η φλόγα της επανάστασης ανάβει και στην Πάτρα. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στήνει στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου μια κόκκινη σημαία με μαύρο σταυρό και ορκίζει τους αγωνιστές. Την ίδια ημέρα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής πολλών άλλων αγωνιστών, απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και κήρυξαν την επανάσταση στον ναό των Αγίων Αποστόλων.
Ασφαλώς φαίνεται περίεργο το γεγονός της αναφοράς της 25ης Μαρτίου ως αρχής της επανάστασης στην Αγία Λαύρα και, μάλιστα, συνδυασμένης με την ευλογία του λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Το ίδιο λάβαρο που χρησιμοποίησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στις συγκεντρώσεις που αφορούσαν τις ταυτότητες και το οποίο ουδεμία σχέση έχει ακόμη και με το λάβαρο των επαναστατών που ευλόγησε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου των Πατρών ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Το οποίο ήταν κόκκινο με μαύρο σταυρό στη μέση. Αλλωστε στην ίδια πλατεία υπάρχει και μνημείο που αφορά την εν λόγω εκδήλωση. Φαίνεται, πάντως, ότι η 25η Μαρτίου δεν ορίστηκε χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, πέρα από τον συνδυασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τους αρχικούς σχεδιασμούς του Υψηλάντη η έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο είχε σχεδιαστεί για την 25η Μαρτίου.

Οι Φιλικοί στην Οδησσό της Ουκρανίας ορκίζονταν στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδας που λειτουργεί και σήμερα - Στις 23 Μαρτίου o Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξαν την Επανάσταση στην Καλαμάτα στον ναό των Αγίων Αποστόλων, που εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα.

"ΤΟ ΒΗΜΑ" Β. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

image image

image image

Αρκετός ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και φέτος στην πλατεία 23ης Μαρτίου και παρακολούθησε την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 3 περίπου το μεσημέρι με την παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης μπροστά στο Ηρώο. Στις 3.20 έγινε ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας και η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μετέφερε την Ιερή Φλόγα από την Μονή Βελανιδιάς. Μετά την άφιξη της σημαίας της Επανάστασης, ακολούθησε η έπαρσή της και κατόπιν η αφή της φλόγας στο βωμό.
Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και αμέσως μετά εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εικοσιένα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστοριοδίφης Νίκος Ζερβής, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό του ξεσηκωμού, τονίζοντας ότι δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως “θαύμα των θαυμάτων“. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη που εκπροσώπησε τη Βουλή, τον διοικητή της ΙΒ‘ Μεραρχίας Πεζικού Ηλία Αλεβιτσοβίτη ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και κατόπιν η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας και αντιπροσωπεία Μανιατών από το Δήμο Οιτύλου, ενώ αφηγητής ήταν ο Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Μετά το τέλος της αναπαράστασης πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών και ακολούθως, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, έγινε η επίσημη υποδοχή του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2009

Κινηματογραφική βραδιά στην Πύλο


Κινηματογραφική βραδιά διοργανώνει απόψε στις 7.30, στο αίθριο του Δημαρχείου Πύλου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων της πόλης σε συνεργασία με το Δήμο. Θα προβληθεί η κινηματογραφική επιτυχία “The day the earth stood still”, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κιάνου Ριβς, Τζένιφερ Κόνελι και Τζον Κλις. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2009

Άραγε να νοιώθουν τύψεις αυτοί οι δημοτικοί άρχοντες-αλλά και οι υποστηρικτές της αλαζονείας τους- που ενώ θα μπορούσε η Πύλος να έχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (κινηματογράφος, θέατρο, πολιτιστικές εκδηλώσεις) στο νέο δημαρχείο προτίμησαν-για να μην εφαρμόσουν τα σχέδια της προηγούμενης δημοτικής αρχής -να φτιάξουν ένα δημαρχείο περιορισμένων δυνατοτήτων και με ένα υπόγειο το οποίο είναι γεμάτο με υγρασία και μούχλα.; Τα μουχλιασμένα μυαλά δημιουργούν και μουχλιασμένες καταστάσεις. Δυστυχώς.
Κώστας....

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

O KAΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «Η λογική της αρπαχτής δεν έχει μέλλον»

Ηλογική του εύκολου κέρδους και της αρπαχτής δεν έχει μέλλον, λέει το μεγάλο αφεντικό της “Costamare” καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», σχετικά με την κρίση και ιδιαίτερα στη ναυτιλία. Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Η κρίση στη ναυτιλία είναι μεγάλη και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα περάσει. Η εταιρεία μας την προηγούμενη πενταετία δεν ωφελήθηκε από το “μπουμ” της ναυλαγοράς, επειδή είχαμε σταθερά χρονοναυλωμένα τα πλοία μας, που είναι μεταφοράς κοντέινερ στις μεγάλες εταιρείες Μaersk, MSC, Cosco κ.λπ. Τώρα, παρά την κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε τους ίδιους ναύλους. Ετσι, ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα μας επηρεάσει. Ομως, κάνουμε και εμείς κάποιες κινήσεις. Είχαμε παραγγείλει 4 πλοία, ακυρώσαμε τα 3 και θα ναυπηγήσουμε 1 με ίδια κεφάλαια. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η λογική του εύκολου κέρδους, της αρπαχτής δηλαδή, δεν είναι η σωστή και δεν έχει μέλλον. Το εύκολο κέρδος και η εικονική οικονομία, που επικράτησαν διεθνώς για αρκετά χρόνια, έφεραν την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει εφεξής να στηριχθούμε στη σκληρή δουλειά και στην παραγωγή πραγματικού ποιοτικού αποτελέσματος, και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Πάντως όλοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2009

Ο «Νέστωρ» του σύμπαντος στη... ναυμαχία του Ναυαρίνου


Πλεονέκτημα η μορφολογία του βυθού στην Πύλο για το πείραμα παρατήρησης σωματιδίων νετρίνων, που διεκδικούν Γαλλία και Ιταλία. Αγώνα δρόμου για να διασφαλιστεί ότι το πείραμα με την κωδική ονομασία «Νέστωρ» για την παρατήρηση των σωματιδίων νετρίνων θα γίνει στο Ναυαρίνο (όπου έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση υποδομών σε βάθος 4 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) έχει ξεκινήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το πείραμα διεκδικούν η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι ο «Νέστωρ» είναι ένα από τα 16 πειράματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που η χώρα μας επιδιώκει να φιλοξενήσει. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας-Τεχνολογίας (το οποίο συνεδρίασε χθες παρουσία του υπουργού), ακαδημαϊκός κ. Δ. Νανόπουλος, είπε στον ΕΤ ότι ο ανταγωνισμός από τις δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ισχυρός, ενώ ο γενικός γραμματέας Ερευνας - Τεχνολογίας κ. Φ. Τσαλίδης τόνισε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας είναι η μορφολογία του βυθού της θάλασσας: στο Ναυαρίνο βρίσκεται το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, σε μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ στις άλλες δύο χώρες τα βάθη είναι μικρότερα και σε μεγαλύτερη απόσταση από την ξηρά - γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά του εξοπλισμού.
Τα νετρίνα είναι σωματίδια με σχεδόν μηδενική μάζα, χωρίς ηλεκτρικό φορτίο, κινούνται με ταχύτητα παραπλήσια με εκείνη του φωτός και θεωρούνται «κλειδί» για την κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν τα σωματίδια στα βάθη της θάλασσας επειδή εκεί η κοσμική ακτινοβολία (που δυσκολεύει την παρατήρηση) περιορίζεται.
Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από το βασιλιά της αρχαίας Πύλου, αλλά έχει την ίδια ονομασία (NESTOR) και στα αγγλικά από τα αρχικά της φράσης Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research.
Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και συγχωνεύσεις όσων ασχολούνται με ομοειδή αντικείμενα, ώστε τα χρήματα που δίνονται για έρευνα από τον κοινοτικό και τον κρατικό προϋπολογισμό να πιάνουν τόπο.
[Του Κώστα Βουτσαδάκη
από την εφημερίδα
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ“]
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2009

«MESSINA» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΝ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΤ. ΤΣΟΠΑΝΑΚΗ Βγήκε στην αγορά η πρώτη μεσσηνιακή μπίρα

image

Ενα όνειρο που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια στη Βοστόνη, έγινε πραγματικότητα πριν από λίγες ημέρες, όταν ο επιχειρηματίας Διονύσης Χατζόπουλος παρήγαγε μαζί με τον συνέταιρό του Αρτέμη Τσοπανάκη τη “Messina”: την πρώτη μεσσηνιακή μπίρα.
Η μονάδα της “Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας ΕΠΕ“, που δημιουργήθηκε στο δρόμο Μεσσήνη - Μάδενα, παρήγαγε ήδη τα πρώτα 20.000 λίτρα. Η μπίρα διατίθεται στην αγορά σε μπουκάλια των 500 ml και των 330 ml, από την εταιρεία “Πράσινος Αναψυκτική“ - ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παραγγείλουν και κατευθείαν από τη “Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία“, στο τηλέφωνο 27220 29004.
Το όνειρο... ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια που ο κ. Χατζόπουλος επισκέφθηκε ένα εστιατόριο στη Βοστόνη. Στην κουζίνα του λειτουργούσε μια μικρή ζυθοποιία, και οι πελάτες έπιναν μπίρα που παραγόταν από το ίδιο το εστιατόριο. “Από τότε έβαλα στόχο να δημιουργήσω μια ζυθοποιία εδώ, στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει την μπίρα στο τόπο που παράγεται. Θέλω η ζυθοποιία που δημιουργείται να είναι επισκέψιμη“, είχε δηλώσει στην “Ε“ το φθινόπωρο ο κ. Χατζόπουλος.
Το όνειρό του λοιπόν γίνεται πραγματικότητα. Παρήγαγε ήδη την μπίρα και συνεχίζει τη δουλειά μέχρι να γίνει επισκέψιμος ο χώρος στη μονάδα παραγωγής. “Αρχικά θα παράγουμε μόνο μπίρα Lager, ενώ στη συνέχεια ανάλογα με τη ζήτηση θα παράγουμε κι άλλα είδη. Μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε 3,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρα“, σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος.
Στόχος της επιχείρησης είναι να κατακτήσει την τοπική αγορά: “Δεν έχουμε σκοπό να πάμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη... Στόχος μας είναι η μεσσηνιακή αγορά και οι γύρω νομοί“, δηλώνει ο επιχειρηματίας.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ
“Η μπίρα δεν είναι καλοκαιρινό ποτό και δεν πίνεται υπερβολικά παγωμένη, γιατί αλλοιώνεται η γεύση της. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άψητη μπύρα. Απλά έχει αλλοιωθεί η γεύση της γιατί δεν διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Το καλοκαίρι κυρίως, οι μπίρες μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά, οπότε... οι καταναλωτές μένουν με την εντύπωση ότι είναι άψητες“, ενημερώνει ο κ. Χατζόπουλος. Οσο για τον τρόπο παραγωγής της μπίρας, μας είπε:
“Η παραγωγή γίνεται σε 4 στάδια. Στο 1ο στάδιο γίνεται η διήθηση, το άλεσμα της βύνης με νερό για να απορροφηθούν τα ζάχαρα. Στο 2ο στάδιο γίνεται βρασμός του ζωμού μαζί με το λυκίσκο. Από το είδος του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται η γεύση της μπίρας. Στο 3ο στάδιο γίνεται η ωρίμανση μέσα σε ειδικές δεξαμενές. Στο στάδιο αυτό παράγεται το διοξείδιο του άνθρακα και το αλκοόλ. Στο 4ο στάδιο γίνεται το φιλτράρισμα, για να αποκτήσει η μπίρα διαύγεια.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αφιλτράριστη μπύρα κρατάει τις διουρητικές ουσίες της - και συνιστάται στον ανδρικό πληθυσμό που θέλει να μην αποκτήσει πρόβλημα προστάτη... Μετά το φιλτράρισμα, η μπίρα εμφιαλώνεται ή μπαίνει σε βαρέλια“.

'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2009

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αρχαία Μεσσήνη Αφιέρωμα του «World current Archaeology magazine»



Πλουσιότατο αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη κάνει στο τεύχος Φεβρουαρίου/Μαρτίου το βρετανικό περιοδικό “World Current Archaeology Magazine”, του οποίου ο τίτλος σημαίνει «Περιοδικό Παγκόσμιας Σύγχρονης Αρχαιολογίας».Το αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη εκτείνεται σε 15 σελίδες με θαυμάσιες φωτογραφίες, αποτελώντας το κύριο θέμα του συγκεκριμένου τεύχους. Μάλιστα, στο εξώφυλλο αναφέρονται τα εξής: «Ελλάδα-Αποκαλύπτοντας τα θαύματα της Μεσσήνης».Ο τίτλος στο κύριο θέμα είναι: «Μεσσήνη αποκαλυπτόμενη-Καλύτερη από τη Σπάρτη» και στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής, σε απόδοση του γράφοντος: «Οι Μεσσήνιοι υποδουλώθηκαν από τους Σπαρτιάτες τον 8ο αιώνα προ Χριστού. Μολαταύτα, ως μέρος ενός μεγάλου ελληνικού εγχειρήματος, η πόλη τους η Μεσσήνη έγινε η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στη νότια Πελοπόννησο –ξεπερνώντας κατά πολύ τη Σπάρτη. Η εκδίκηση είναι γλυκιά». Το αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ξεκινώντας από την υποδούλωση των Μεσσηνίων στους Σπαρτιάτες, φτάνει στην ίδρυση της Αρχαίας Μεσσήνης από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Από εκεί αρχίζει η ιστορία αυτής της λαμπρής πόλης, που ακόμη κι ό,τι απέμεινε σήμερα απ’ αυτήν, εντυπωσιάζει. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα απομεινάρια κτηρίων που μπορεί κανείς να δει στην Αρχαία Μεσσήνη και, φυσικά, μεγάλο τμήμα του είναι αφιερωμένο στον ανασκαφέα και αναστηλωτή της πόλης, καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, επικεφαλής του έργου που επιτελείται εκεί από το 1986.Ένθετα στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού βρίσκονται επεξηγηματικά κείμενα για το σπουδαίο γλύπτη Δαμοφώντα, καθώς και για το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο επίλογος του όχι απλώς κατατοπιστικού αλλά δελεαστικού για τον αναγνώστη αφιερώματος αναφέρει την Αρχαία Μεσσήνη ως «αρχαιολογικό στολίδι χάρη στα άφθονα, καλά διατηρημένα κτήριά της και τα αρχαία ερείπια». Το δημοσίευμα του “World Current Archaeology Magazine” κλείνει ως ακολούθως: «Κι έτσι ο τροχός γύρισε έναν πλήρη κύκλο. Χάρη στη σκληρή δουλειά και την εμπνευσμένη αναστήλωση του Πέτρου Θέμελη, η Μεσσήνη είναι τώρα ένας σπουδαίος νέος αρχαιολογικός χώρος σε όποιο δρομολόγιο ακολουθήσουν όσοι εξερευνούν τη νότια Ελλάδα – ενώ η Σπάρτη, επί μακρόν η κυρίαρχη δύναμη, έχει λίγα να επιδείξει. Φαίνεται πως στο τέλος, η Μεσσήνη υπερίσχυσε της Σπάρτης».Κ.Κ. "ΘΑΡΡΟΣ" 20/03/2009

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΕΡΓΑ ΣΕ ΜΕΤΩΠΟ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ Ο αυτοκινητόδρομος ξεκίνησε και στη Μεσσηνία

Αρχισαν εργασίες στα όρια της Μεσσηνίας, στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα, για την κατασκευή του νέου εθνικού δρόμου για Τρίπολη. Μηχάνημα του “Μορέα“ πραγματοποιεί εργασίες διάνοιξης στην Αλλαγή, ανατολικά του κόμβου, στη συνέχεια του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα.
Οπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής έργου του κατασκευαστικού ομίλου, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, οι εργασίες θα γίνουν σ’ ένα μέτωπο 5 χιλιομέτρων στην αρχή της Μεσσηνίας, στα όρια του Δήμου Οιχαλίας, όπου έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και έχουν κατατεθεί τα χρήματα για τους ιδιοκτήτες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή αναμένεται να δουλεύει και δεύτερο μηχάνημα, ενώ οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν τεχνικά, κυρίως αγωγούς για την αποχέτευση ομβρίων, όπως γίνεται και στο τμήμα Λεύκτρο - Παραδείσια. Το εργοτάξιο του “Μορέα“ για την κατασκευή του τμήματος Τσακώνα - Καλαμάτα θα στηθεί ή στ’ Αρφαρά ή στη Θουρία. Ο όμιλος έχει αγοράσει κτήμα στο Ζευγολατιό, όπου θα στήσει εργοτάξιο για το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό, καθώς με άλλη εταιρική μορφή μετέχει και στην κατασκευή του Δυτικού Αξονα.
Ο κ. Γεωργόπουλος μας πληροφόρησε ότι ο “Μορέας“ δουλεύει σε πολλά μέτωπα στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης -Καλαμάτας. Παρατήρησε ότι εντατικά προχωρούν οι εργασίες στη σήραγγα - διάβαση Καλογερικού (θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2010) κι επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2009

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Κατάθεση ψυχής από τον καπετάν Βασίλη

image

Κατάθεση ψυχής από τον καπετάν Βασίλη, μετά τη βράβευση από τα Επιμελητήρια, όταν και κλήθηκε στο βήμα. Εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε τα εξής:

«Νιώθω περηφάνια, χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ και για τα καλά, τιμητικά λόγια που είπαν για εμένα οι προλαλήσαντες. Τους ευχαριστώ πολύ. Τους υπόσχομαι να προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού να μην τους απογοητεύσω. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που ήρθατε εδώ σήμερα να μας τιμήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους κ.κ. προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου για τη μεγάλη αυτή τιμή.
Εγώ, αγαπητοί φίλες και φίλοι, βραβεύομαι για αυτά που έκανα χθες. Γιατί το σήμερα και όλα αυτά που αναφέρονται στη μελέτη για την τεκμηρίωση της προτάσεως βραβεύσεως είναι καθαρά έργο του Αχιλλέα και της ομάδας συνεργατών που αυτός δημιούργησε.
Με βραβεύετε σήμερα:
Για το όραμά μου για τη Μεσσηνία.
Για τον επίμονο και μακροχρόνιο αγώνα μου και τις προσπάθειες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Για την εικοσιπεντάχρονη προσπάθεια για την εξασφάλιση της απαραίτητης γης. Για το μεγάλο στομάχι και τα γερά νεύρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που λογικά δημιουργούσε το καινούργιο και πρωτόγνωρο θεσμικό πλαίσιο. Για την εξασφάλιση των οικονομικών προϋποθέσεων για το έργο και πάνω απ’ όλα για την επιτυχημένη μεταφύτευση στον Αχιλλέα, των δικών μου οραμάτων, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία που μου έχει. Αλλά, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει σήμερα, τα δικά του οράματα ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τα δικά μου, με μακροχρόνια προοπτική όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για όλη την Πελοπόννησο.
Πιστεύω ότι ο Θεός και οι πρόγονοί μας κάνανε καλή δουλειά. Ο Θεός έβαλε την Πελοπόννησο
και ειδικά την Μεσσηνία στο καλύτερο κατά την γνώμη μου σημείο του πλανήτη. Η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών, η κάθε μία με την δική της ομορφιά και σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους της Πελοποννήσου, είναι πράγματα αναντικατάστατα και δεν τα συναντά κανείς όλα μαζί σε κανένα μέρος του κόσμου. Οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα κατοίκησαν αυτόν τον τόπο που η φύση τον προίκισε απλόχερα (από τους Νεολιθικούς χρόνους 8.000 χρόνια πριν).
Η γη της Πελοποννήσου είναι σπαρμένη από το ένα άκρο στο άλλο με αρχαία και βυζαντινά μνημεία, κάστρα μεσαιωνικά και επιβλητικές καστροπολιτείες που συνδυάζονται παντού με τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Πιστεύω ότι εμείς, οι βγαλμένοι από τα σπλάχνα της Πελοποννήσιοι έχουμε βαριά κληρονομιά. Να συνεχίσουμε στα χνάρια των προγόνων μας. Η Πελοπόννησος ανέδειξε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και της διανόησης, αλλά και μεγάλους αγωνιστές και γενναίους πολεμιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση των ιδεωδών τους.
Αλλά και οι πιο κοντινοί μας, οι προπάπποι και οι παππούδες μας, έκαναν καλή δουλειά. Φτιάξανε με περίσσεια τέχνη το καλντερίμι, βάλανε το εκκλησάκι εκεί που έπρεπε, έκαναν το γεφυράκι κομψοτέχνημα του λιθαριού, έβαλαν την ελιά δίπλα με το κυπαρίσσι, τη φραγκοσυκιά πλάι στην ξερόμαντρα, εικόνες που σε γεμίζουν αγαλλίαση και χαρά. Πάντα σεβάστηκαν το μέτρο και την αρμονία.
Ας ευχηθούμε ότι ο σημερινός κάτοικος του θαυμάσιου αυτού τόπου θα συνεχίσει την παράδοση των προγόνων του και θα συνεχίσει να σέβεται και να αγαπά αυτά που γενναιόδωρα του χάρισαν τα πατρογονικά του εδάφη.
Η Μεσσηνία, αλλά και τα περισσότερα μέρη της Πελοποννήσου, είχαν την τύχη να μην αναπτυχθούν άναρχα όταν δεν υπήρχε περιβαλλοντική συνείδηση σε κανέναν, ούτε στο κράτος, ούτε στον πολίτη. Σήμερα υπάρχει η νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον αλλά και ο καθένας από εμάς είναι ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά.
Τα Επιμελητήρια με τον διπλό ρόλο που έχουν, δηλαδή σύμβουλοι του κράτους και κεφαλές των επαγγελματιών, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό που περιμένουμε όλοι να γίνει στην Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια.
Οι νέοι δρόμοι που έχουν προγραμματιστεί και κατασκευάζονται, όπως ο δρόμος Αθήνα - Καλαμάτα - Σπάρτη, η Ιoνία Οδός, ο δυτικός άξονας Πελοποννήσου και άλλοι θα φέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με την επένδυση της “Costa Νavarino”, αλλά και με άλλες επενδύσεις που γίνονται και που σίγουρα θα γίνουν και στο μέλλον στην Πελοπόννησο, αφού τώρα θα υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα φέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Από όλους εμάς εξαρτάται να εκμεταλλευτούμε αυτές τις αλλαγές με τρόπο που να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους της Πελοποννήσου και να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις. Ενα είναι σίγουρο, ότι θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και λογικό είναι να καλυφθούν κυρίως από ντόπιους εργαζόμενους, αφού και ο επιχειρηματίας έχει κάθε συμφέρον να χρησιμοποιήσει ανθρώπους που κατάγονται και κατοικούν στην περιοχή της επένδυσης που θα τη φροντίζουν καλύτερα, αλλά και οι ντόπιοι έχουν κάθε λόγο να προτιμούν να εργαστούν σε μια επιχείρηση δίπλα στο σπίτι τους και στον τόπο που αγαπούν.
Πρέπει να γίνει συνείδηση στους επαγγελματίες ότι η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους (της αρπαχτής δηλαδή) δεν είναι η σωστή φιλοσοφία και δεν έχει μέλλον. Εγώ (χωρίς να θέλω να επεκταθώ και να το αιτιολογήσω) αν είχα αυτή την φιλοσοφία δεν θα ήμουν σήμερα εδώ.
Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι αυτή η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους και της εικονικής οικονομίας, που επικράτησε διεθνώς για αρκετά χρόνια στον καιρό μας, έφερε την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει εφεξής να στηριχθούμε στη σκληρή δουλειά και στην παραγωγή πραγματικού ποιοτικού αποτελέσματος και δεν θα έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.
Πιστεύω ότι πρέπει να περάσουμε στους επαγγελματίες αλλά και σε κάθε Πελοποννήσιο το μήνυμα ότι τα ταξίδια σε όλον τον κόσμο είναι σήμερα πολύ εύκολη υπόθεση και ο επισκέπτης έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το ότι θα προτιμάει το μέρος μας, μας τιμά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε με την συμπεριφορά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει πιο ευχάριστη η διαμονή του.
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο επισκέπτης αυτός για 11 μήνες ή και περισσότερο ήταν κλεισμένος κάπου στον χώρο δουλειάς του και είχε ένα όμορφο όνειρο. Να περάσει σε ένα ωραίο μέρος του κόσμου ένα διάλειμμα με ευχάριστες διακοπές. Αυτό το όνειρό του δεν μπορούμε να το χαλάσουμε, αν το κάνουμε θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι’ αυτό.
Οσοι ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών σίγουρα χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση, όμως ο μέσος Πελοποννήσιος δεν χρειάζεται ειδικά σεμινάρια για τη συμπεριφορά του στον καλεσμένο μας. Αρκεί να κάνει αυτό που του έμαθαν ο πατέρας του και η μάνα του όταν είχαν κάποιο καλεσμένο στο σπίτι τους. Να πει τον καλό λόγο στον ξένο, να τον περιποιηθεί, να του χαμογελάσει (προπαντός αυτό).

Ενα διαχρονικό ινδικό ρητό λέει ότι ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα, όμως πετυχαίνει πολλά, πλουτίζει αυτόν που το παίρνει χωρίς να φτωχαίνει αυτόν που το δίνει, δεν πουλιέται, δεν δανείζεται, δεν κλέβεται, μόνο χαρίζεται.
Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω αναλυτικά το τι ακριβώς κάνουμε στη Μεσσηνία. Είναι πολύ καλά γραμμένα στη μελέτη για την τεκμηρίωση της προτάσεως βραβεύσεως την οποία και σας προτρέπω να διαβάσετε προσεκτικά. Εκεί θα δείτε την προσπάθεια του Αχιλλέα και των συνεργατών του για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το πρωτοποριακό αυτό έργο όσο το δυνατόν καλύτερα από κάθε πλευρά, και κυρίως την προσπάθεια για την εξασφάλιση, από τη μια πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι ο κύριος πόρος μας, και από την άλλη τις συνεργασίες με τις διεθνούς φήμης τουριστικές αλυσίδες (Starwood, Banyan Tree, Troon κ.ά.) που είναι η βασική προϋπόθεση για την άριστη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των ξεχωριστών μονάδων της “Costa Navarino”, του νέου τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο».

¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2009

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» ΕΙΠΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ

image

«Αυτά που έκανα μέχρι σήμερα ήταν εύκολα, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Υπόσχομαι πως θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού να μην σας απογοητεύσω». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε, εμφανώς συγκινημένος, το λόγο του ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσής του από τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, άνοιξε ο πρόεδρός του Γιώργος Καραμπάτος o οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση είχε σκοπό «όχι μόνο να συγχαρεί για το έργο του τον κ. Κωνσταντακόπουλο, αλλά να τιμήσει έναν ξεχωριστό άνθρωπο και να δηλώσει δημόσια την δέσμευση και την προσήλωση σε έναν κοινό κώδικα αξιών». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συνέχισε λέγοντας πως η βράβευση αυτή αναγνωρίζει τον καπετάν Βασίλη «σαν πρότυπο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, λαμπρό παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και επαινείται η ζωή του ως πολίτη της κοινωνίας μας» - υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη προβολής και μίμησης τέτοιων προτύπων στην σημερινή κοινωνία.
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι πρόεδροι των υπολοίπων Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, με πρώτο αυτόν της Αργολίδας Μιλτιάδη Κονομισόπουλο, ο οποίος συνεχάρη τον καπετάν Βασίλη και τόνισε την ανάγκη για περισσότερες υποδομές και λιγότερη γραφειοκρατία, με στόχο την ανάπτυξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Δημήτρης Παυλής, που αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες του βραβευθέντος για την ανάδειξη όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου. «Η διπλή ιδιότητα του καπετάν Βασίλη ως εφοπλιστή αλλά και ως ανθρώπου ευαισθητοποιημένου σε περιβαλλοντικά θέματα αποτελεί εγγύηση για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» σημείωσε ο κ. Παυλής.
«Ζηλεύω που η Αχαΐα δεν έχει έναν καπετάν Βασίλη» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής Κώστας Αντζουλάτος, που σημείωσε ότι αν και δεν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Κωνσταντακόπουλο, εντούτοις αντελήφθη την ποιότητά του ως ανθρώπου από τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στη σύζυγό του.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε πως «οι προσπάθειες και τα έργα του καπετάν Βασίλη πρέπει να αποτελέσουν οδηγό και για τους υπόλοιπους που ασχολούνται με το επιχειρείν».
«Πηγή έμπνευσης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο κ. Κωνσταντακόπουλος - υπογραμμίζοντας τη σημασία της δραστηριοποίησης ενός τόσο επιτυχημένου επιχειρηματία στην γενέτειρά του.
Από πλευράς της κυβέρνησης παρών ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος των Επιμελητηρίων, υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, που επεσήμανε ότι το μεγάλο κατόρθωμα του κ. Κωνσταντακόπουλου είναι ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών κατάφερε να τον αποκαλούν ακόμα «καπετάν Βασίλη». Παρούσα και η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου που υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής και δραστηριοποίησης του Βασίλη
Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, παρομοιάζοντάς τον με τον Οδυσσέα. «Χωρίς τέτοιες μεγάλες επενδύσεις όπως η ΠΟΤΑ, η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη ερημοποιημένη περιοχή μετά από 50 χρόνια στην Ελλάδα», ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης θέλοντας να εξάρει τις προσπάθειες του καπετάν Βασίλη. Ο κ. Ανωμερίτης συνέχισε λέγοντας ότι τα σχέδια του κ. Κωνσταντακόπουλου είναι απολύτως σύμφωνα με το ρεύμα της εποχής, αφού ο παλιός τουρισμός με τα μικρά καταλύματα έχει πλέον πεθάνει. Κλείνοντας δε και μιλώντας ως νησιώτης και ναυτικός, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στη συμβολή του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλίας σε πρώτη δύναμη παγκοσμίως. Με έναν ξεχωριστό τρόπο εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του προς το πρόσωπο του βραβευθέντος ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, που τόνισε ότι ευχαριστεί τη σύζυγο του κ. Κωνσταντακόπουλου για τη στήριξη που παρείχε στο σύζυγό της όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας τον να πετύχει το έργο του - ενώ έκλεισε δηλώνοντας ότι ως άνθρωπος των επιχειρήσεων ζηλεύει τον καπετάν Βασίλη για την ψυχική του δύναμη να δημιουργεί και να προσφέρει.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επέλεξαν συμβολικά τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη για να βραβεύσει τον κ. Κωνσταντακόπουλο, αφού όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία λαμβάνουν χώρα δύο μεγάλα έργα: από οικονομικής πλευράς η κατασκευή της ΠΟΤΑ με πρωταγωνιστή τον καπετάν Βασίλη και από πολιτιστικής η ανασκαφή της Αρχαίας
Μεσσήνης από τον Πέτρο Θέμελη. Τα δύο αυτά έργα έχουν παράλληλες αλλά όχι άσχετες μεταξύ τους διαδρομές, τόνισε ο κ. Θέμελης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο αφιερωμένα στη ζωή του καπετάν Βασίλη, με φωτογραφίες και στοιχεία από την πορεία του αλλά και αναφορές στην σημασία του μεγάλου τουριστικού εγχειρήματος της ΠΟΤΑ. Παρόντες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Μεσσηνίας, δήμαρχοι και παράγοντες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλοί επιφανείς Μεσσήνιοι που διαπρέπουν στην Αθήνα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2009

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Παραπληροφορεί τους δημότες της Πύλου ο δήμαρχος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου δεν πάρθηκε ποτέ τέτοια απόφαση, η απόφαση του Δ.Σ. ήταν, πρώτον η άσκηση ενδίκων μέσων στα αρμόδια δικαστήρια για την αποτροπή εγκατάστασης του δεματοποιητή στη θέση «Αγ. Νικόλαος» και δεύτερον, η ανεύρεση χώρου για τον δεματοποιητή, σε συνεργασία πάντα με τους οκτώ όμορους δήμους. Εδώ λοιπόν βλέπουμε έναν αγώνα από πλευρά σας, προσπάθειας καταστρατήγησης αποφάσεων και παραπληροφόρησης προς τους δημότες Πύλου με σκοπό να ανήκει στα όρια του Δήμου Πύλου ο δεματοποιητής.
Oσον αφορά την πρώτη απόφαση με αρ. 216-2008 καλό θα ήταν να είχατε αναφέρει στον κόσμο ότι ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπαλαφούτης καθώς και οι μη εκλεγμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, Αθανάσιος Μαντόγιαννης και Βασίλειος Κούβελας όλοι του περιβάλλοντός σας, είχαν προσφύγει εναντίον αυτής της απόφασης κρίνοντάς την μη σύννομη ασχέτως αν ποτέ δεν έγινε δεκτό από την περιφέρεια και ακυρώθηκε για άλλους λόγους.
Δήμαρχε, σας τονίζω για μια ακόμη φορά ότι χρίζεστε μαθήματα δημοκρατίας, άρα δεν μπορείτε να διαστρεβλώνετε την αλήθεια εκτός αν υπάρχουν προσωπικά οικονομικά οφέλη σε περίπτωση απόκτησης και διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Δήμο Πύλου.
Σε συνέχεια των επιστολών σας και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 12-03-09 με χαρακτηρίσατε «εμποράκο του ψεύδους και της παραπληροφόρησης». Δήμαρχε, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
Να σας θυμίσω πως το 1989-1990 είχατε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πύλου όμως προτιμήσατε να ανταλλάξετε την θέση σας για προσωπικό και οικονομικό όφελος με το να πάτε δάσκαλος στην Γερμανία. Σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως δημάρχου Πύλου φέρετε τον δήμο ως οικογενειακή επιχείρηση με το να διορίζετε τις συζύγους των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού σας που απέτυχαν να εκλεγούν με σκοπό να βγάλετε την υποχρέωση απέναντί τους, στη Δημοτική Επιχείρηση του δήμου. Τελικά δήμαρχε, εκτός από δάσκαλος της παραπληροφόρησης γίνατε και δάσκαλος στο να εμπορεύεστε την τοπική εξουσία.
Ευχαριστώ.
Με τιμή,
Ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου
Ηλίας Κανάκης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/03/2009

Ο μύθος για τις ανεμογεννήτριες

image image

Σε προηγούμενο εκτενές ρεπορτάζ είχαν σημειωθεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας τόπος, μια περιοχή, όταν η παροχή ρεύματος γίνεται δωρεάν με παραγωγό τον Αίολο σε αντίθεση με τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος μέσω του λιγνίτη.
Είναι γεγονός ότι σε εκείνο το ρεπορτάζ είχε αναφερθεί και το ζήτημα του θορύβου σύμφωνα με τα στοιχεία που είχα συλλέξει από εταιρείες εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Φυσικά οι εταιρείες δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το θόρυβο και λογικό ακούγεται. Η κάθε εταιρεία ως συνήθως προβάλλει θετικά το προϊόν της. Θεωρώντας ότι το προηγούμενο ρεπορτάζ ίσως και να ήταν ελλειπτικό διότι ελάχιστοι έχουμε επισκεφθεί αιολικά πάρκα, θεωρήθηκε ότι μια επίσκεψη - αυτοψία κάτω ακριβώς από τις ανεμογεννήτριες θα ολοκλήρωνε τo ρεπορτάζ.
Ως γνωστόν οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται μετά από μετρήσεις σε σημεία που υπάρχει επάρκεια και συνεχόμενη δυναμική του αέρα. Είναι κατασκευασμένες με τρόπο ώστε η δύναμη των τριών μποφόρ ή των εννέα, να περιστρέφουν τους έλικες αργά με την ίδια συχνότητα περιστροφής.
Στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στο Καλογερικό και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη, διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος που ακούγεται προέρχεται από τον αέρα που πραγματικά λυσσομανάει στις κορυφές των βουνών. Στη βάση της ανεμογεννήτριας και σε ελάχιστη περίμετρο ακούγεται φυσικά η περιστροφή όχι όμως σε βαθμό που να ενοχλεί. Αλλωστε η εν λόγω όχληση για την οποία έχει γίνει τόσος θόρυβος δεν αφορά τις κατοικημένες περιοχές. Μήπως είναι απαραίτητες οι επισκέψεις σε αιολικά πάρκα εκείνων που θεωρούν την ανεμογεννήτρια ενοχλητική;
Πάντως για τους φυσιολάτρες είναι ιδανικός ο περίπατος σε κορυφογραμμές αφού υπάρχει και οδική πρόσβαση. Απολαμβάνεις την θέα της Αρκαδίας από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και συνάμα βλέπεις από μακριά και το ντουμάνι του καπνού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μόνο διά αυτού του τρόπου συγκρίνεις.
Τώρα όσο για την οπτική ρύπανση αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν έχει γίνει σαφές όμως σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού τι είναι αυτή η οπτική ρύπανση. Το ζήτημα τούτο είναι καθαρά προσωπικό. Αλλουνού ρυπαίνεται το μάτι του βλέποντας το πρωί μαύρη γάτα, άλλος φτύνει τον κόρφο του όταν βλέπει παπά το πρωί, άλλος πάλι ακούς και λέει για τους πολιτικούς “πω πω δεν μπορώ να τους βλέπω“. Οι ειδήσεις στην τηλεόραση τέλος, σου ρυπαίνουν τ‘ αυτιά και τα μάτια. Ούτε μια ούτε χίλιες λέξεις δεν απαιτούνται όταν κοιτάς τις δύο αυτές φωτογραφίες. Απλά συγκρίνεις...
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/03/2009

«ΝΑΥΑΡΙΝΟ» «Οχι» στην Πύλο δεματοποιητής

«Οι καλοί νοικοκυραίοι δε βάζουν τα σκουπίδια στο σαλόνι τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου “Το Ναυαρίνο“, που εκπροσωπεί τους Πύλιους της Αθήνας. Καλεί κάθε αρμόδιο «να φροντίσει ώστε τα σκουπίδια της επαρχίας Πυλίας να μπαίνουν στον κατάλληλο χώρο - για δεματοποίηση - και όχι στο σαλόνι της επαρχίας μας, στην όμορφη Πύλο». Και σημειώνει πως «κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/03/2009

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΝΟ ΠΥΛΟΥ 65-45

Την δεύτερη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια ως γηπεδούχος στο Kλειστό της Παραλίας, λόγω των συνεχιζόμενων έργων στο Κλειστό της Μεσσήνης, σημείωσε προχθές το βράδυ ο δεύτερος του βαθμολογικού πίνακα ΓΣ Μεσσήνης. Αυτή τη φορά οι “κιτρινόμαυροι“ επικράτησαν του ΝΟ Πύλου με σκορ 65-45, αφού προηγήθηκαν στο 10’ με 14-8, στο 20’ με 32-19 και στο 30’ με 51-36. Καλύτεροι από τον ΓΣ Μεσσήνης ήταν οι Βαρβαρίγος και Στυλιανόπουλος, ενώ από τον ΝΟ Πύλου ξεχώρισε ο Δ. Διακουμής.
Διαιτητικό δίδυμο της συνάντησης ήταν οι Κυριακόπουλος και Πουλημενέα.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Βασιλόπουλος 2, Δ. Διακουμής 22 (3), Σικαλιάς 6, Καλδής 5, Ι. Διακουμής, Μαντόγιαννης 2, Φουρτούνης, Τσαγκάνης 2, Κυριακούλης 4.
"NotoSport" 16/03/2009

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μπροντγουέι στην αρχαία Μεσσήνη

image Σε μερικά χρόνια ένα ακόμη αρχαίο θέατρο θα έχει σωθεί από την καταστροφή χάρη στο μεγάλο έργο-υπόδειγμα το οποίο επιτελείται στη Μεσσήνη. Στη φωτογραφία, όψη του αρχαίου θεάτρου

Το εύρημα είναι μόλις λίγων ημερών και έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα σχετικά με την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Στη Μεσσήνη του 3ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε η απόδειξη ότι στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν θέατρα με κινητή σκηνή. Μία τεράστια κατασκευή που χρησιμοποιείτο μόνον όταν υπήρχαν παραστάσεις, διαφορετικά αποσυρόταν-κυριολεκτικώς- ως την επόμενη χρήση της. «Η γενική εντύπωση ως τώρα ήταν ότι η κινητή σκηνή είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο της Πομπηίας, τον 1ο αιώνα μ.Χ., και από εκεί οι Ρωμαίοι μετέφεραν την ιδέα στις περιοχές που κατέκτησαν. Στην πραγματικότητα όμως συνέβη το αντίθετο. Αυτό το είδος της σκηνής πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα όπου το γνώρισαν οι Ρωμαίοι και το υιοθέτησαν» λέει ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης. Ανασκαφέας της Μεσσήνης και ήδη αναστηλωτής πολλών μνημείων της, αρχίζει αυτή την εποχή την αποκατάσταση και του θεάτρου της αρχαίας πόλης, της μοναδικής στον ελλαδικό χώρο που σώζεται σε τόσο καλή κατάσταση. Οσο για το θέατρο, η αναστήλωσή του μπορεί να επιτρέψει τη χρήση του για σύγχρονες παραστάσεις.
Τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες, οι οποίες ήρθαν στο φως μπροστά από την κολοσσιαία σκηνή που έκτισαν αιώνες αργότερα (2ος αιώνας μ.Χ.) οι Ρωμαίοι, έδωσαν την εντυπωσιακή πληροφορία. Είναι οι αύλακες υποδοχής των τροχών της κινητής σκηνής (και μαζί τού προσκηνίου) η οποία, όταν δίνονταν παραστάσεις, συρόταν μπροστά από την ορχήστρα του θεάτρου. Κατά τον ίδιο τρόπο η σκηνή έφευγε μετά την παράσταση και αποθηκευόταν στη σκηνοθήκη, μία κλειστή αποθήκη δηλαδή, η οποία ήταν κτισμένη μπροστά από την ανατολική πάροδο του θεάτρου.
Κατασκευασμένη από μέταλλο και ξύλο με τεράστιες διαστάσεις (περίπου 5 μέτρα ύψος και περί τα 16 μήκος), η κινητή σκηνή υπήρξε μία από τις εφευρέσεις που οι αρχαίοι Ελληνες επινόησαν για το θέατρο και τη λειτουργία του. «Ηταν σαν μία μεγάλη σκαλωσιά, η οποία προς την πλευρά της ορχήστρας ήταν επενδυμένη με ξύλο ή και ύφασμα ενώ από πάνω υπήρχαν κεραμίδια. Στην πρόσθια όψη, άλλωστε, υπήρχε η ζωγραφική απεικόνιση ενός μεγάλου οικοδομήματος. Επρόκειτο δηλαδή στην ουσία για τη σκηνική αναπαράσταση ανακτόρου μπροστά από το οποίο εξελισσόταν η θεατρική πράξη» λέει ο κ. Θέμελης. Το προσκήνιο, το οποίο ήταν ενσωματωμένο σε αυτή την κατασκευή, ήταν μικρότερο σε ύψος- έφθανε τα 2 μέτρα- και όγκο, και είχε ζωγραφικούς πίνακες που άλλαζαν ανάλογα με το θέμα του έργου.
Η ανάγκη
Οι λόγοι της δημιουργίας κινητής σκηνής αντί μονίμου κτίσματος δεν είναι απολύτως εξακριβωμένοι, αν και ο κ. Θέμελης θεωρεί ως πιθανότερη εξήγηση την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερου χώρου μπροστά από το κοίλον του θεάτρου για την παρακολούθηση τελετών (για παράδειγμα μύησης των νέων) ή για πολιτικές συγκεντρώσεις. «Πήγμα», που σημαίνει μία όχι μόνιμη κατασκευή, ονομαζόταν αυτή η σκηνή στην αρχαιότητα- εξ ου σήμερα και η λέξη παράπηγμα-, ενώ οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν pegma ή scena ducilis. Ενας γερμανός αρχιτέκτονας, ο Χάινριχ Μπούλε, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε, το 1937, ότι είχε βρει ίχνη από αύλακες στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. Ουδείς από την επιστημονική κοινότητα όμως τον πίστεψε, αφού όλοι ήταν βέβαιοι ότι επρόκειτο για πολύ μεταγενέστερη ιδέα. Αντίστοιχα ο εντοπισμός σκηνοθήκης στο θέατρο της Μεγαλόπολης δεν συνοδεύθηκε από την αποκάλυψη και αυλάκων για να στοιχειοθετείται το γεγονός.
Το λατομείο
Στη Μεσσήνη οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται για την πλήρη αποκάλυψη των αυλάκων και της ανατολικής παρόδου του θεάτρου, όπου βρίσκεται η σκηνοθήκη, ώστε να αρχίσει το αναστηλωτικό έργο. Στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος που ήδη άρχισε με επιχορήγηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Θέμελης καλείται να αναστηλώσει τις παρόδους και το κοίλον του θεάτρου, καθώς και ένα τμήμα του προσκηνίου, ενώ θα γίνει στήριξη του αναλήμματος, το οποίο συγκρατεί το θέατρο. Ενα «λατομείο» με πέτρα έτοιμη προς χρήση υπήρξε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και για αιώνες στη συνέχεια το κοίλον του αρχαίου θεάτρου, το άνω διάζωμα του οποίου, το λεγόμενο επιθέατρο, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Αποξήλωναν τα εδώλια και μετέφεραν το υλικό τους με κάρα για να κτίσουν σπίτια και εκκλησίες, όπως λέει ο κ. Θέμελης. Την απόδειξη δίνει η παλαιοχριστιανική βασιλική πλησίον του θεάτρου, που είχε κατασκευαστεί από αρχαίο υλικό, αλλά και το πλήθος των οικιών της Βυζαντινής εποχής που κτίστηκαν επάνω στο τμήμα του επιθεάτρου με τη χρησιμοποίηση των εδωλίων για τη δόμησή τους.
Τα εδώλια
Παρ΄ όλα αυτά περισσότερα από 1.000 εδώλια του κάτω διαζώματος έχουν διασωθεί και πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση τους. Ορισμένα από αυτά φέρουν χαραγμένες επιγραφές, μία από τις οποίες μάλιστα αναφέρει κάποιον απελεύθερο δούλο. Οι θρόνοι, τεράστιοι σε ύψος, ήταν πέντε, αλλά διασώζονται μόνον δύο- στην πλάτη του ενός έχει διατηρηθεί διακόσμηση με κεφαλάκια χήνας-, ενώ μπροστά τους υπάρχει λίθινο υποπόδιο. Μεταξύ των θρόνων εξάλλου ήταν τοποθετημένα αγάλματα, αλλά σήμερα διασώζονται τα βάθρα μόνον πέντε από αυτά. Να σημειωθεί ότι το κάτω κοίλον έχει 13 κερκίδες και 11 κλίμακες ανάμεσά τους. Υπάρχει επίσης πολύ αρχαίο υλικό για την αναστήλωση των παρόδων, ενώ έχουν απομείνει και τεράστιοι ασβεστολιθικοί όγκοι, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του αναλήμματος, δίνοντας εικόνα φρουριακού τύπου. Διασώθηκαν όμως και δεκάδες τμήματα κιόνων και κιονόκρανων της Ρωμαϊκής περιόδου που διακοσμούσαν την πρόσοψη του τοίχου της σκηνής, η οποία έμοιαζε με αυτή του Ηρωδείου, αν και σε μικρότερη κλίμακα, διαθέτοντας επίσης κόγχες για αγάλματα. Οι κίονες ήταν έξι και έφθαναν σε ύψος τριών ορόφων, έτσι που η σκηνή ξεπερνούσε τελικώς τα 12 μέτρα. Τρία διαφορετικά είδη μαρμάρου είχαν χρησιμοποιηθεί εναλλάξ για τους κίονες, συγκεκριμένα γκριζόμαυρος γρανίτης εισηγμένος από την Αίγυπτο, τσιπολίνο (κόκκινο μάρμαρο με άσπρα νερά) από την Εύβοια και ένα τρίτο πολύχρωμο είδος, η προέλευση του οποίου αναζητείται. Στον πρώτο όροφο τα κιονόκρανα ήταν κορινθιακού τύπου, στον δεύτερο περγαμηνά (με φύλλα φοίνικα) και στον τρίτο ιωνικά.
Οι ναυμαχίες
Στις προθέσεις του κ. Θέμελη είναι, κατόπιν αυτών, η αποκατάσταση ενός τμήματος του τοίχου της ρωμαϊκής σκηνής με μία από τις κόγχες του, δύο ή τριών από τους κίονες που βρίσκονταν μπροστά του και τμήματος του παταριού του προσκηνίου που καταλήγει στην ορχήστρα. Ας ειπωθεί εδώ ότι το θέατρο είχε τρεις οικοδομικές φάσεις- η πρώτη με την κινητή σκηνή, τον 3ο αιώνα π.Χ., η δεύτερη με ένα μικρό προσκήνιο τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η τρίτη τον 2ο αιώνα μ.Χ., όταν απέκτησε την κολοσσιαία σκηνή. Σε αυτή την τελευταία φάση το θέατρο της Μεσσήνης, όπως όλα στον αυτοκρατορικό κόσμο, χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες αλλά και «ναυμαχίες» (αναπαράσταση σκηνών μάχης στη θάλασσα με ηθοποιούς που μάχονταν μέσα στο νερό με το οποίο κατακλυζόταν η σκηνή σε ύψος μερικών εκατοστών). Για την προστασία των θεατών πάντως η σκηνή του θεάτρου περιβαλλόταν από κάποιο κιγκλίδωμα, όπως δείχνουν τα ευρήματα.
[Της Μαρίας Θέρμου
από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»]

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/03/2009

O ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ... Αντώνη Σαμαρά Από σπρίντερ μαραθωνοδρόμος

Η διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά έχει απ’ όλα: Ελπίδες, προσδοκίες, επιτυχίες αλλά και διαψεύ
σεις. Ισως γι’ αυτό τα βήματά του είναι πλέον τόσο προσεκτικά. Του Χ.Α. Χωμενίδη

image

Δεν χρειάζεται να συμπαθεί κανείς τον Αντώνη Σαμαρά για να αναγνωρίσει ότι η εμφάνισή του καμιά σχέση δεν έχει με του μέσου συνομηλίκου του εξηντάρη. Περνιέται άνετα κατά μια δεκαπενταετία νεότερος. Λες και όχι μόνο ο πολιτικός αλλά και ο βιολογικός χρόνος πάγωσε για εκείνον περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ξανάρχισε να μετράει πολύ πρόσφατα, με την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά βάθος, ίσως ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα επιθυμούσε να γυρίσει το ρολόι ακόμα πιο πίσω: Τότε που ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προαλειφόταν για διάδοχός του. Και γιατί να μην προαλείφεται; Από πολλές απόψεις αποτελούσε ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η συντηρητική παράταξη: Γόνος μιας από τις ελάχιστες γνησίως αριστοκρατικές οικογένειες της Ελλάδας, όχι όμως εκφυλισμένο σκυλάκι σαλονιού – με μιαν αυτόφωτη, ίσα ίσα, προσωπικότητα που φάνταζε αντάξια της κληρονομιάς του. Ικανός να κινείται με την ίδια άνεση τόσο στις συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ όσο και στα χωριά της Μεσσηνίας. Να διαπρέπει ακαδημαϊκά αλλά και να τα σπάει στα μπουζούκια, στο πλευρό μάλιστα των ζουμερότερων κοριτσιών της γενιάς του. Βουλευτής από τα είκοσι έξι του, υπουργός Εξωτερικών πριν από τα σαράντα του, έβλεπε κάθε μέρα που περνούσε τα πανιά του να φουσκώνουν…
Θυελλώδης άνεμος
Και ξαφνικά (ξαφνικά για τους απλούς πολίτες, εννοείται), ο άνεμος από ούριος έγινε θυελλώδης. Υπαγορεύτηκε η αποπομπή του από το υπουργείο Εξωτερικών το 1992 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή υπήρξε «άδειασμα» τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον μέχρι τότε εκλεκτό του; Καβάλησε ο Αντώνης Σαμαράς το καλάμι και αποφάσισε να το παίξει μακεδονομάχος –επηρεασμένος κι απ’ τα «Μυστικά του Βάλτου» της προγιαγιάς του, Πηνελόπης Δέλτα– ή υπερασπίστηκε απλώς σθεναρά τις αποφάσεις του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το Σκοπιανό; Και για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1993 ευθυνόταν η Πολιτική Ανοιξη ή ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη; Το πείραμα της Πολιτικής Ανοιξης σίγουρα έχει αφήσει στον Αντώνη Σαμαρά και όμορφες αναμνήσεις. Ποιανού άλλου κόμματος η ίδρυση χαιρετίστηκε με δήλωση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη; Ποιος άλλος αρχηγός κατάφερε να προσελκύσει τόσο ετερόκλιτες προσωπικότητες, με προεξάρχοντα τον ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα και βουλευτή έως τότε της Αριστεράς, Ανδρέα Λεντάκη; Η απόπειρα «υπέρβασης» των παρωχημένων –υποτίθεται– διαχωριστικών γραμμών και διαμόρφωσης μιας εναίας ταυτότητας με χαρακτηριστικά δανεισμένα από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα τελικά δεν απέδωσε. Η ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ για το μαντρί και το λύκο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά. Η πιο χειροπιαστή ίσως πρωτοβουλία της Πολιτικής Ανοιξης –πριν αποτύχει στις εκλογές του 1996 και στις ευρωεκλογές του 1999– στάθηκε η ανάδειξη του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο συνέδριο του 1997, ο Νικήτας Κακλαμάνης εισηγήθηκε –εν μέρει και σαν λύση σωτηρίας για το κόμμα– την υιοθέτηση ακραίων εθνικιστικών θέσεων, που έφταναν μέχρι το αίτημα αυτονόμησης της Βορείου Ηπείρου. Ο Αντώνης Σαμαράς το αρνήθηκε διαρρήδην. Από το να μεταλλαχθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης σε έναν Ελληνα Λεπέν, προτίμησε να κατεβάσει τα ρολά της Ανοιξης και να πέσει σε χειμερία νάρκη… Η υπομονή αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες αρετές για έναν πολιτικό. Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδιώτευε από το 1963 έως το 1974 στο Παρίσι, γιατί να μην περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι το 2004 προκειμένου να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και έως το 2009 για να ξαναμπεί σε κυβέρνηση; Στην εγκατάστασή του πάντως στο υπουργείο Πολιτισμού δόθηκαν πανηγυρικές διαστάσεις και στις πρώτες αποφάσεις του ευρεία δημοσιότητα. Και είναι αλήθεια πως το να εξοικονομήσεις –εν καιρώ βαθιάς κρίσης– τα έξι εκατομμύρια ευρώ που θα διετίθεντο για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης συμβάλλει εντυπωσιακά στην τόνωση της δημοτικότητάς σου. Εάν δε λύσει σύντομα τον αποκλεισμό του Ιερού Βράχου από τους απεργούς, σίγουρα θα κερδίσει επιπλέον πόντους…
Ιστορική δικαίωση (;)
Από αποδιοπομπαίος τράγος άσωτος υιός. Από άσωτος υιός «δελφίνος»; Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι η ιστορική δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά θα ’ναι το να βρεθεί –όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία–αντίπαλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Πλέκοντας το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, στηρίζοντάς τον στα δύσκολα, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: Στο να λάβει το χρίσμα της μίας από τις δύο πτέρυγες -«τζάκια» που εδώ και δεκαετίες συνυπάρχουν στην Κεντροδεξιά. Και, με τη στήριξη των καραμανλικών, να καταστεί εκείνος η εναλλακτική του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίον –πριν από σαράντα χρόνια– συγκατοικούσαν στους φοιτητικούς κοιτώνες του Πανεπιστημίου Αμχερστ… Θα ξαναηχήσει άραγε το σύνθημα «Ελλάς Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς», που κάποτε συνόδευε κάθε δημόσια εμφάνισή του; Ο ίδιος τοποθετεί προς το παρόν προσεκτικά και σχετικά αθόρυβα τα πιόνια του στη σκακιέρα και αποφεύγει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόκληση. Γεννημένος σπρίντερ, έχει γίνει –θέλοντας και μη– μαραθωνοδρόμος. Και εύχεται η ζωή να μη θελήσει να του υπενθυμίσει για δεύτερη φορά ότι ο αληθινά ευγενής παίκτης δεν φαίνεται στη νίκη αλλά στην ήττα…
Από τον ''Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής''

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/03/2009